Germania a interzis smartwatch-urile pentru copii în loc să-și adapteze legislația la IoT

20.11.2017

Chiar dacă suntem în Săptămâna Europeană a Roboticii (17 – 26 noiembrie), Germania a interzis smartwatch-urile pentru copii pentru a proteja intimitatea celor mici față de „aceste dispozitivele de colectare date şi localizare”.

smartwatch

Autoritatea germană pentru telecomunicații, BBC a transmis că Agenția Federală pentru Rețele a interzis vânzarea smartwatch-urilor pentru copii și i-a încurajat pe cei care dețin astfel astfel de gadget-uri să le distrugăa. Agenția își bazează această decizie pe posibilitatea de a asculta de la distanță ce se întâmplă în jurul copilului.

„Prin intermediul unei aplicații, părinții pot folosi ceasurile acestor copii pentru a asculta neobservat ce se aude în jurul copilului și trebuie privit ca un sistem de transmitere neautorizat” a declarat Jochen Homann, președintele agenției.

In realitate, această decizie nu are de’a face cu obsesia germanilor față de spionajul smart ci se datorează unui raport întocmit recent de către Consiliul Consumatorilor din Norvegia. Potrivit acestui raport anumite mărci de smartwatch pentru copii au transmis date necriptate.

„Există o șocantă lipsă de reglementare a IoT care permite unor producători să ne vândă produse inteligente periculoase,” a declarat expertul în securitate Ken Munro la BBC.

Așa se explică de ce nu au fost oprite toate mărcile de smartwatch pentru copii, ci doar anumite mărci.

Interzicerea unor mărci de smartwatch-uri pentru copii nu este primul caz de acest gen. În 2015, un producător de jucării pentru copii a fost hackuit și au fost compromise aproximativ 6,4 milioane de date ale clienților, precum și fotografii ale copiilor și jurnale de chat. Un producător al unui ursuleț de pluș conectat la internet a administrat defectuos datele clienților, permițând involuntar să fie accesibile online cu ușurință. De asemenea, mai multe companii cu aplicații și site-uri adresate copiilor au fost amendate pentru colectarea ilegală de informații de la copii mai mici de 13 ani.

Autoritățile germane au vizat si câteva difuzoare inteligente destinate copiilor și o păpușă care nu numai că înregistrează vocile copiilor fără permisiune, ci permite și conectarea dispozitivelor Bluetooth neautorizate – păpușa respectivă a fost interzisă în Germania la începutul acestui an.

Pentru a înțelege gravitatea atacurilor online care folosesc gadget-uri vulnerabile online vă recomand să recitiți articolul Numărul alertelor colectate de CERT-RO în anul 2016 a crescut cu 61,55% față de anul 2015 din care preiau doar:

Potrivit raportului anual al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în anul 2016 au fost colectate și procesate 110.194.980 alerte de securitate cibernetică (în creștere cu 61.55% față de anul 2015), care au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice.

In conluzie, decizia e parțial benefică. Prima declarație o consider neinspirată. In lipsa unei legislații care să-i oblige pe producători să-și adapteze produsele la câteva norme minime de securitate online se apelează la fel și fel de trucuri juridice.

p.s. am observat că unii jurnaliști au folosit în articolele pe acest subiect imagini / înregistrări video cu diverse mărci de smartphone-uri pentru copii. Dacă mărcile respective nu se regăsesc pe lista oficială a Agențiiei Germane Federale pentru Rețele atașată acestei decizii este loc de dat cu subsemnatul.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate