Copii orfani cu părinţi captivi în mediul digital

Despre copiii orfani cu părinți în viață am discutat. Cred că a sosit momentul să discutăm serios și despre copiii orfani cu părinți captivi în mediul digital.

Am și eu o rugăminte. Când mergeți pe jos sau vă relaxați pe o bancă în parc priviți în jur. Priviți oamenii care se află în jurul vostru. Copii. Tineri îndrăgostiți. Părinți. Bunicii sunt o excepție. Priviți-i și constați singuri câți dintre ei își țin telefoanele la îndemână. Si câți dintre ei le folosesc. Unii discută. Alții își verifică mesajele. Din păcate, cei mai mulți își omoară cu bună știință propriul timp.

copii orfani

Ieri, în timp ce eram cu fata în parc, am fost și eu atent la acest detaliu la cei din jur. Ea se juca cu niște copii. După câteva minute mi-am scos telefonul din buzunar și mi-am dezinstalat aplicația de Facebook. Chiar dacă stau pe net peste medie, nu mă consider o persoană captivă în mediul digital. Am zile întregi în care stau exclusiv offline și seara mă pot culca liniștit. Cu toate acestea, recunosc că am avut momente în care am preferat să văd ce au mai scris necunoscuții pe Facebook în loc să-mi urmăresc propria fiică cum se joacă cu alți copii. Pierdeam ce am mai prețios în lume, ar fi spus mama mea. Cu ce drept o voi învăța peste câteva luni ce înseamnă dependența de mediul online dacă eu însumi nu aș fi fost în stare să-mi controlez această tendință? Mi-am scos telefonul și mi-am șters aplicația. Imi pot urmări mesajele și acasă pe tabletă. Am decis să las telefonul în buzunar. Ca să-i pot spune mai tărziu: Tu așa ai văzut la mine?

A fost o perioadă în care am tot discutat despre copiii orfani cu părinți în viață. Acei copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Anii au trecut. Unii dintre ei au revenit acasă. Alții și-au luat copiii cu ei. Discuțiile despre acești copii, inițiate în scopuri electorale, încet încet s-au stins. Si stinse vor rămâne. La fel se va întâmpla la noi și cu eventualele discuții despre copii orfani cu părinți captivi în mediul digital – în situația în care cineva și-ar propune să le discute la nivel înalt.

Dar de ce să așteptăm o ordonanță de urgență prin care să fim amendați dacă frecăm menta pe rețelele de socializare când suntem cu proprii copii în parc? Chiar atât de mult am decăzut? Noi nu mai suntem capabili să luăm singuri o decizie nici măcar atunci când este vorba de sănătatea copiilor noștri? Eu mi-am șters aplicația de bună voie și nesilit de nimeni. Mi-am șters-o din respect față da fata mea.

Comentarii

  1. Ioana spune:

    Eu cred ca se exagereaza putin. Sunt familii si familii. Si inainte de aparitia mediului digital erau parinti atenti la educatia copiilor si parinti nepasatori. Pe cei nepasatori ii gasim butonand in parc. Pe cei atenti ii gasim cu rucsacul in spate pe poteci de munte.

  2. Vlad spune:

    Mai exista o categorie de parinti dependenti digital – cei care sunt conectati la hob non stop. Ei nu au un program de lucru delimitat. Ei au ajuns sa creada ca a raspunde mai tarziu la un mesaj este o lipsa de profesionalism.

Postează un comentariu


Articole învecinate