Câți roboți umoanoizi ați văzut de culoare albă și câți de altă culoare?

Roboții umoanoizi nici nu au apucat să devină parte integrantă în viața noastră de zi cu zi și deja au început să apară discuții despre rasism. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, producătorii de roboți umanoizi preferă să le ofere o culoare albă datorită unor presupuse preferințe rasiale din partea celor cu care vor intra în contact direct.

roboti umanoizi

Autorii studiului Robots And Racism sunt:

  • Christoph Bartneck, Kumar Yogeeswaran, Qi Min Ser,Graeme Woodward University of Canterbury, HITLabNZ Christchurch, Canterbury, NewZealand
  • Robert Sparrow Department of Philosophy, Monash University Victoria, Australia
  • Siheng Wang Guizhou University of Engineering Science Guizhou, China
  • Friederike Eyssel University of Bielefeld Bielefeld, Germany

Pe scurt, producătorii au luat în calcul faptul că printre noi există persoane care vor evalua calitatea unui robot umanoid în funcție de nivelul caracteristicilor tehnice oferite și de … culoare. În mediile respective se discută despre roboți în termeni de preferințe rasiale sau percepție rasială.

Primele impresii despre alte persoane se bazează pe clasificări în funcție de vârstă, sex și rasă. Potrivit unor cercetări, folosim aceleași categorii sociale inclusiv atunci când ne raportăm la entități non-umane precum sunt roboții umoanoizi și continuăm să menținem prejudecăți rasiale implicite care ne afectează semnificativ comportamentul. Astfel de tendințe au un impact semnificativ asupra comportamentului nostru într-o varietate de contexte.

Cu alte cuvinte, există riscul ca prejudecățile noastre rasiale, pe care continuăm să ni le alimentăm din motive care țin de cu totul alte sfere de interese, să pună în pericol integrarea roboților umanoizi în viața noastră. Așa că, inevitabil, ajungem să ne întrebăm cine a pierdut pasul? Noi sau ei. Noi – oamenii sau ei – roboții. Această discuție a făcut multe valuri în spațiul public după eșecul proiectul Virtual Life. Atunci decizia a fost unanim acceptată – noi, oamenii, nu am fost pregătiți pentru facilitățile oferite de mediul virtual respectiv.

Cum trăim într-o perioadă în care acuzațiile despre rasism sunt din ce în ce mai dese, precauția dezvoltatorilor de roboți umanoizi este lesne de înțeles.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate