Ce poți face ca să menții vii videourile vechi de pe YouTube

12.12.2022

Regula YouTube: nu poți cu botul uns, cu slănina’n pod și cu banii pe slănină.

În clipa în care ai decis să administrezi un canal de YouTube monetizabil ai renunțat la balanța cu un singur taler. Îi poți spune pasiune. Sau dorința de a schimb munții din loc. Indiferent de numele dat, al doilea taler se va numi „antreprenor”. Denumirea oficială este canal monetizabil. Adica – aducător de monezi. Eu prefer să-l numesc antrerenor pe cel care se află în spatele său pentru că antreprenorul este cel care vine cu o idee nouă cu scopul de a obține niște foloase materiale. El este cel care vine cu investiții. El este cel care își privește concurenții direcți ca pe niște parteneri de evoluție. El este motorul din spatele proiectului. El este cel care ia decizii. Exact – el ia decizii.

Am observat la noul val de youtuberi, inspirați de valul tiktock, că vor și cu botul uns, cu slănina”n pod și cu banii pe slănină. Exact din acest punct apar toate discuțiile ulterioare consumatoare de timp și energie. Ei își aleg nișe bazate pe consum rapid, aducătoare de trafic imediat la cele mai înalte cote. După o perioadă încep să se uite în curțile vecine și încep să emită pretenții vizavi de trafic generat de videourile din vechime.

Unii dintre ei își consideră prietenii din mediul online membri ai familiei. Dimineața le spun cum au dormit, la prânz ce au mâncat și seara unde s-au distrat. Planul lor se bazează pe nevoia noastră de comunicare. Mai bine spus, pe nevoia de comunicare a celor cu o viață socială offline precară. Adulții, adolescenții și copiii intră în această categorie în egală măsură. Să stai de vorbă offline cu o persoană este din ce în ce mai complicat. Nu mai zic să discuți cu calm în contradictoriu. Acest nivel e pe cale de dispariție. Mă refer la discuții simple. Nu mai vrem să vorbim. În schimb, vrem să fim în imediata apropiere a unei discuții. Această concluzie nu-mi aparține. Este destul de veche, chiar dacă marea majoritate a userilor rețelelor de socializare nu o conștientizează.

Ne convine sau nu, marele trafic de pe YouTube, cel despre care se discută în această perioadă, este generat exact de către membrii familiilor online. De către cei care stau în fața monitoarelor fără să urmăreacă un anumit scop. Ei consumă orice li se oferă de către cei în care au încredere. Dacă ei așteaptă să le spui în ce bar te-ai urcat azi noapte pe masă, vor da play imediat ce ai încărcat clipul – indiferent în ce bar ai fost. Dacă în clip incluzi ceva „atractiv” ai toate șansele ca clipul respectiv să fie recomandat imediat tuturor celor care preferă dansuri pe masă în cluburi de noapte.

Și acum încep frustrările. De ce lumea nu se uită și peste o săptămână la clipul cu tine în bar de săptămâna trecută? Pentru că acum ei se uită la un alt clip, postat de altcineva, cu o altă persoană pe masă. De ce să se uite la clipul cu tine când între timp a fost postat un alt clip? Posibil, mai bine regizat și editat.

Aici intervine antreprenorul de care vă spuneam la început.

Ce aleg? Un clip dansând pe masă și trafic constant pe termen lung nu se poate.

Ce poți face ca să menții vii videourile vechi de pe YouTube?

Primul pas este să-ți alegi un subiect cu bătaie lungă. Dansul pe masă este cu bătaie foarte scurtă. Videourile stil „cum să” necesită o pregătire suplimentară și sunt din ce în ce mai greu de înțeles de către „familiștii online”. Videourile de stare transmisă necesită o atenție la detalii și mai ridicată.

Al doilea pas este să-ți concepi un sistem de playlist care să-mi ușureze efortul de a găsi ce mă interesează. Dacă eu doresc să mă documentez despre un anumit subiect, caut în formularul de căutare și ajung la tine pe canal. Ce faci cu mine după ce se termină videoul? Mă lași, în cel mai fericit caz, acolo unde există, la mâna funcțiilor end screen? Nu vrei să mă ghidezi către un playlist unde să pot naviga din video în video? Aș mai aduce vorba de playlisturi colective, dar spiritul de echipă pe meleagurile noastre este abia la început.

Al treilea pas este să-ți dezvolți mijloace paralele de promovare. De exemplu, eu am reușit să mențin viu un video mai vechi cu un articol postat pe blog-ul proiectului. Necesită timp suplimentar? Da. Necesită. Dar acum, cu ajutorul blogului, video-ul respectiv poate fi găsit în două motoare de căutare.

În concluzie, dacă ai așteptări pe termen lung de la videourile din arhivă gândește pe termen mediu și lung. Dacă ai așteptări pe termen scurt, focusează-te pe short-uri. Vor fi monetizate peste câteva luni. Eu am ales să-mi aloc resursele în proiecte pe termen scurt, mediu și lung.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate