Montarea panourilor fotovoltaice: 5 paşi simpli

12 dec. 2022

Creşterea preţurilor pentru furnizarea de energie electrică determină tot mai mulţi utilizatori să caute soluţii alternative.

Astfel se justifică creşterea numărului de panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor şi ale clădirilor de birouri. Dacă ai ales deja o astfel de instalaţie, iată ce ai de făcut pentru a o vedea montată!

Pregătirea schelei

Efortul de a monta instalaţia electrică alimentată cu panouri fotovoltaice este unul considerabil şi trebuie lăsat în seama unor specialişti. În calitate de beneficiar al proiectului eşti responsabil de organizarea de şantier, cu respectarea tuturor normelor de protecţie a muncii în vigoare. Având în vedere că panourile propriu-zise se montează pe acoperiş, în locuri înalte, expuse la lumina razelor soarelui timp de câteva ore pe zi, va trebui să asiguri acces pentru muncitori. În funcţie de înălţimea clădirii vei avea nevoie de schele laterale şi de elemente de prindere din domeniul alpinismului utilitar. În general, firmele care se ocupă cu astfel de servicii oferă atât consultanţă în privinţa necesarului de materiale, cât şi echipamentele potrivite.

Montarea elementelor de fixare a panourilor

Odată ajunşi pe acoperiş, muncitorii încep să monteze panourile. Pentru a rezista pe suprafeţe înclinate, în cele mai grele condiţii meteorologice, panourile fotovoltaice trebuie ancorate puternic în acoperiş. Astfel, primul pas este montarea ancorelor, acele elemente metalice de fixare. De cele mai multe ori, se leagă de structura de rezistenţă a casei, fie că vorbim de grinzi sau căpriori din pod. Pe aceste ancore se va monta cadrul de susţinere a panourilor, parte a kitului pe care îl achiziţionezi de la bun început.

Instalarea panourilor

După configurarea elementelor de fixare urmează instalarea panourilor pe acoperiş. Acestea pot fi dispuse orizontal sau vertical, în funcţie de soluţia aleasă în timpul proiectării lucrării. Panourile nu se fixează definitiv din prima, deoarece se caută unghiurile în care oferă cel mai bun randament. Abia după câteva serii de teste se fixează definitiv şuruburile şi piuliţele.

Conectarea panourilor la invertor

Majoritatea sistemelor sunt deja precablate de către producător, aşadar trebuie doar conectate la un invertor fotovoltaic. Panourile mici se leagă în serie la invertor, în timp ce sistemele mari au nevoie de conexiuni în paralel. Invertorul este un element esenţial, deoarece transformă curentul continuu (DC) generat de panouri în electricitate de curent alternativ (AC). Poate fi amplasat atât în interior, cât şi în exterior, lângă panoul întrerupător. Unele sisteme includ şi o baterie care stochează energia pentru momentele când vremea nefavorabilă nu permite captarea razelor soarelui. În acest caz, invertorul trebuie conectat şi la baterie.

Conectarea invertorului la reţea

Următorul pas este conectarea invertorului la reţeaua ce alimentează electric consumatorii din clădire. Aceasta se face printr-un fir de ieşire din invertor către panoul general al casei. Panoul principal trebuie configurat pentru un astfel de sistem, cu elemente de protecţie şi siguranţe dedicate. În momentul în care se lucrează la montarea instalaţiei de panouri fotovoltaice, alimentarea cu energie electrică a clădirii trebuie deconectată. Punerea în funcţiune se va face doar la final, după luarea tuturor măsurilor de siguranţă. După instalare se testează parametrii în care funcţionează reţeaua. Majoritatea invertoarelor includ un display digital care afişează date despre fluxul de energie pe care îl primesc de la panouri şi îl transmit către consumatori.

Montarea panourilor solare se face în cinci paşi simpli, dar trebuie supravegheată de profesionişti. Respectarea normelor de protecţia muncii este esenţială atât în ceea ce priveşte organizarea şantierului, cât şi pentru lucrările sub tensiune electrică. În continuare va trebui să asiguri toate condiţiile pentru buna funcţionare a sistemului şi să respecţi indicaţiile producătorului cu privire la lucrările de întreţinere şi mentenanţă. Beneficiile se vor vedea începând cu următoarea factură la energia electrică.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…