Webstock 2020 – prima și ultima ediție online

5 aug. 2020

Webstock, cel mai mare eveniment de social media și comunicare online din România, va avea loc în 8 – 9 octombrie … online

Una dintre discuțiile preferate de la edițiile anterioare Webstock a fost cea despre meteahna de a ne fura căciula unii la alții. Cum marea majoritate a celor prezenți la aceste eveniment au ceva de vândut sau de cumpărat, când venea vorba despre rapoarte de confirmare se făcea liniște în sală. Cu urechile ciulite și privirile în sacoșile cu cadouri primite de la organizator fiecare încerca să mai prindă câteva trucuri cu ajutorul cărora să-și poată ridica propriile rapoarte la nivelul celor solicitate de către semnatarii ordinelor de plată, semnatari aflați sub continua presiune a beneficiarilor finali a campaniilor de promovare. Duelurile se purtau în rapoarte glorioase. Cine are raportul mai sus câștigă. Cum a ajuns acolo nu contează. Important este ca el să respecte cerințele. Nu contează dacă el a favorizat dezvoltarea lipsei de omenie sau a sprijinit omenia. Sus să fie. Cât mai sus. Acest subiect a fost abordat în mod repetat de-a lungul timpului, atât pe hol la o cafea cât și pe scenă. Mai calm sau mai încins. Mai pe direct sau mai voalat.

Webstock 2020

Din nefericire sau din fericire (rămâne de văzut care dintre cele două opțiuni va fi benefică pe termen lung) vremurile ne-au scos în cale o mare provocare bazată tocmai pe importanța nivelului de educație a unei comunități. Educație, responsabilitate, empatie. Bulele personale despre care am tot auzit vorbindându-se la Webstock au fost sparte. Au fisuri. Nu mai există bule personale în spatele cărora ne putem lăfăi în siguranță. Bula celui de lângă noi, mică sau mare / educată sau needucată, poate avea efecte majore asupra noastră. Dacă în trecut îmi puteam permite să înghit în sec și să-i urez în gând toate cele bune persoanei de lângă mine care susținea că nu am nimic în comun cu un copil care nu a pus în viața lui mâna pe o tabletă … acum … o astfel de persoană poate fi un pericol major pentru mine. Cu sau fără mască. Este un pericol și pentru simplul fapt că nu a înțeles că fiecare dintre noi contează. Discutăm despre o singură bulă în care suntem cu toții.

Dacă ne-am mai putut permite să închidem ochii în fața unor rapoarte evident măsluite sau lipsite de omenie, în fața importanței nivelul de educație a fiecărui membru a comunității în care trăim nu mai avem de ales. Asta dacă vrem să mai prindem următoarea ediție de Webstock. Nu ne mai putem fura căciula unii la alții. Nu ne mai putem permite să ignorăm obrazul pe care se bazează campaniile în care ne implicăm. Nu ne mai putem permite să sprijinim diverse chestii doar de dragul rapoartelor, fără să aruncăm măcar o privire asupra calității mesajului pe care acestea îl transmit. Știm cu toții că prostia se încinge mai repede decât omenia. Știm și ne folosim de ceea ce știm. Ei bine, dacă nu ne-am selectat de bună voie partenerii în funcție de omenie, Providența a decis să ne ofere un motiv extrem de dur.

Webstock online

Dincolo de toate notițele cu care am plecat în fiecare an de la Webstock, am mulțumit în fiecare an pentru posibilitatea de a strânge mâna offline unor persoane cu care interacționam în online. De cunoscut ne cunoșteam din modulele de comentarii de pe bloguri. O bătaie discretă pe umăr și o strângere de mână erau suficiente. A mai trecut un. Ne vedem la anul. Stai mai drept. Vezi ce faci cu burta aia. Uite stick-ul promis aseară. Ca-ntre copii mai mari. Informații mai găsesc. Sunt sigur că Cristi va veni și în acest an cu informații extrem de utile pentru aceste vremuri. Strângerile de mână îmi vor lipsi. Pentru ele veneam în fiecare an sute de km până în București.

Apropo de drum. Eu unul mă declar incompatibil cu conferințele online. Înainte, când erau cele offline, bifam în agendă 2 zile de concediu, mă deconectam de la cele facturărești și plecam. Acum, nu mă pot deconecta. Nu pot sta pe net cu agenda în față și să fiu atent la ce aud în căști sau văd pe monitorul tv-ului. Nu pot. Am încercat să-mi iau liber și să stau acasă. Nu pot. Sunt prea aproape de agendă. Îmi lipsește acel declik. După o zi de Webstock offline veneam acasă cu bateriile încărcate la maxim. Caut soluții. Să plec în concediu undeva la munte și să stau pe terasă cu tableta în față? Să-mi sun câțiva prieteni fani Webstock și să mergem împreună pe balta unui lac? Habar n-am. Poate ar trebui să organizăm la nivel local câteva nuclee. La Marriott sigur nu putem merge cu toții în acest an, dar măcar în grupuri de 5 – 8 – 10 fani ne putem strânge pe undeva în cele două zile? Dacă stau acasă voi ajunge să mă uit la Curiosul George. Sunt pățit.

Una peste alta, îmi înclin capul până mi se imprimă tastele de frunte și vă rog – hai să nu ne mai furăm căciula unii la alții și să ne strângem mâinile la următoarea ediție Webstok. Cu siguranță, offline. Până atunci, dacă vrei să faci un pas în față, intră pe vreau și eu la Webstock 2020 . E gratuit.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto