Unii dintre noi vor pierde IoT-ul cu termometrul

20 mai 2020

Azi noapte am discutat cu un prieten, român stabilit în „țara de la originea soarelui”, despre ce se mai întâmplă cu vremurile actuale. La sfârșit, mi-a dat replica de grație: Vezi că pierdeți IoT-ul cu termometrul!

Eu am cam evitat acest subiect. Fiecare cu părerea lui. Am început să mă distanțez de prostia omenească. Creangă avea dreptate – avem nevoie și de oameni care să tragă ciubotele. Spre deosebire de acele vremuri, acum există suficiente posibilități gratuite de educație. Doar cine nu vrea nu învață. Nu mă refer la educația tradițională, ci la acea educație care te împiedică să arunci cojile de semințe pe jos, care te îndeamnă să dai binețe unui vecin când te întâlnești cu el, care-ți permite să aprecieze o mână de ajutor care ți se întinde la nevoie. Mă refer la acea educație care-ți permite să joci un joc cu prietenii, să mergi cu bicicleta într-un grup. Mă refer la educația primită de la bunici printre buruieni. Mă refer la acea educație care te ajută să folosești un gadget. În bula mea de prieteni am persoane cu 4 clase trase de păr pe care le respect mai mult decât pe altele cu facultate inutilă.

Apropo de învățământ. Peste ani, micuța mea energizată își va putea trece la cv serialul Curiosul George? Când o întreb de unde știe ceva a început să-mi spună „de la George”.

Ei bine, în aceste vremuri tulburi, indiferent de voința noastră, am intrat într-o nouă etapă IoT. Cum ne pregătim noi să întâmpinăm noile facilități?

Mi-aș dori să văd în jur cum cei cu influență încurajează folosirea acestei tehnologii indispensabilă celor care doresc să fie productivi. În schimb, asist cu regret cum se încing inutil discuțiile despre folosirea termometrului digital la intrarea în locațiile publice. Pe de o parte îi avem pe cei care susțin că rezultalele acestor măsurători au o marjă de eroare extrem de mare (sunt inutile), pe de altă parte sunt cei care nu pot dormi noaptea din cauza consumului exagerat de documentare despre conspirații (sunt periculoase). Indiferent de ce parte te poziționezi tot rămâi cu ceva negativ în tărtăcuță. Inutil sau periculos. Pe acest fond ne dorim să clădim o educație iot? Hm. Mie îmi dă cu minus. Din această situație vor ieși învingători doar cei care stau pe margine. Spuneți-i celui fără nume domn și treceți puntea.

Acel prieten de care vă spuneam la început crede că această măsură inutilă urmărește și un studiu asupra populației. Crede că cei de sus vor să vadă cam pe unde ne poziționăm noi în această privință. Sincer, eu cred că sunt incapabili să gândească atât de departe. Ei nu au fost în stare nici să asigure continuitate legislativă.

După ce se va rdica și această măsură total inutilă vom rămâne cu ideea că gadget-urile sunt niște jucării. Cu o astfel de amintire unora dintre noi le va fi extrem de greu să treacă de la un simplu gadget de măsurat temperatura la un dispozitiv medical complex IoT care-i permite unei clinici medicale să ne monitorizeze non-stop starea de sănătate. Parcă văd că atunci vom reveni iar la discuțiile despre ciubotele lui Creangă. Noi, cei care am fost precauți acum, vom fi acuzați că i-am ținut cu capul plecat pe cei care refuză să li se ia temperatura de către agenții de pază la intrarea în spații comerciale, institutții, etc

Articole recente

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…