Voi la ce sunteți atenți când postați o fotografie sau un video pe social media?

Înainte să postați o fotografie sau un video pe o rețea de socializare voi la ce sunteți atenți? La ochi – sunt închiși sau deschiși. La persoanele din fundal – mai apar și surprize. Am avut și eu parte de câteva. La încadrare. La luminozitate, contrast etc. Dar la mesajul transmis sunteți atenți? Transmiteți ceva ce este de preferat să fie urmat și de alții sau ei să facă ce zice popa, nu ce face?

În urmă cu câteva săptămâni, pașii ne-au dus către Dino Park de la Râșnov. Cu o seară înainte am vrut să-i arăt pe YouTube micuței mele energizate câteva filme cu parcul de distracție respectiv. Știam deja de la un amic că administratorii de la Dino Park insistă ca vizitatorii să nu să se urce pe exponate. Chiar la intrare este un spațiu special amenajat pentru fotografii. Un dinozaur lângă o bancă. Te așezi pe bancă, albinuța și gata fotografia pentru albumul cu amintiri. Dinozaurii expuși nu sunt animale de companie pe care cei mici să se urce după cum doresc. Puțină educație ne-ar prinde bine tuturor. Din păcate, am dat doar peste video-uri în care apăreau și cadre cu părinți care se lăudau cu desteritatea copiilor de a se urca pe dinozauri. Deja auzeam în urechi: ei de ce pot și eu nu?

Am câțiva ani de când stau pe net. Pot înnumăra pe degetele de la o mână persoanele din jur, cu așteptări de influență, care au devenit mai responsabili vizavi de mesajul transmis. Știu. Este perfect adevărat. Nici persoanele pe care le urmăresc nu sunt prea multe. Mă mișc într-un cerc de prieteni destul de restrâns. Ne tot plângem cei care fac bani din media (print, radio, tv sau online) se ghidează după principiul „bani se fac din senzațional, nu din educație sau adevăr”, dar nici noi nu prea suntem atenți la detalii.

Revin la Dino Parc. Și micuța noastră s-a urcat pe câțiva dinozauri mai mici, dar am intervenit rapid de fiecare dată. I-am explicat că nu este bine. I-am explicat că alți copii nu ar mai avea ce vizita dacă fiecare dintre noi s-ar urca pe ei și i-ar strica. După ce am terminat de editat video-ul am rugat-o să verifice dacă ne-a scăpat vre-un cadru buclucaș. Se numește responsabilitate.

La scurt timp după ce mi-am făcut feed cu canale de YouTube pentru copii am început să le elimin pe cele care postau diverse activități imposibil de reprodus de către un copil la vârsta indicată în descriere. Astăzi am decis să le elimin și pe cele în care regăsesc în mod repetat scene incompatibile cu omenia.

Comentarii

  1. Raluca spune:

    In general sunt atenta ca ideea fotografiei sau video-ului postat sa se inteleaga si ma mai asigur ca nu sunt copii altora in cadru sau si daca sunt atunci blurez fundalul. Mi-am crescut copii cu foarte multa responsabilitate si bun simt, asadar, cand mergem in parcuri stiu ca nu trebuie sa ne dam in spectacol doar sa obtinem o poza pentru Facebook.

  2. De obicei cand postez aleg o fotografie care nu ar mai avea nevoie de cuvinte si descriere dar nu intotdeauna imi ies fotografiile asa bune, recunosc ca sunt si exceptii. Dar macar pun o fotografie clara si care ma avantajeaza.

Postează un comentariu


Articole învecinate