Cum te pregătești fizic și psihic de provocările bătrâneții?

24.08.2022

Bătrânețea reprezintă un stadiu al vieții în care cele mai multe persoane au tendința de a manifesta stări negative, ce pot influența sănătatea fizică și mentală.

Așa numitele provocări ale bătrâneții apar atunci când te confrunți tot mai des cu probleme medicale. Și la nivel mental, această etapă poate avea un impact major asupra ta, mai ales dacă nu obișnuiești să interacționezi prea mult și să ai o viață socială activă.

Ce e de făcut pentru a face față cu brio provocărilor care apar odată cu înaintarea în vârstă și cum te pregătești fizic și mental pentru bătrânețe?

Controale medicale periodice

O dată pe an, fiecare adult trebuie să-și facă câteva analize generale. După o vârstă, controalele medicale se intensifică, asta pentru că organismul se modifică, imunitatea scade, iar riscul apariției unor afecțiuni este mai ridicat. Altfel spus, corpul își reduce capacitatea de apărare. Fie că ai sau nu o afecțiune, controalele medicale periodice trebuie intensificate. La bătrânețe, provocările vieții cu osteoporoza sunt cele mai întâlnite, asta pentru că oasele devin mai fragile. Mai mult de atât, osteoporoza este un exemplu de boală care nu are simptome specifice. Din acest motiv, analizele și controalele sunt esențiale pentru sănătate. Analizele de sânge nu trebuie să lipsească, la fel și ecografiile sau controalele la inimă, precum o electrocardiogramă. De asemenea, ar trebui să îți monitorizezi periodică tensiunea arterială, pulsul și glicemia.

O viață socială activă la bătrânețe

O mare problemă a celor trecuți de a doua tinerețe o reprezintă viața socială. La bătrânețe, oamenii au tendința să se izoleze, mai ales după ce își încetează activitatea profesională și ies la pensie. Peste noapte, programul zilnic nu mai există, iar obiceiurile din trecut, precum trezit și mersul la serviciu, nu mai pot fi actuale. Pentru a-ți menține un psihic bun este esențială interacțiunea cu cei din jur, fie că este vorba de copii, nepoți, vecini, prieteni. Cea mai mare greșeală va fi să faci loc stărilor și gândurilor negative, care pot efecte majore asupra sănătății tale. Implică-te în diverse activități, mergi la plimbare sau fă sport dacă organismul îți permite. Servește cafeaua sau ceaiul cu vecinii, luați masa impreună sau mergeți în scurte vacanțe. Vizitează-ți familia cât poți de des și mențineți o comunicare constantă, fie și prin intermediul telefonului. E importantă prezența lor, indiferent că este fizică sau nu. Evită să te izolezi atunci când nu te simți bine din punct de vedere mental. Singurătatea va amplifica și mai mult starea negativă. Ia în calcul să faci inclusiv activități de voluntariat, să ajuți copii sau alți bătrâni în nevoie.

Conștientizarea

O etapă esențială în procesul de pregătire psihică pentru provocările bătrâneții o reprezintă conștientizarea. Vârsta din buletin nu este relevantă pentru a stabili dacă un om este bătrân, foarte bătrân sau mai puțin bătrân. Relevanță are starea mentală și fizică a fiecăruia. Dacă ești o persoană activită și te ajută corpul, atunci nu renunța la activități fizice, doar pentru că ai ajuns la o vârstă. Mergi în drumeții, mergi cu bicicleta sau aleargă ușor în parc. Sportul te va ajuta atât fizic, dar și psihic să-ți menții tonusul. Ai grijă de sănătate ta, iar dacă ai afecțiuni pe care le știi, tratează-le întotdeauna corespunzător. Cere ajutor specializat dacă ai nevoie!

Bătrânețea nu este o boală și nici anii pe care-i împlinești nu trebuie să fie o povară. Asigură-te că la nivel fizic ești în cea mai bună formă, iar din punct de vedere psihic lucrează cu tine și construiește-ți o viață socială activă, în care să interactionezi cu cei din jur. Formează-ți o gândire pozitivă și încearcă să te bucuri de fiecare zi din viața ta, alături de familie și cei dragi!

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate