Unii dintre noi vor pierde IoT-ul cu termometrul

Azi noapte am discutat cu un prieten, român stabilit în „țara de la originea soarelui”, despre ce se mai întâmplă cu vremurile actuale. La sfârșit, mi-a dat replica de grație: Vezi că pierdeți IoT-ul cu termometrul!

Eu am cam evitat acest subiect. Fiecare cu părerea lui. Am început să mă distanțez de prostia omenească. Creangă avea dreptate – avem nevoie și de oameni care să tragă ciubotele. Spre deosebire de acele vremuri, acum există suficiente posibilități gratuite de educație. Doar cine nu vrea nu învață. Nu mă refer la educația tradițională, ci la acea educație care te împiedică să arunci cojile de semințe pe jos, care te îndeamnă să dai binețe unui vecin când te întâlnești cu el, care-ți permite să aprecieze o mână de ajutor care ți se întinde la nevoie. Mă refer la acea educație care-ți permite să joci un joc cu prietenii, să mergi cu bicicleta într-un grup. Mă refer la educația primită de la bunici printre buruieni. Mă refer la acea educație care te ajută să folosești un gadget. În bula mea de prieteni am persoane cu 4 clase trase de păr pe care le respect mai mult decât pe altele cu facultate inutilă.

Apropo de învățământ. Peste ani, micuța mea energizată își va putea trece la cv serialul Curiosul George? Când o întreb de unde știe ceva a început să-mi spună „de la George”.

Ei bine, în aceste vremuri tulburi, indiferent de voința noastră, am intrat într-o nouă etapă IoT. Cum ne pregătim noi să întâmpinăm noile facilități?

Mi-aș dori să văd în jur cum cei cu influență încurajează folosirea acestei tehnologii indispensabilă celor care doresc să fie productivi. În schimb, asist cu regret cum se încing inutil discuțiile despre folosirea termometrului digital la intrarea în locațiile publice. Pe de o parte îi avem pe cei care susțin că rezultalele acestor măsurători au o marjă de eroare extrem de mare (sunt inutile), pe de altă parte sunt cei care nu pot dormi noaptea din cauza consumului exagerat de documentare despre conspirații (sunt periculoase). Indiferent de ce parte te poziționezi tot rămâi cu ceva negativ în tărtăcuță. Inutil sau periculos. Pe acest fond ne dorim să clădim o educație iot? Hm. Mie îmi dă cu minus. Din această situație vor ieși învingători doar cei care stau pe margine. Spuneți-i celui fără nume domn și treceți puntea.

Acel prieten de care vă spuneam la început crede că această măsură inutilă urmărește și un studiu asupra populației. Crede că cei de sus vor să vadă cam pe unde ne poziționăm noi în această privință. Sincer, eu cred că sunt incapabili să gândească atât de departe. Ei nu au fost în stare nici să asigure continuitate legislativă.

După ce se va rdica și această măsură total inutilă vom rămâne cu ideea că gadget-urile sunt niște jucării. Cu o astfel de amintire unora dintre noi le va fi extrem de greu să treacă de la un simplu gadget de măsurat temperatura la un dispozitiv medical complex IoT care-i permite unei clinici medicale să ne monitorizeze non-stop starea de sănătate. Parcă văd că atunci vom reveni iar la discuțiile despre ciubotele lui Creangă. Noi, cei care am fost precauți acum, vom fi acuzați că i-am ținut cu capul plecat pe cei care refuză să li se ia temperatura de către agenții de pază la intrarea în spații comerciale, institutții, etc

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate