Câți roboți umoanoizi ați văzut de culoare albă și câți de altă culoare?

15 aug. 2019

Roboții umoanoizi nici nu au apucat să devină parte integrantă în viața noastră de zi cu zi și deja au început să apară discuții despre rasism. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, producătorii de roboți umanoizi preferă să le ofere o culoare albă datorită unor presupuse preferințe rasiale din partea celor cu care vor intra în contact direct.

roboti umanoizi

Autorii studiului Robots And Racism sunt:

  • Christoph Bartneck, Kumar Yogeeswaran, Qi Min Ser,Graeme Woodward University of Canterbury, HITLabNZ Christchurch, Canterbury, NewZealand
  • Robert Sparrow Department of Philosophy, Monash University Victoria, Australia
  • Siheng Wang Guizhou University of Engineering Science Guizhou, China
  • Friederike Eyssel University of Bielefeld Bielefeld, Germany

Pe scurt, producătorii au luat în calcul faptul că printre noi există persoane care vor evalua calitatea unui robot umanoid în funcție de nivelul caracteristicilor tehnice oferite și de … culoare. În mediile respective se discută despre roboți în termeni de preferințe rasiale sau percepție rasială.

Primele impresii despre alte persoane se bazează pe clasificări în funcție de vârstă, sex și rasă. Potrivit unor cercetări, folosim aceleași categorii sociale inclusiv atunci când ne raportăm la entități non-umane precum sunt roboții umoanoizi și continuăm să menținem prejudecăți rasiale implicite care ne afectează semnificativ comportamentul. Astfel de tendințe au un impact semnificativ asupra comportamentului nostru într-o varietate de contexte.

Cu alte cuvinte, există riscul ca prejudecățile noastre rasiale, pe care continuăm să ni le alimentăm din motive care țin de cu totul alte sfere de interese, să pună în pericol integrarea roboților umanoizi în viața noastră. Așa că, inevitabil, ajungem să ne întrebăm cine a pierdut pasul? Noi sau ei. Noi – oamenii sau ei – roboții. Această discuție a făcut multe valuri în spațiul public după eșecul proiectul Virtual Life. Atunci decizia a fost unanim acceptată – noi, oamenii, nu am fost pregătiți pentru facilitățile oferite de mediul virtual respectiv.

Cum trăim într-o perioadă în care acuzațiile despre rasism sunt din ce în ce mai dese, precauția dezvoltatorilor de roboți umanoizi este lesne de înțeles.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…