ConnectHome: Internetul nu este un lux, este o necesitate

Titlul acestui articol îi aparține președintelui american în funcție Obama și fost făcută zilele trecute în Oklahoma cu ocazia unei prezentări a proiectului ConnectHome.

ConnectHome

Se tot discută de câțiva ani în coace despre faptul că internetul le este de folos doar celor care au înțeles cât de valoros este și timpul lor. Internetul vă poate fi cel mai fidel complice pentru irosirea timpului, dar vă și poate ajuta să îndepărtați anumite bariere demografice sau istorice. Partea interesantă este că până vă veți decide voi de care parte să vă poziționați, riscați să intrați în următoarea eră la fel de nepregătiți. Uneori stau și mă întreb cum ne vom descurca în viitor atât timp cât știm cu toții că cel mai mare trafic online înregistrat în prezent este datorat unui conținut lipsit de omenie.

Intr-adevăr, internetul nu este un lux. Nu este ceva la care doar o pătură socială restrânsă are acces. Aici nu discutăm despre internet de mare sau mică viteză. Discutăm despre accesul la internet si despre atitudinea noastră față de mediul online. Unii îl evită complet, alții îl restrâng doar la rețele de socializare. Există din fericire printre noi destul de multe persoane care i-au înțeles adevăratul rol și care se pregătesc pentru ceea ce va urma.

Decalajul dintre ritmul alert în care se dezvoltă tehnologia și capacitatea diferită de adaptare a populației favorizează apariția în viitorul apropiat a unor probleme sociale la fel de grave precum cele din evul mediu.

Copiii noștri se vor putea urca în cireșii din curtea bunicilor indiferent dacă au crescut sau nu într-o familie tech. Diferențele dintre ei vor fi vizibile abia când se vor confrunta cu ceea ce noi numim astăzi IoT. Internetul va deveni cu adevărat o necesitate abia în momentul în care obiectele indispensabile din jurul nostru vor avea nevoie de conexiune online pentru a putea comunica între ele.

Am fi tentați să credem că proiectul Connect Home se adresează pasionaților IoT. De fapt, acest proiect se adresează celor 1 din 4 americani care nu internet acasă. (sursa techcrunch.com). Mai precis, copiilor acestor familii. Aceasta este realitatea americană în 2015. Pe de o parte avem copii care trăiesc deja în locuințe inteligente și participă pe fel și fel de târguri pentru a testa noile echipamente. Pe de cealaltă avem copii care și-ar dori acces la internet pentru a putea comunica, pentru a putea învăța cum să-și creeze un viitor mai bun.

Prin intermediul acestui proiect nu se dorește implementarea unor măsuri de pregătire a populației pentru era IoT, așa cum se întâmplă de exemplu în Corea de Sud, ci sprijinirea unui sfert din americani să aibă acces la internet acasă.

Pentru problemele cu care ne confruntăm dăm vina pe generațiile anterioare și pe politicieni. Copii noștri pe vine vor da vina pentru problemele cu care se vor confrunta în era IoT?

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate