Spune-mi cine ești ca să-ți spun dacă ești blogger

30 aug. 2017

Cine este autorul acestui comentariu? Si dau click. Unde ajung? Pe blog sau pe contul de Facebook?

Pe vremuri, un blogger începător care dorea să se promoveze sau un blogger cu brand care se respecta posta comentarii pe alte bloguri. Incerca să posteze printre primii ca să se asigure că al său comentariu va fi citit de către cei care vor poposi pe acolo. Mai inspirat sau mai puțin inspirat. E normal. Suntem oameni. Si zilele sunt mai frumoase sau mai mohorâte. Nu postau doar un banal mulțumesc sau un comentariu generic copy – paste din listă. Citeau, filtrau, gândeau și scriau ce au de spus. Cei care îl citeau și vroiau să vadă cine se află în spatele acelui nume și gravatar dădeau click pe link și ajungeau pe blogul lui. Fiecare dintre noi încercam să ne debarasăm de blogurile care nu spuneau nimic și căutam bloguri pe care să ni le adăugăm în feed.

Atrași de facilitățile Facebook-ului, mulți bloggeri și-au configurat pe bloguri modulul de postare comentarii conectat la această rețea de socializare. Si eu mi l-am adăugat pe la începutul lunii. L-am adăugat pentru a veni în sprijinul celor care lasă un semn doar conectați la Facebook. Le este mai comod. Mai ales de pe smartphone. Stiu. Îi înțeleg.

comentarii blogger

Pe cei care țin la eticheta de bloggeri nu-i înțeleg. Ei de ce postează conectați la Facebook?

Când postează un comentariu ei nu se semnează cu blogger. Ei se semnează cu user-ul Facebook. Cine ești? Ce ai mai scris pe blog? Si dau click pe nume. Pe link. Unde ajung? Pe blog sau pe contul de Facebook?

Nu-i înțeleg pe cei care se plâng de lipsa comentariilor postate în blogosferă pe modulul clasic, dar care folosesc modulul Facebook când vor să posteze comentarii pe bloguri. Atunci când timpul și obrazul le permite. Educația începe de la noi. De la bloggeri. Cititorii sunt precum albinele la poienile cu flori. Vin acolo unde găsesc flori. Dacă găsesc comentarii la modulul clasic se opresc acolo. Dacă sunt mai multe la modulul Facebook se duc dincolo. Am auzit că lumea preferă să posteze pe Facebook pentru că mesajul lor ajunge la mai multe persoane. Este o rețea de socializare. De acord. Dar mai știu și că cei interesați de o anumită informație o caută și-n gaură de șarpe până o găsește. Si când o găsește nu mai ține cont că este pe o rețea de socializare super optimizată sau pe un blog neresponsive.

Citeam ieri un articol despre rezintența anticomunistă Anton Paragină din Munții Vrancei. Conform unor surse, cică a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România (peste 15.000 de oameni). Rezistență? Noi, ca bloggeri, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință ca să apărăm modulul clasic de comentarii. Să-l apărăm și să-l dezvoltăm. Dacă vrem să ne mai spunem bloggeri. Altfel, ne spunem oameni de social media. Oricum, văd că este un val să ne facm conturi pe toate rețelele de socializare.

Ce este mai important? Contul de Facebook sau blogul? Pentru unii contul de facebook. Pentru alții blogul. Eu mă adresez celor pentru care blogul este mai important.

Spre bucuria unora și dezamăgirea altora, concluzia finală a unui studiu recenta fost că nu mor bloggerii când vor vloggerii. Ce bineee! Câțiva ani vom sta liniștiți. Si ce facem în această perioadă? Așteptăm ca blogurile să dispară de la sine în timp ce noi, bloggerii, ne vom ocupa timpul cu alte unelte online?

Dacă tot discutăm despre apărarea breslei, hai să confirmăm că suntem bloggeri. Bloggeri de România.

Articole recente

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…