Măcar în concediu lăsați telefoanele și stați cu proprii copii

Pentru părinți este concediu. Pentru copii este vacanță. Pentru familie este timp petrecut împreună, nu de stat pe telefoane.

Dacă aș avea propria pensiune, undeva la munte sau la mare, aș instala un sistem de bruiaj la telefon. Aș pune la intrare un afiș mare – ÎN ACEASTĂ LOCAȚIE SEMNALUL LA TELEFON ESTE BRUIAT INTENȚIONAT. Aș menționa în clar acest amănunt în pagina de Termeni și condiții, respectiv în toate formularele de rezervare. Voi lăsa doar un mic spațiu cu semnal. Pentru urgențe. Pentru cei care nu-și pot permite să se detașeze mai multe ore de anumite atribuții.

Respectă-i concediul colegului de servici

Voi de ce plecați în concediu? Ca să vă relaxați. Să uitați pentru câteva zile de problemele de la servici. Să vă beți dimineața cafeaua admirând un răsărit mirific de soare, nu plăcuța de înmatriculare a vecinului blocat în trafic. Vă mai aduceți aminte de vederile de pe litoral? Când ajungeam la mare, primul lucru pe care-l făceam trimiteam o felicitare la locul de muncă. Înainte să mă cazez. Știți de ce? Ca să nu uite că sunt plecat în concediu și să mă lase în pace. Ei credeau că le trimit ca să mă laud, ca să-i fac să se simtă prost. Total greșit. Am observat că dacă le trimit o vedere mă lăsau în pace și cum doream să mă bucur de zilele de concediu, le trimiteam de fiecare dată vedere. Asta până mi-am dat demisia și am pornit pe cont propriu. Dacă știi că prietenul / colegul / șeful e plecat în concediu respectă-i dreptul de a se relaxa.

Pentru mine, și am spus de nenumărate ori acest aspect, telefonul este asociat cu job-ul. Nu-mi place să depăn amintiri pe telefon. Dacă am ceva mai lung de povestit cu cineva prefer să amân până când ne întâlnim offline. Tocmai din acest motiv, în ciuda unor pierderi financiare, am decis să mă îndepărtez de anumite sarcini care necesitau prezența mea non stop. Când vreau să mă relaxez, uit telefonul pe undeva sau pur și simplu îl închid.

Respectă-i vacanța propriului copil

După ce, în timpul anului, v-ați lăsat copilul cine mai știe pe unde motivând că vă duceți la muncă pentru a face bani, măcar când sunteți în concediu respectați-i dreptul de a petrece timp de calitate cu el. În această vară, am observat pe litoral, de câteva ori succesiv aceași scenetă – mama stă întinsă pe șezlong într-o convorbire video cu o prietenă, îi povestește veselă ce plăcut este la mare, ce frumos îi stă costumul de baie etc etc. Copilul se joacă alături și, când mama termină de vorbit prinde curaj și o roagă cu o calmitate de invidiat: Te rog, joacă-te cu mine! Ce credeți că s-a întâmplat de fiecare dată? Mama a sărit ca arsă de soare și a început să facă o criză de tantrum matern. Ce vreeeeeei? Nici aici nu mă lași în pace?!?!?!? Țipetele ei isterice se aud până și în apă, fapt confirmat de părinții care au întors instinctiv privirea către ea. Repet. Copiii, de fiecare dată, au vorbit calm.

Cunosc povestea cu nervii întinși la maxim a părinților. A se citi punctul anterior. Ce nu pot înțelege este trecerea bruscă de la o stare la alta. Cu prietenele vorbesc calme, cu copiii devin isterice. Tind să cred că există câteva probleme la tărtăcuțe.

Respectă-i concediul vecinului de șezlong

Am ajuns și aici. În această vară am fost pe litoralul românesc în doua locații diferite, o zi după alta. Prima dată la Gura Portiței – vecini cu bun simț, telefon pe vibrație. Au răspuns o singură dată și au delegat discuția către o altă persoană – sunt în concediu, vă sună imediat x-lescu și preia discuția. Atât. În șoaptă. Și cu un îmi cer scuze, cu o înclinare ușoară de cap. A doua zi, Constanța – vecini cu telefoane cu mai multe camere foto și discuții telefonice interminabile. Ce faci? Cum e la mare? Vezi că poți cumpăra adeverințe ca să nu stai în carantină când vii. Am stat mai mult în apă. La fel am pățit și la Aqua Magic Mamaia. M-am suit cu fata într-un colac ca să facem traseul și … ghinion. Lângă noi a fost trimis de soartă un adolescent care tot drumul i-a arătat live unui amic cum se distrează. Vezi?!?!? Uite și aici? Uite cum mă întorc. Uite cum dau capul în apă. Pe la mijloc drumului m-am dat lovit și l-am lăsat să mă depășească.

Să aveți un concediu plăcut cu cât mai puține apeluri telefonice!

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate