Maestrul Jampa Lungtok ne invită la o discuție despre compasiune și vacuitate

21 sept. 2017

Ce este compasiunea? Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune? Câteva întrebări la care ne va răspunde Venerabilul Maestru buddhist Jampa Lungtok.

Avem parte de un stil de viață extrem de agitat. Parcă din ce în ce mai agitat. Si mai nesigur. Ne trezim cu noaptea în cap, alergăm toată ziua în stânga și-n dreapta. Seara, înainte de culcare, ne întrebăm ce am făcut toată ziua de suntem atât de obosiți. Am zile în care-mi vine să las totul baltă, să-mi iau tableta și să mă duc la bunii mei ștejari și să scriu toate articole pe care le am în tărtăcuță. Pentru mine bloggingul este o pasiune. Si ca orice pasiune o las mai pe la coada listei. Din lipsă de timp. Spun eu. Din responsabilitate. Spun alții. Regretul că nu reușesc să scriu atât de des pe cât mi-aș dori rămâne. Precum găurile în ușă după ce au fost scoase cuiele bătute de nepot. Tărtăcuța îm ispune că procedez corect lăsând blogul pentru când am timp. Inima îmi spune că greșesc. Am avut o perioadă în care credeam că soluția se află în team management. Dacă vreau să scriu mai des trebuie să fiu mai eficient. N-a avut roade. Pierdeam ore în șir cu un articol. Scriam. Corectam. Stergeam. Renunțam. In cele din urmă am acceptat că portița se afla în modul meu de a mă comporta și de a gândi. Nu în modul tău sau al tău sau al tău. Nu. In modul meu. Eu eram cel în care se umfla tărâța imediat când cineva din preajmă se comporta altfel decât mi-aș fi dorit. Eu eram cel care pusese frâu unor sfaturi. Adevărata problemă nu era la lipsa timpului. Era la mine. Cel care spunea că timpul este cea mai mare provocare a noastră avea mare dreptate.

compasiune vacuitate

Compasiune și Vacuitate

Dacă vreți să aflați răspunsurile la măcar una dintre următoarele întrebări:

• Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune?
• Ce este compasiunea? Care este legătura dintre compasiune şi înţelegerea viziunii buddhiste cu privire la originarea codependentă sau interdependentă?
• Care sunt înţelesurile profunde ale conjuncţiei compasiune şi vacuitate în buddhismul tibetan?
• Cum reușesc călugării buddhiști să își mențină mintea fericită, mulțumită, răbdătoare și ferită de îngrijorările lumești, necondiționată de circumstanțele exterioare?
• Cum se pun în practică învăţăturile evocate și cu ce scop? Ce înseamnă o cale spirituală autentică din perspectiva unui călugar buddhist?
• Cum putem discerne corect între ceea ce cunoaștem deja despre buddhism pentru a separa cu atenție ce este real și ce este fantezie?

vă recomand să mergeți luni, 2 octombrie, începând cu ora 19:00 la Aula Magna a Univ. din Bucureşti (Palatul Facultăţii de Drept (parter), Bd. M. Kogălniceanu nr. 36-46) și să-l ascutați pe Venerabilului Maestru buddhist Jampa Lungtok, care vine pentru prima dată la Universitatea din Bucureşti, fiind invitat de onoare în cadrul Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii. Cei care nu puteți ajunge la eveniment puteți urmări conferința live pe facebook la adresa https://www.facebook.com/Rabten.ro.

Moderatorul evenimentului va fi Prof. dr. Madeea Axinciuc, director fondator al Programului interdisciplinar de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, care desfăşoară activităţi de predare şi cercetare în domeniul filosofiei religiei, al religiei comparate şi al literaturii biblice.

Prelegerile se vor ține ca de obicei în limba engleză, cu traducere în limba română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Intrarea este liberă. Pentru o mai bună organizare vă recomand totuși să vă înscrieți pe rabten.ro.

Unui blogger ar trebui să-i pese de cei din jurul său

Si-n acest an sunt partener media al conferinței organizate de către Rabten Compassionate Wisdom. Continui să le fiu alături pentru că ei m-au învățat care este cel mai măreț țel al unui blogger – să-i pese de cei de lângă el. Să-i ajute să vadă ceea ce nu mai pot vedea.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…