Cum să alegeți și cum să folosiți eficient o motocoasa

19.12.2017

Motocoasa este un dispozitiv indispensabil în orice curte sau grădină. Alegem un model cu cel mai bun raport calitate preț, îi citim instrucțiunile și începem să acumulăm experiență.

Am pus intenționat accent pe „cel mai bun raport calitate preț”. Este o expresie des întâlnită în multe materiale publicitare. Este o expresie care ne îndeamnă să alegem produsul al cărui preț se regăsește cel mai bine în calitate. Cine dorește un produs cu o calitate ridicată trebuie să tasteze o cifră mai mare când face plata. Până aici totul e ok. Aaaa. Vă rog să rețineți că putem discuta despre calitate doar peste un anumit prag minim al prețului. Sub acel prag putem discuta despre orice, mai puțin despre calitate.

motocoase

Forma corectă este „cel mai bun raport calitate preț utilitate”. Noul metric își are rădăcinile înfipte adânc în cumpătare. De ce să-mi cumpăr un produs foarte bun și foarte scump dacă îl folosesc ocazional la o capacitate medie? Perioada de uzură morală tehnică a scăzut considerabil. Chiar dacă motocoasa cumpărată în urmă cu câțiva ani încă mai este în stare perfectă de funcționare, ne cam uităm peste gard la vecin când tunde iarba. Motocoasa lui este mai ușoară și mai silențioasă. Ce facem? O vindem pe net, punem diferența și ne comandăm una nouă? Eu am ales în urmă cu câteva luni un model mediu de motocoasă. O folosesc doar pentru a tunde gazonul din curte și iarba din livadă. Câteva sute de mp în total. Teren plat. Fără lăstari de arbuști sau mărăcini. Doar iarbă. Nu o împrumut prin vecini. Iau pauze lungi și dese. Mai tai câțiva metri, mai stau câteva minute de vorbă cu ai mei. Eu nu am nevoie de o motocoasă cu un motor puternic care să reziste în iarbă o zi întreagă. Am nevoie de o motocoasă medie cu ajutorul căreia să pot muta coasa în muzeul cu unelte agricole.

In loc să vă înșir o listă cu detalii tehnice pe care le-am avut în vedere când mi-am ales modelul de motocoasă, am ales să vă enumăr câteva sfaturi valabile pentru toate motocoasele.

Astupați toate gropile

Dacă vreți să aveți un gazon frumos și ușor de întreținut cu o motocoasă asigurați-vă că terenul este plat. Pe terenurile cu denivelări (cu gropi și movile de pământ) iarba crește neuniform. Diferența este și mai mare în cazul terenurilor dotate cu sisteme de irigare automatizate. Când se irigă, în gropi se adună mai multă apă și iarba crește mai repede.

După câteva tentative de a tunde iarba cu o motocoasă pe un astfel de teren veți constata singuri cât de incomode sunt aceste denivelări. Mișcarea corectă este una pe un plan drept.

Adunați toate pietrele

Nu cred că am să înțeleg niciodată de ce acest sfat este ignorat de către majoritatea posesorilor de motocoase. Când ajung într-o curte unde știu sigur că iarba este tunsă cu motocoasa am obiceiul să mă uit după pietre. Este un fix. La fel cum este cel cu cioburile din iarbă. Nu vă mai spun de câte ori am văzut pietre. Diferite mărimi. Suficient de mari pentru a putea fi aruncate de către firul motocoasei și suficient de mici ca să ajungă în geamul de la casă sau în parbrizul de la mașină. In cele mai fericite cazuri.

Chiar dacă adun fiecare pietricică pe care o văd în iarbă, am obiceiul să-mi trimit în casă micuța energizantă de fiecare dată când tund iarba. Nu vreau să risc. Chiar dacă probabilitatea ca o pietricică rătăcită să o lovească este una extrem de mică.

Ingrăsați pământul

Acest sfat l-am preluat de la bunici. De la dânșii am învățat că este recomandat ca de pe o bucată de pământ să luăm doar fructele și să-i înapoiem resturile vegetale. Eu am obiceiul să tund gazonul cât de des îmi permite timpul și să las iarba jos. Nu o strâng. O las jos. O înapoiez pământului. Aș putea să vă scriu paragrafe întregi despre avantajele acestei tehnici. Surplusul de iarbă îl strâng într-un spațiu special amenajat pentru compost, alături de alte resturi vegetale.

Un gazon sănătos are nevoie de un pământ bogat în humus. Un pământ bogat în humus are nevoie de hrană. Are nevoie de resturi vegetale. Are nevoie ce acea iarbă pe care mulți dintre gospodarii moderni o pun în tomberoanele de gunoi și de cât mai puține chimicale.

Ajutați insectele și păsările

In timp, am ajuns la vorba bunilor. Cei mai buni prieteni din livadă sunt cei care se bucură de libertatea cerului. Sunt insectele și păsările. Drept mulțumire pentru sprijinul acordat în timpul anului, în fiecare toamnă am obiceiul să strâng câteva grămezi de iarbă într-un colț al livezii. Acolo insectele își pot depune în liniște ouălele sau larvele. Prefer un loc mai ferit pentru a nu mă incomoda în timpul lucrărilor de primăvară.

Motocoase de la TehnicBazar

Dacă intenționați să vă comandați o motocoasă, magazinul online TehnicBazar vă așteaptă cu o gamă diversificată de modele aparținând mărcilor Ruris, Makita, Efco Stark sau Stihl.

Comentarii

  1. Florin Mihalache spune:

    Sunt insecte și… insecte! Ai grijă ce păstorești să nu te trezești cu gândaci de Colorado sau cu o invazie de larve de cărăuși că nu prea te văd bine! Sunt 2 exemple care mi-au venit acum pe limbă… Într-adevăr, sunt destule specii de insecte care sunt „prietenii” agricultorului, dar marea majoritate, din păcate, nu prea.

    • Dana spune:

      Sunt oameni și oameni. Am întâlnit persoane care au înghesuit pe câțiva mp pomi, flori și legume. Au pus tot ce-și aminteau că au văzut în grădina bunicilor trecând cu vederea peste un detaliu – grădina bunicilor avea câteva pogoane. Insectele sunt la fel ca oamenii. Au nevoie de spațiu. Dacă sunt înghesuite apar probleme.

  2. Dana spune:

    Eu pun gălbenele printre rândurile de cartofi. Ele atrag gărgărițele care mănâncă larvele gândacilor de Colorado. Avantajul meu este că am în jur doar gospodari tineri cu respect față de natură. Ne ajutăm reciproc și încercăm să folosim cât mai puține chimicale. La câmpie, într-o zonă înconjurată de ha întregi saturate de insecticide și ierbicide, rar mai vezi o gărgăriță.

  3. Amelia spune:

    Subscriu întru totul la sfatul cu pietrele. In urmă cu doi ani am plecat cu o pătură în geam la mașină de la o pensiune din Ardeal. Vinovat un tânăr grădinar lipsit de experiență. Paguba a fost suportată integral de către pensiunea respectivă.

  4. Costel I spune:

    Am sistem de irigare automatizat in curte si, la sfatul unui arhitect, am pus gazon abia peste 3 ani. Am lasat pamantul sa se aseza si am astupat fiecare groapa in care se strangea apa. Asteptarea a fost extrem de dificila, dar a meritat.

    Tot la sfatul arhitectului respectiv, am facut un padoc cu doua camere in care adun iarba din timpul anului. Toamna imprastii ce am strans in urma cu doi ani.

  5. Delia spune:

    Mi se pare mult 3 ani. Exista niste dispozitive cu presiune care tasteaza pamantul. Au folosit la mine cand mi-au facut aleea. Au tasat cu chestia aia pamantul, au pus nisip pietris si apoi au tasat iar. La urma au pus dale si nu au aparut denivelari cum am vazut altii. Nu stiu cum se cheama.

Postează un comentariu


Articole învecinate