Tu ești atent la vremurile pentru care este scris articolul pe care-l citești?

14 iul. 2021

Observ o creștere a celor care se plâng de scăderea calității articolelor online pe care le citesc.

S-au obișnuit cu greu cu greșelile de dactilografie și cu cele de gramatică elementare. Toți suntem grăbiți. De ce nu ar fi grăbiți și cei obligați, conform fișei postului, să scoată pe bandă rulantă articole? Când se grăbesc le mai scapă câte o literă sau nu mai revin asupra unei exprimări. Hai să fim serioși??! Cine mai are acum timp să stea câteva săptămâni la o singură propoziție cum stătea Ion Creangă? Înțelegem, înghițim în sec și mergem mai departe. Azi puțin. A doua zi puțin mai mult. Și uite așa am ajuns să nu mai înțelegem din titlu ce a vrut să spună autorul.

Dar, treptat, treptat, am început să ne dea seama că cineva ne fură din timp.

Ultima oră – citește și salvează-te

Vă mai aduceți aminte de vremurile în care jurnaliștii doreau să impună legal bloggerilor să-și marcheze fiecare articol de pe urma căruia a obținut un anumit favor? Cu P în față sau la coadă. Să menționeze în primul paragraf. Să-și declare veniturile la finanțe pentru a fi impozitate. O întreagă nebunie. De ce? Ca să protejeze cititorul? Nu cumva adolescentul ce calcă pe trecerea de pietoni cu telefonul în mână să fie indus în eroare. Adevărul este că în spatele acestei intenții a fost sabotarea unei posibile concurențe care începea să crească precum cei din basmele populare.

În tot acest timp, ei au continuat să facă uz de expresia „ultima oră” pentru a-și atrage trafic rapid. În „ultima oră” au apărut următoarele evenimente (evit să folosesc expresii care fac trimitere la catastrofe, cataclisme și sfârșitul lumii). Titlu mare. În lipsa unor evenimente reale mai merg și altele trase de păr. După ce ce citești îți dai seama că duduia celebră din titlu nu era chiar atât de celebră.

Ca să fie ulcica mică și mai mare, nu mai retrag „ultima oră”. Promovează articolele cu „ultima oră” și după câteva zile de le evenimentul respectiv. Nu pun „ultima lună” sau „ultima săptămână” sau „ultima zi”. Doar „ultima oră”. Ultima. Ați reținut. Nu azi. Sau recent. Ultima. După ce îl terminăm de citit, ieșim afară și ne alăturăm celor care sărbătoresc sfârșitul lumii.

Televizorul este nociv pentru copii

Care televizor? Cel cu lămpi de pe vremea bunicilor noștri sau cel cu led pe care îl am atârnat de perete, conectat la internet? Între cele două există o diferență foarte mare. Diferența nu este dată de timpul petrecut în fața monitorului, ci de calitatea timpului pe care-l petrec copiii în fața monitorului. Sunt foarte puțini părinți care conștientizează această diferență. Și mai puțini editori online care se autoproclamă experți în smart parenting, atrași de mirajul monetizării traficului online.

Ca și-n prima categorie și aici regăsim același tipar. Goana după articole. Nimeni nu mai are timp să se documenteze suplimentar. Au citit în trei surse diferite că televizorul este nociv pentru copii. Asta e. Televizorul este nociv pentru copii. Pac pac. Încă un articol. Nu mai stă nimeni să verifice dacă dacă această informație mai este valabilă pentru zilele noastre. Apropo, pentru cei care nu știu – primele articole despre impactul negativ al televizoarelor pentru copii au fost redactate în perioada în care televizoarele erau folosite pentru jocurile pe console. Între timp, au fost consemnate încă două perioade distincte – creșterea numărului de programe tv și apariția internetului. În concluzie, vorbim de 3 etape distincte. Fiecare cu particularitățile ei. Este total greșit să iei concluziile de la prima etapă și să i le aloci și etapei actuale.

Concluzie

Această goană după senzațional monetizabil va dura atât timp cât vor exista persoane care-și vor dărui de bună voie timpul. La nivel superior sunt cei care au decis să se protejeze de acest furt și au ales canale online cu plată, lipsite de spații publicitare. Dau un ban, dar măcar știu că ultima oră este ultima oră și televizorul cu led este benefic pentru copii doar dacă este folosit în scopuri educative.

Acestea fiind zise, vă doresc o zi bună în continuare.

Deontologie online

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…

Tu ești atent când vezi cuvântul ADVERTORIAL afișat într-o pagină web? Unul din motivele pentru care am ajuns unde am ajuns este faptul că am…

A te mândri în prezent de Ziua Națională doar cu forța militară este un afront adus Independenței. în primul grup ar trebui să fie absolvenții…

Până când Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul anumitor instituții, va începe să miște ceva vă recomand să fiți foarte atenți la mesajele pe care…

Pentru părinți este concediu. Pentru copii este vacanță. Pentru familie este timp petrecut împreună, nu de stat pe telefoane. Dacă aș avea propria pensiune, undeva…

Dacă v-ați ales cazarea în funcție de review-urile online, este indicat să postați la întoarcere un review. Toate discuțiile despre concediu au stație pe la…

Observ o creștere a celor care se plâng de scăderea calității articolelor online pe care le citesc. S-au obișnuit cu greu cu greșelile de dactilografie…

Eu, astăzi, consider că plantarea copacilor este dovada supremă de spirit civic. Este dovada că ai înțeles cât de important este buretele existent printre rădăcinile…

Pe 29 octombrie 1969 a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere. În ultimele luni, toate activitățile compatibile cu internetul au sărit în…

Confruntate cu o creștere bruscă a numărului de mesaje care îi doresc moartea președintelui Trump – diagnosticat recent COVID-19. (sursa CBS News), principalele rețele de…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto