Implantul dentar – riscuri și contraindicații

23.02.2018

Implantul dentar înregistrează cea mai mare rată de succes dintre toate tratamentele stomatologice existente, atingând, la nivel mondial, un procent de reușită de peste 98%. Fiind patentat și certificat de studii realizate în zeci de ani de către medici și cercetători de la cele mai prestigioase centre universitare din lume, implantul dentar este considerat cea mai bună soluție pentru reconstrucția dentară, în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți.

implant dentar

Acest tip de tratament poate fi realizat inclusiv persoanelor complet edentate (care au rămas complet fără dantură), fiind de departe o soluție mai bună decât proteza dentară. Pe lângă beneficiile funcționale și estetice, implantul dentar contribuie și la corectarea asimetriilor de la nivelul feței, cauzate în timp de pierderea densității osoase din zona în care dinții lipsesc.

Cele mai populare motive pentru care oamenii apelează la implanturi dentare

Așa cum este de așteptat, principalul motiv care contribuie neîncetat la creșterea popularității acestui tip de tratament constă în beneficiul estetic pe care implantul dentar îl oferă.

Lipsa unui dinte, sau chiar a mai multor dinți, poate fi extrem de stânjenitoare, iar printre cei care se confruntă o astfel de problemă nu se numără doar persoanele în vârstă. Potrivit specialiștilor în stomatologie, tot mai mulți tineri au pierdut definitiv un dinte din cauza cariilor avute în copilărie, a unor tratamente eșuate sau a neglijenței pe o durată lungă de timp. Odată cu pierderea unui dinte apare inerent și pierderea încrederii în sine.

Din acest motiv, implantul dentar este apreciat – înainte de toate – pentru aspectul estetic deosebit pe care îl are, înlocuind cu succes dintele natural și ajutându-i pe pacienți să-și recapete calitatea vieții. În plus, rol său funcțional contribuie semnificativ la creșterea popularității implantului dentar.

Riscuri și contraindicații ale implantului dentar

Pentru că nu există tratament sau intervenție medicală care să nu presupună și o serie de riscuri și contraindicații, este bine să cunoști și situațiile mai puțin pozitive la care vă expuneți atunci când decideți să apelați la un implant dentar. Deși, în cazul acestui tratament, riscurile sunt minime și țin, în general, de alegerea clinicii și a medicului specialist care va efectua operația.

Iată care ar putea fi riscurile implantului dentar:
• Paralizia parțială – poate surveni ca urmare a leziunii nervilor. Acest lucru se poate întâmpla dacă implantul este inserat foarte aproape sau chiar în nervi, situație care duce la desensibilizarea gurii sau, mai precis, la amorțirea ei permanentă. Din păcate, o astfel de problemă nu poate fi tratată, ceea ce înseamnă că pacientul rămâne cu o paralizie parțială la nivelul gurii.
• Dezvoltarea unor infecții – deși poate suna banal, întrucât este vorba despre un risc pe care îl presupune orice intervenție chirurgicală, apariția unei infecții la locul implantului poate duce – în cazul în care se extinde – la eșuarea prinderii acestuia. Problema poate fi evitată prin respectarea cu strictețe a igienei orale.
• Afectarea sinusurilor – acest risc, de asemenea extrem de rar, poate apărea în cazul unui implant prea mare, situație în care medicul poate dispune scoaterea lui și luarea unei pauze de câteva luni, pentru recuperare.

În privința contraindicațiilor, cele mai multe sunt legate de alergii la materialele din care implanturile sunt concepute. Pentru majoritatea acestora se pot găsi soluții care să garanteze reușita tratamentului.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate