Toate lucrurile conectate la internet reprezintă un pericol pentru credincioşi

9 ian. 2019

Acest avertisment a fost lansat pe 7 ianuarie de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, cu ocazia celebrării Crăciunului pe stil vechi.

„De fiecare dată când utilizaţi gadgetul dvs., indiferent dacă vă place sau nu, dacă vă activaţi locaţia sau nu, cineva poate afla exact unde vă aflaţi, exact ceea ce vă interesează şi de ce vă este frică”, a declarat Patriarhul Kirill la postul de televiziune Rossia 1.

„Vă imaginaţi cât de concentrată va fi puterea în mâinele celora care vor şti ce se întâmplă în lume, începând cu discuţia nevinovată dintre două prietene şi continuând cu discuţia a unor persoane care îşi exprimă convingerile sau strategiile de viaţă, nu mai vorbim de planuri politice, economice etc. Controlul dintr-un singur punct de comandă este semnalul venirii antihristului. Antihrist e acea persoană care va fi în fruntea sistemului care va controla toată omenirea. Structura asta în sine este un pericol, nu trebuie să există un singur centru, dacă nu vrem să apropiem Apocalipsa”, a menţionat patriarhul. (sursa adevarul.ro)

Patriarhul Kirill a precizat că Biserica sa nu este împotriva „progresului tehnologic”, ci împotriva „dezvoltării unui sistem care vizează controlul identităţii unei persoane”.

Credință? Omenie? Bunăstare pentru toți? Evoluție? Hm. Control, dle, control. O meteahnă de care se țin ca ciulinul de ițari.

Un gadget neconectat la internet este precum o mașină păstrată în garaj, o carte într-o bibliotecă în care nu intră nimeni. Internetul este o unealtă pe care trebuie să o folosim cu înțelepciune și cu respect pentru toți semenii noștri. Două calități pe care Biserica le-a dat uitării cam repede.

Mi-aș fi dorit ca dânsul să aducă în discuție elemente de identitate personală care nu țin de cele lumești, elemente la care ai nu are și nu va avea niciodată acces.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…