Ai onora o inviție la nuntă însoțită de o politică de confidențialitate?

19 aug. 2018

Dacă tot le-a mai venit mintea la cap bloggerilor români vizavi de isteria cu politica de confidențialitate vă propun o discuție sugerată de un prieten a cărui cont de Facebook a fost brusc invadat de filmări live de la diverse nunți.

inviție la nuntă

Speța este cât se poate de simplă. Primim o invitație la o nuntă din partea unei rude apropiate. Zâmbete. Imbrățișări. Felicitări. Ajungem la nuntă. Acolo ne trezim brusc pe un platou de filmări. Toate lumea filmează și transmite live. Echipa de filmări contractată de către nuntași poate fi identificată cu ușurință. Dispune de camere video profesionale, poartă echipament cu logo-ul firmei inscripționat. In preajma lor, ca să nu spun – în cadrul lor, se îmbrâncesc nuntași cu smartphone-uri.

Partea mai puțin plăcută este că acestă atitudine nu se rezumă doar la câteva momente cheie ale unei nunți. Se activează instant imediat ce apare ceva cu scopul de a anima atmosfera. Cum suntem invitați pe ringul de dans apar și jurnaliștii amatori de la nuntă. Live. Live. Pe tine câți te urmăresc în direct?!?! Da pe mine, cel care a cedat rugăminții soției de a mă ridica de pe scaun m-a întrebat cineva dacă vreau să fiu filmat? Eu am acceptat să merg la o nuntă, nu la un eveniment social media.

Live-urile de la o nuntă cu alte persoane intră sub incidența GDPR? Poate că eu nu vreau ca pretenii tăi să vadă cât de bine mă descurc pe ringul de dans.

Hai să vedem ce putem face? Mireasa oricum va fi furată. Acolo recomand să se filmeze fiecare secundă. De la nevinovata invitație de a ieși puțin afară pentru a se răcori și până la scena cu sărutul după răscumpărare. Ador scena respectivă. Ca mire, nici nu ai reușit să ajungi cu mireasa acasă că și ești nevoit să-ți privești în ochi cei mai buni prieteni.

Pornind de la exemplul celor care au organizat festivalul culinar Haarlem din Olanda recomand ca fiecare invitație la o nuntă să fie însoțită de o politică de confidențialitate. Accepți, vii la nuntă. Nu accepți, nu vii. Olandezii au pus la dispoziția celor care nu vroiau să fie fotografiați buline de lipit pe frunte. Nu ai bulină – îți exprimi acceptul de a fi fotografiat. Ai bulină – refuzi să fii fotografiat. La o nuntă se pot folosi alte obiecte distinctive – dansezi cu paharul în mâna dreaptă îți exprimi acordul, dansezi cu paharul în mâna stângă refuzi acordul de a fi filmat.

Lăsând gluma la o parte, obsesia unor nuntași de a transmite live anumite momente intime din timpul unei nunți deranjează. Mirii, din dorința de a fi gazde bune, evită să intervină. Nașii sunt discreți. Socrii se uită reciproc unii la alții.

Am întâlnit case în România cu afiș la intrare – foto video interzis. Este decizia lor, decizie pe care noi, ca oaspeți, avem obrazul să o respectăm. Aș prefera să ridicăm puțin ștafeta și să adăugăm ceva asemănător și la nunți. Mirii să decidă până unde se poate merge cu filmarea video de către nuntași.

Deontologie online

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…

Tu ești atent când vezi cuvântul ADVERTORIAL afișat într-o pagină web? Unul din motivele pentru care am ajuns unde am ajuns este faptul că am…

A te mândri în prezent de Ziua Națională doar cu forța militară este un afront adus Independenței. în primul grup ar trebui să fie absolvenții…

Până când Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul anumitor instituții, va începe să miște ceva vă recomand să fiți foarte atenți la mesajele pe care…

Pentru părinți este concediu. Pentru copii este vacanță. Pentru familie este timp petrecut împreună, nu de stat pe telefoane. Dacă aș avea propria pensiune, undeva…

Dacă v-ați ales cazarea în funcție de review-urile online, este indicat să postați la întoarcere un review. Toate discuțiile despre concediu au stație pe la…

Observ o creștere a celor care se plâng de scăderea calității articolelor online pe care le citesc. S-au obișnuit cu greu cu greșelile de dactilografie…

Eu, astăzi, consider că plantarea copacilor este dovada supremă de spirit civic. Este dovada că ai înțeles cât de important este buretele existent printre rădăcinile…

Pe 29 octombrie 1969 a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere. În ultimele luni, toate activitățile compatibile cu internetul au sărit în…

Confruntate cu o creștere bruscă a numărului de mesaje care îi doresc moartea președintelui Trump – diagnosticat recent COVID-19. (sursa CBS News), principalele rețele de…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto