Roboții umonoizi nu au fost inventați ca urmare a normelor actuale de distanțare socială

2 oct. 2020

În ultimele săptămâni am tot auzit ideea că roboții AI / ML vor intra în casele noastre datorită pandemiei actuale. Total greșit. Nu pandemia a dus la apariția roboților umanoizi. Ei existau și înainte de apariția pandemiei.

Putem spune că pandemia a grăbit puțin lucrurile. Poate, în lipsa ei, discutam despre roboții umanoizi – casnici sau industriali – peste câțiva ani. Datorită ei, discutăm acum. Dar asta nu înseamnă că roboții umanoizi au fost inventați ca urmare a noului stil de viață bazat pe distanțare socială. Ei existau și înainte să apară C19. Sunt câțiva ani de când se tot discută despre sume colosale investite în acest domeniu. Sunt câțiva ani de când anumite servicii online au fost reinventate integral pentru a le permite să se dezvolte. Sunt câțiva ani de când se discută despre avantajele prezenței lor în anumite colective. Faptul că unii editori au auzit abia acum despre roboții umonoizi nu înseamnă că ei nu existau și înainte.

Un exemplu. De anul trecut. Gazdă – Toyota Research Institute

Asocierea lor cu golul lăsat de distanțarea socială cu care ne confruntăm este extrem de periculoasă. Alimentează ideea că roboții ne vor îndepărta de semenii noștri. Că noi nu ne vom mai întâlni la o bere cu prietenii pentru că vom avea cu cine ciocni un păhărel acasă. Rolul lor este de a ne ajuta în diverse activități pentru a ne putea permite să petrecem mai mult timp cu cei dragi. Nu ei ne îndepărtează de alți oameni. Priviți în jur. Acum, când nu discutăm despre robotul cumpărat de vecinii de peste gard. Fiți sinceri! Puteți face față invidiei și răutății din jurul vostru? Nu roboții ne îndepărtează. Nu covidul ne îndepărtează. Lipsa de omenie ne îndepărtează. Covidul a mărit distanța fizică dintre noi, dar nu el ne împiedică să mulțumim pentru ajutorul primit, nu el ne împiedică să ne susținem reciproc moralul, nu el ne împiedică să ne păstrăm buna dispoziție. Covidul a tras brusc perdeaua din fața oglinzii și ne-a permis să ne privim în ochi. Să ne privim așa cum suntem cu adevărat. Fără mască. Fără teatru. Fără capacitatea de a ne mai ascunde gândurile. Cum ești? Așa sunt. Îți place ce vezi? Nu. Așa ești. Ce faci? Fugi? Arunci cu pietre în cel care ți-a întins o mână de ajutor când ai fost la ananghie?

Nu roboții ne îndepărtează. Noi ne îndepărtăm unii de alții datorită a ceea ce am văzut în oglindă. În loc să ne acceptăm așa cum suntem în realitate și să ne cerem scuze atunci când greșim sau să acceptăm laudele atunci când facem o faptă bună, noi continuăm să ne punem în față o un zid imaginar protector. Acel zid a fost luat de ape. A venit apa și l-a luat. Oauuu. Nu ne mai putem ascunde adevărata față? Ce facem?!?!?!? Fugim acasă, zăvorâm poarta și dăm vina pe roboți că ne-au îndepărtat de oameni. Nu ei ne-au îndepărtat de semenii noștri. Noi o facem. Puțin câte puțin. Dăm jos puțin câte puțin latura umană de pe umerii prietenilor noștri până rămân la stadiul de indivizi. Din acel moment, între ei și roboți nu mai există nici cea mai mică diferență. Amândoi sunt la fel de incapabili să empatizeze cu emoțiile noastre.

Vreți să mergem mai departe? Hai să încercăm.

La o masă se întâlnesc două persoane. Prima are nevoie de o persoană care să o ajute la bucătărie și la curățenie. A doua are nevoie de o slujbă pentru a-și putea permite să-și țină copiii la școală. Prima se întreabă dacă poate avea încredere în a doua. A doua se întreabă dacă poate avea încredere în prima. În cele din urmă, decid că nu pot colabora și prima cumpăra un robot precum cel testat în prezentat mai sus. Robotul este vinovat pentru această alegere?

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…