Voi ați spus STOP vieții digitale accelerate de ridicați tonul la copii?

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP vieții digitale accelerate.

viață digital accelerată

Foarte puțini părinți au curajul să recunoască faptul că sunt suprasolicitați, stresați și simt constant că au eșuat. Linia dintre timpul alocat muncii și cel alocat familiei nu mai este clară și dreaptă. Este șerpuită și aproape invizibilă. Principalii inamici ai familiei sunt telefonul și laptopul de servici. Acele obiecte care ne permit să fim conectați în permanență cu sarcinile de serviciu. Câți dintre voi ați adus în discuție în timpul interviului de angajare obligația de a răspunde la telefon / la emailuri în afara programului de lucru? Câți dintre voi ați renunțat la un job mai bine plătit deoarece impunea să dormiți cu telefonul lângă pernă?

La o simplă privire în jurul nostru putem observa cu ușurință faptul că nici cei care nu sunt constrânși de astfel de obligații nu au un stil de viață tehnologic cu mult mai bun. Pornind de la bloggerii cu pretenții de profesioniști și până la antreprenori fără investiții personale. Sar ca arși imediat ce sună clopoțelul de la mesagerie. Timpul de răspuns este esențial. Indiferent de oră. Indiferent dacă ești la masă cu familia sau la joacă cu copiii. Bugetul cere sacrificii. Nici ceilalți nu stau mai bine. Abia așteaptă să ajungă acasă pentru a-și continua în liniște discuțiile cu prietenii de pe rețelele de socializare sau să verifice dacă a mai apărut ceva nou în feed-ul cu bârfulițe.

Câți dintre voi aveți acasă un rastel pentru smartphone-uri? Un loc unde să vă încuiați telefoanele astfel încât să nu mai fie imediat accesibile la primul impuls. Exagerez. Dar măcar vă puneți telefonul pe o noptieră înainte să vă băgați în pat sau vă culcați cu el sub pernă după ce ați mai dat câteva scroll-uri înainte să vină moș Ene pe la gene?

Abia după ce v-ați răspuns la aceste întrebări aveți dreptul să ridicați tonul la cei mici atunci când ați decis că au stat prea mult timp pe net.

Undeva în tărtăcuța noastră există o cămăruță unde s-a ascuns dorința de a petrece timp de calitate cu copiii. Vrem să ne hârjonim cu ei, să facem împreună activități ieșite din tiparul cotidian, să jucăm în piese imaginare. Dar, din diverse motive, stăm pe telefoane mai mult decât am dori. La sfârșit, după ce ne despărțim cu greu de ele, se încing spiritele dacă-i vedem că butonează în liniște. De ce stau pe net? Și-au făcut toate temele? Au făcut și ceva suplimentar? Vor să-și strice ochii?

Aflați că în jurul vostru există familii care au spus STOP vieții digitale accelerate (a nu se confunda cu cei care s-au autoizolat într-o lume lipsită de tehnologie). Ei sunt cei care și-au asumat poziția de părinte model în fața copiilor vizavi de acest nou stil de viață. Digital parenting este una dintre secțiunile de parenting lipsite de modele moștenite de la părinții noștri. Noi nu ne-am văzut părinții cum se comportau în fața calculatoarelor pentru a le putea analiza exemplele. Suntem nevoiți să luăm decizii. Să fim noi primele modele.

Sfatul meu este să începem cu rastelul pentru smartphone, să încetăm cu obsesia ca telefoanele copiilor să fie modele de top asemănătoare cu cele ale antreprenorilor și să organizăm drumeții, cu întreaga familie, în zone lipsite de semnal la telefoane.

Comentarii

  1. Elena spune:

    Ai, ai, ai. Cât de adevărat. Noi suntem exemplul lor clar. Parentingul digital ar trebui să înceapă cu noi. Ne-am pus limită de net la 9.30 prin programul de la Bitdefender însă chiar eu ca parinte mai răspund uneori după ora aceasta fie în whatapp fie în fb. Am trisat o perioadă până mi-am dat seama ce fac. Am decis să mă disciplinez chiar dacă copiii au camerele la etaj si nu văd.

Postează un comentariu


Articole învecinate