Internetul conține amenințări reale pe care nu le putem anticipa și gestiona

Internetul ne oferă conexiuni și informații, dar are și efecte negative pe care avem tendința de a le exagera de teamă că nu le putem anticipa și gestiona.

amenintari internet

Am observat că unii părinți insistă să le explice copiilor aspectele negative ale netului imediat ce le-a permis accesul la mediul online. Ai grijă cu cine vorbești, ai grijă ce le spui, ai grijă să nu-ți dai adresa sau numărul de telefon. Ai grijă că … . Vezi că … . Dacă … . Nu spun că este greșit să le explicăm și partea mai puțin plăcută a internetului, dar de multe ori am avut senzația că se exagerează.

În urmă cu câteva luni, o cunoștință m-a sfătuit să joc un rol de fiecare dată când vreau să-mi învăț micuța energizată cum să se protejeze în fața unui pericol. Să renunț la pedestalul de părinte pe care m-am cocoțat și să cobor în lumea ei. Să mă alătur ei fără armură. Să las propriile temeri și amintiri în lumea mea și să o însoțesc, să-i fiu alături, să descoperim împreună o nouă lume. Să identificăm posibilele pericole și să învățăm cum să ne protejăm. Este un exercițiu extrem de obositor pe care vi-l recomand din toată inima. Obositor, dar foarte constructiv.

Descoperim lumea împreună și-mi adaptez sfaturile la pericolele cu care ne confruntăm. Dacă, de exemplu, suntem pe o cărare pe vârful muntelui și ne uităm la o autostradă imaginară nu încep să-i detaliez ce se poate întâmpla dacă băiatul cu care pleacă la mare începe să conducă brusc cu 200 km / h, fără centură de siguranță, după ce au băut câteva cafele ca să nu adoarmă pe drum. Recunosc, îmi este teamă. Dar de ce să permit ca această teamă să ne strice bucuria de a admira peisajul din fața noastră? Consider că, în seara respectivă, este suficient dacă îi explic, la întoarcere, ce se poate întâmpla dacă va călca pe o piatră rotundă. În limita timpului disponibil putem simula un mic accident hazliu și să o rugăm să ne ofere primul ajutor. Atele. Muschi de pământ. Bandaj. Un exercițiu practic ajută la memorare.

Chiar dacă, spre deosebire de Bau Bau care ne-a terorizat nouă copilăriile, mediul online chiar ne poate fura copiii, vă recomand să adoptați acceași atitudine când vine vorba de securitate online. Fiți lângă ei! Descoperiți împreună medul online! Adaptați-vă indicațiile la indiciile întâlnite! Cum ar fi dacă eu acum aș începe să-i explic care sunt riscurile la care se expune dacă își dă întâlnire în alt oraș cu un băiat cunoscut pe internet? Dacă e să mă iau după anumite tendințe, peste câțiva ani își vor da întâlnire în alte țări nu la o terasă din oraș unde poate fi recunoscută de un amic. Îmi spune că a primit invitație la cine mai știe ce conferință / tabără sau cum se vor mai chema și-mi cere bani de buzunar. Transportul, cazarea și masa este asigurat integral de către organizator. Sun, întreb și mi se confirmă. Dar nu am de unde să știu că a aplicat la acel eveniment cu un scop ce-mi va fi ascuns.

Riscurile diferă în funcție de nivelul tehnologic și de educație online.

De fiecare dată când participați la o discuție între părinți despre măsuri de securitate online urmăriți cu atenție latura dominantă a acestora. Urmăriți dacă ele sunt specifice doar rețelelor de socializare sau abordează și aspecte care țin de asistenții online conectați la gadgeturile din casă. În timp ce unii dintre noi le ținem lecții despre rețelele de socializare și importanța confidențialității adresei de acasă sunt și părinți care se confruntă cu provocări cu un grad de risc superior precum conectarea la home smart a unui gadget cu un sistem de protecție rudimentar.

Apropo. Zilele trecute, pe un grup internațional de parenting, o mamă compara programele de control parental cu un prezervativ invizibil și secret. La o petrece la care sunt invitate mai multe familii, un adolescent și o adolescentă se plac și se retrag discret. Părinții zâmbesc liniștiți. Sunt în siguranță. A doua zi se retrag iar. A treia zi, înainte de plecare, se mai retrag încă o dată. După câteva luni își dau întâlnire în alt oraș, aflat în afara ariei de acoperire a sistemului de protecție și se retrag îmbujorați în camera de hotel. Vă respect dreptul de a anticipa singuri ce a urmat.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate