La proteste în stradă înainte, la susținere proiecte constructive înapoi

12.08.2016

Asistăm la un conflict între generații – unii vrem susținerea proiectelor constructive, alții vor mega proteste în stradă.

Am înțeles că a fost aprobat un protest de amploare pe 19 august împotriva clasei politice cu următoarea temă oficială: Stoparea degradării nivelului de trai al populației, redarea demnității umane a cetățenilor români dn țară și diasporă, oprirea jafului metodic exercitat asupra întregului teritoriu și ale resurselor naturale ale țării și a capitalului românesc, spunând clar „Așa nu se mai poate și nu vă mai putem lăsa să continuați cu distrugerea țării și a neamului românesc”.

Inainte să ieșiți în stradă vă invit să zăboviți puțin asupra unor declarații despre GovITHub făcute în această săptămână de către Dan Nechita – consilier al premierului Dacian Ciolos, cu atribuții în sisteme informatice și securitate cibernetică, absolvent al Columbia University și George Washington University din SUA în speranța că veți înțelege de ce se dorește ca acest proiect să rămână la stadiul de inițiativă.

Dan Nechita

Ca stat, suntem în epoca bronzului în ceea ce privește guvernarea electronică modernă.

E vorba strict de instituțiile statului, se vrea digitalizarea lor și crearea unui sistem interconectat? Care e, de fapt, viziunea de ansamblu?

Dan Nechita: GovITHub face parte dintr-o gandire mai ampla despre valorificarea potentialului pe care Romania il are in zona hi-tech si de inovatie. Viitorul este digital, iar Romania are toate atuurile pentru a-si accelera parcursul in aceasta directie.

Avem in Romania foarte mult talent hi-tech si multa efervescenta pozitiva in ecosistemul de inovatie, start-up-uri si antreprenoriat. Avem deja unele companii din acest mediu care au ajuns sa concureze la nivel global – intocmai ca si exemplele de succes din Silicon Valley. Insa nu destule.

Pe de alta parte, ca stat, am investit sume colosale in sisteme informatice care nu aduc plus valoare cetatenilor. Ca stat, suntem in epoca bronzului (pentru ca unii pasi au fost facuti, cu siguranta) in ceea ce priveste guvernarea electronica moderna. O mai buna legatura intre stat si acest ecosistem dinamic de inovatie ar putea stimula dezvoltarea atat in sectorul privat cat si in cel public.

GovITHub este insa doar o parte dintr-un caleidoscop mai complex de decizii si pasi concreti la care trebuie sa ne angajam pentru a atinge obiectivele mentionate – digitalizarea institutiilor statului si crearea unui sistem interconectat de guvernare electronica.

Exista proiecte de acest gen si in strainatate?

GovITHub asigura conectivitatea la zona de inovatie – care se va traduce intern in „intraprenoriat”.

Este un model de succes si in alte state precum SUA sau Israel. Proiectele pe care ni le propunem prin GovITHub nu au cum sa fie de dimensiunea si complexitatea necesara marilor proiecte de guvernare electronica. Insa ele pot servi ca un potential etalon, ca o dovada ca se poate si in alt fel decat pana acum si ca inspiratie pentru proiecte mai mari.

Dincolo de asta, interactiunea intre acest mediu dinamic – traditional distant fata de stat – si institutiile publice va duce fara indoiala la o schimbare de paradigma si de cultura institutionala in cadrul administratiei. (sursa: ziare.com)

O astfel de inventariere și coordonare a sistemelor informatice ar aduce la suprafață nereguli și ilegalități, dacă acestea există. Poate și mai important, ar face mult mai dificilă săvârșirea altor nereguli, pe viitor.

Cum comentați afirmațiile lui Sebastian Ghiță, apărute în Evenimentul Zilei, conform cărora Guvernul intenționează să desființeze Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), pentru a-l înlocui cu GovITHub, organizație non-guvernamentală?

Dan Nechita: Sunt afirmații false – sau, în cel mai bun caz, o încercare nereușită de analiză, lipsită de orice documentare prealabilă.

Ideea că MCSI va fi desființat este un mit nefondat. Guvernul dorește să consolideze rolul de reglementator al MCSI – este un minister important, care are un rol bine definit în cadrul Guvernului.

MCSI nu va fi desființat și, mai mult, nu exista vreo incompatibilitate între rolul ministerului și rolul nou-creat de Coordonator pentru Tehnologia Informației (CTI).

Una din atribuțiile CTI– în linii mari – va fi să facă ordine în amalgamul de investiții ne-coordonate în sisteme informatice care ne-a costat în ultimii zece ani mai multe miliarde de RON, sisteme care au adus beneficii marginale pentru cetățeni și în direcția facilitării interacțiunii online a acestora cu statul.

O astfel de inventariere și coordonare a sistemelor informatice ar aduce la suprafață (în mod natural, nu ca obiectiv în sine) nereguli și ilegalități, dacă acestea există. Poate și mai important, ar face mult mai dificilă săvârșirea altor nereguli, pe viitor. Opțiunea principală va deveni astfel ca orice firmă să concureze într-un mod onest cu celelalte firme din piață pentru contractele cu statul.

În fine, GovITHub nu este o asociație ci este un program al Cancelariei Prim-ministrului prin care persoane din mediul antreprenorial pot să contribuie, în mod voluntar, la proiecte open source care simplifică interacțiunea cetățenilor cu statul. În afară de sprijinul firesc pe care îl așteptăm din partea tuturor instituțiilor din administrație care doresc să beneficieze de ajutorul specialiștilor din GovITHub, programul nu are legătură cu activitatea MCSI. (sursa: mediascop.ro )

Protestele în stradă sunt inutile.

Am spus și mă repet – protestele în stradă sunt inutile. In cel mai fericit caz, ele pot schimba un lup care a mâncat o oaie cu un alt lup care va mânca o oaie. Chiar și atunci când o oaie a mâncat o oaie tot lupul e chemat să dea cu subsemnatul.

Accept ca cei care vor să dea iama prin stână să-și apere interesul, dar îmi e greu să înțeleg de ce noi nu reușim să ne apărăm propriile interese. Cât de direct trebuie să ni se spună cum stăm în realitate ca să pricepem cu toții? Indiferență? Resemnare? Neputință? Câte puțin din fiecare. Dar suficient ca să iasă în stradă.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate