Tehnologia este benefică pentru cei mici atât timp cât nu este folosită pe post de bonă

Eu sunt de părere că tehnologia este benefică pentru copii încă din prima zi atât timp cât nu este folosită pe post de bonă.

In popor este o vorbă: „Când unul îți spune că ești beat îl trimiţi la culcare. Când îţi spun doi, te duci tu să te culci.” Același principiu nu este valabil și în parenting-ul actual, mai ales atunci când este implicată și educația tehnologică. Aici fiecare face cum consideră că este mai bine și își asumă întreaga responsabilitate pentru decizia luată. Nu există doi copii la fel. Chiar dacă singurul risc pe care eu mi-l asum când îi las tableta pe mână micuței mele energizante este să mi-o strice evit să-i sfătuiesc pe alți părinți să procedeze la fel. Le spun cum gândesc eu, ce decizii am luat, când le-am luat (este extrem de important) și … le respect voința.

De ce în parenting nu merge principul din vorba cu beția? Pentru că părinții sunt diferiți. De exemplu, sunt familii care își culcă copiii în camere separate încă din primele zile – fiica noastră doarme și acum (are 1 an și 10 luni) în fiecare noapte în pat cu noi. Sunt părinți care își salută copiii dimineața înainte să plece la servici (înainte să se trezească) și seara când au revenit acasă (după ce au adormit) – fiica noastră este non stop alături de unul dintre noi doi. Sunt părinți care au renunțat inclusiv la televizor când au venit acasă cei mici – noi nu ne-am schimbat stilul în această privință. Aceste diferențe conduc la experiențe diferite pentru cei mici. Nu este indicat să aplici aceeași regulă unui copil care a beneficiat de atașamentul părinților și a avut acces la tehnologie cu unul care a fost crescut de o bonă rigidă și nu știe nici măcar ce este un televizor.

tehnologie copii

Un părinte crescut de o bonă rigidă se mulțumește să-și urmărească fiica / fiul pe smartphone. Vede că stă cuminte pe bancă cum a stat și el când era mic și-și poate continua liniștit munca. Noi n-avem bonă. Si nici nu vom avea. Dacă ieșim în parc sau suntem în vizită într-o gospodărie la țară și stă cuminte începem să ne întrebăm ce sa întâmplat. Ea aleargă. Ea explorează. Offline.

Pentru micuța noastră tehnologia nu este o cale de a scăpa de plictiseală. Ce este doar ea știe. Noi credem că este o jucărie ca toate celelalte. Bate cu lingura în castron se aude un sunet. Apasă cu degetul pe o clapă afișată pe monitor se aude un sunet. Într-o zi am rămas mirați când a recunoscut o pisică într-o filmuleț de desene animate. Stia ce este o pisică reală – a tras-o de coadă, i-a dat de mâncare etc. Pisica de la tv era stilizată. Semăna cam puțin cu originalul. In schimb mieuna. Acum recunoaște pisica, vaca, cainele, puiul, calul.

Modul în care părinții își protejează familia de tehnologie este esențial pentru copii. Noi nu ne ridicăm de la masă dacă sună telefonul. Noi folosim doar tableta pentru a ne juca. In mașină telefoanele stau în buzunar. Ea ne urmărește fiecare mișcare și învață. Aceste tabieturi o vor ajuta mai târziu când va descoperi internetul.

Mulțumim Orange și Social Moms

Am scris acest articol ca mulțumire pentru căștile Yuppi Vonino oferite de Orange în urma întrebării înscrise pe site-ul Social Moms!

Comentarii

  1. Problema cu tehnologia e ca, de foarte multe ori, e construita in asa fel incat, folosindu-se de anumite mecanisme psihologice (gen gamification, instant gratification, time limited opportunities), sa creeze dependenta.

    Sunt om matur, responsabil, calculat, dotat (imi place sa cred) cu o inteligenta peste medie si totusi am ajuns in anumite perioade ale vietii mele sa pierd mult mai mult timp decat as fi fost dispus cu anumite activitati online (la mine au fost jocurile pe calculator, la altii e Facebookul, la altii sunt serialele).

    De asta ma gandesc ca e infinit mai greu pentru un copil (bine, nu ma refer aici la fetita ta, ea e intr-adevar la o varsta la care e inca in afara pericolului) sa aplice moderatia si sa nu ajunga sa-si creeze o dependenta fata de o anumita activitate (care a fost conceputa exact pentru a crea si ulterior exploata acea dependenta).

  2. Ioana spune:

    Copiii din ziua de astazi cresc impreuna cu tehnologia. Singura modalitate de a-i proteja de orice forma de dependenta digitala este de a-i implica in activitati offline. Un copil care se simte cel mai bine cu prietenii pe terenul de sport nu va fii niciodata dependent de jocurile pe pc. El se va plictisi in fata monitorului. Si eu sunt pentru acces de mici. Oricum, ce avem noi acum e nimic pe langa ce vor avea ei cand vor fi mari.

Postează un comentariu


Articole învecinate