Știți câte minute au voie zilnic pe net, dar știți cum să-i culcați seara?

23 nov. 2021

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare?

Într-o perioadă în care nici noi, părinții, nu mai știm cum va fi școala peste o săptămână – offline sau online – am început să fim mai permisivi vizavi de timpul petrecut de cei mici în fața monitoarelor. Nu le mai limităm accesul la câteva ore pe săptămână. Câteva ore / zi nu sunt chiar atât de nocive, ne spunem în barbă pentru a ne împăca cu noi înșine. Câteva ore??!?! Cum câteva ore? Câteva minute este suficient. În plus față de cele pentru școala online.

Seara, după ce începem să ne mai implicăm și noi puțin în activitățile de familie, de cele mai multe ori aproape de epuizare fizică, ni se pune brusc pata pe internet. Fără telefoane. Fără tablete. Fără calculatoare. Toată lumea să se pregătească de culcare. Dar de ce? Dacă nouă ne este somn trebuie să le fie și lor somn? Hai să recunoaștem – lipsa activităților fizice din timpul zilei nu duce la un somn profund, la o oră fixă. Nouă ne este somn. Adormim imediat ce vedem dormitorul. Dar, pentru ei, situația este cu totul alta. Ei sunt plini de energie.

Cum îi convingem să se culce seara?

Cea mai cunoscută metodă: intri în cameră, zmulgi tableta, stingi lumina și spui autoritar „Culcarea”.

Urmează metoda cu blândețe: îl informezi că peste câteva minute este ora de culcare (fixă în aceeași zi), pui o muzică liniștitoare, micșorezi luminozitatea din cameră, vorbești mai încet și când bate gongul spui cu blândețe „Culcarea” și îi iei tableta.

Care din cele două metode este mai bună? Amândouă sunt la fel de proaste. Pentru că în ambele cazuri copilul acceptă condițiile impuse de către părinți fără să țină cont și de starea lui de oboseală.

Cea mai bună metodă este să-i lași să stea cât vrea pe internet după ce te-ai asigurat că este suficient de obosit pentru a sta mai multe minute peste ora fixă de culcare. Un copil nu este un robot pe care să-l dezactivezi din aplicație. Un copil este un copil care are nevoie de joacă și de alte activități care să-i consume energia.

Articole recente

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…