Copiii din Cehia învață singuri să folosească dispozitivele digitale

12 nov. 2016

Potrivit unui studiu efectuat în Cehia de către Kaspersky Lab, cei mai mulți părinți au recunoscut că, în cazul lor, copiii învață singuri să folosească dispozitivele digitale, iar acest proces de învățare pe cont propriu se accentuează, pe măsură ce copiii cresc.

Acest rezultat îmi confirmă ceea ce am mai citit de câteva ori, am auzit de la prieteni părinți și … am început să observ și eu la micuța mea energizată. Copiii se uită atenți cum procedăm noi, rețin și apoi fac și ei. Rețin. Si rețin atât de bine încât ne lasă fără cuvinte. Cunosc câțiva părinți care apelează la copii pentru a le configura smartphone-urile sau tv-ul. Nu apelează ca să-i încurajeze sau din cine mai știe ce motivații de parenting digital. Nu. Apelează pentru că ei nu au reținut ce au de făcut. Sunt grei de cap, vorba mamei mele. In aceste cazuri, părinții au încredere în copii. Poate părea surprinzător, dar este adevărat.

Pentru a putea ajunge la acest nivel cei mici au nevoie de sprijin acordat treptat. Si aici au nevoie de părinți. Au nevoie de un mediu în care să experimenteze, să testeze, să învețe. Unui copil care a învățat de la părinți despre limitele actuale de securitate ale camerei video conectate direct la router-ul din casă îi va fi mai ușor să înțeleagă primele noțiuni despre intimitate digitală.

Cereți ajutor dacă sunteți depășiți de situație. Acordați-le libertate puțin câte puțin dacă sunteți capabili să-i învățați.

Pe lângă lecțiile de limbi străine, sport, pian, balet, pictură teatru și cine mai știe cu ce alte activități extra-școlare le încărcați programul, vă recomand să le permiteți să desculeșească de mici și tainele tehnologiei. Prof. David Smahel, Universitatea Masarykcă, ne atrage atenția că sunt diferențe uriașe în folosirea internetului între copiii de diferite vârste.

kaspersky lab cehia

Studiul Kaspersky Lab „Parenting digital: Tații au un rol crucial pentru securitatea digitală în familii”, Cehia, 2016

Kaspersky Lab – împreună cu profesorul David Smahel de la Universitatea Masaryk – a realizat o cercetare în Cehia, pentru a afla cum fac părinții față noilor provocări rezultate din folosirea dispozitivelor digitale și a Internetului de către copii, încă de la o vârstă fragedă. Rezultatele arată că în familiile moderne tatăl este, de regulă, cel care învață copilul să folosească dispozitive digitale, dă sfaturi despre cum să intre pe Internet în siguranță și instalează soluții de securitate.

Cei mai mulți părinți au spus că, în cazul lor, copiii învață singuri să folosească dispozitivele digitale, iar acest proces de învățare pe cont propriu se accentuează, pe măsură ce copiii cresc. Cu toate acestea, în familiile moderne tatăl este, de obicei, cel care își asumă acest rol: 60%, versus 40% dintre mame. De asemenea, mai degrabă tații (66%) sunt cei care au grijă de securitatea dispozitivului digital al copilului; mamele sunt pe locul al doilea, cu 49%.

Ambii părinți discută constant cu copiii despre ce fac pe Internet și îi ajută să rezolve problemele din mediul online. Dar tații ocupă și aici primul loc în ceea ce privește sfaturile despre cum să folosească Internetul în siguranță: 44% le explică celor mici cum să evite problemele în mediul online, comparativ cu 35% dintre mame.

 „În prezent, aproape fiecare copil începe să folosească, de la o anumită vârstă, dispozitive conectate la Internet, ceea ce înseamnă că mamele și tații se confruntă cu situații noi – așa numitul parenting digital. Din rezultatele cercetării, putem observa că sunt diferențe uriașe în folosirea internetului între copiii de diferite vârste, iar parenting-ul digital se învață pe măsură ce copiii cresc. Cei mai mari sunt mai responsabili în folosirea dispozitivelor digitale, iar părinții se bazează uneori pe cunoștințele lor, care nu sunt întotdeauna perfecte și ar putea expune un copil la riscuri mari. De aceea, una dintre cele mai arzătoare probleme din ziua de azi este asigurarea siguranței online a copiilor”, a spus prof. David Smahel, Universitatea Masaryk. 

„Părinții trebuie să se gândească la avantajele și dezavantajele folosirii dispozitivelor digitale de către copii, inclusiv la cât de mult timp ar trebui să petreacă în acest mod și cât control ar fi bine să aibă, precum și la modalități de protecție în mediul online. Tocmai din acest motiv, încurajăm părinții să discute cu cei mici despre problemele pe care le întâlnesc online, să le dea sfaturi despre cum ar trebui să folosească Internetul și să fie la curent cu ce fac copiii pe Internet. Pentru siguranța acestora, noi recomandăm folosirea programelor cu funcții de control parental”, adaugă Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…