Ai onora o inviție la nuntă însoțită de o politică de confidențialitate?

Dacă tot le-a mai venit mintea la cap bloggerilor români vizavi de isteria cu politica de confidențialitate vă propun o discuție sugerată de un prieten a cărui cont de Facebook a fost brusc invadat de filmări live de la diverse nunți.

inviție la nuntă

Speța este cât se poate de simplă. Primim o invitație la o nuntă din partea unei rude apropiate. Zâmbete. Imbrățișări. Felicitări. Ajungem la nuntă. Acolo ne trezim brusc pe un platou de filmări. Toate lumea filmează și transmite live. Echipa de filmări contractată de către nuntași poate fi identificată cu ușurință. Dispune de camere video profesionale, poartă echipament cu logo-ul firmei inscripționat. In preajma lor, ca să nu spun – în cadrul lor, se îmbrâncesc nuntași cu smartphone-uri.

Partea mai puțin plăcută este că acestă atitudine nu se rezumă doar la câteva momente cheie ale unei nunți. Se activează instant imediat ce apare ceva cu scopul de a anima atmosfera. Cum suntem invitați pe ringul de dans apar și jurnaliștii amatori de la nuntă. Live. Live. Pe tine câți te urmăresc în direct?!?! Da pe mine, cel care a cedat rugăminții soției de a mă ridica de pe scaun m-a întrebat cineva dacă vreau să fiu filmat? Eu am acceptat să merg la o nuntă, nu la un eveniment social media.

Live-urile de la o nuntă cu alte persoane intră sub incidența GDPR? Poate că eu nu vreau ca pretenii tăi să vadă cât de bine mă descurc pe ringul de dans.

Hai să vedem ce putem face? Mireasa oricum va fi furată. Acolo recomand să se filmeze fiecare secundă. De la nevinovata invitație de a ieși puțin afară pentru a se răcori și până la scena cu sărutul după răscumpărare. Ador scena respectivă. Ca mire, nici nu ai reușit să ajungi cu mireasa acasă că și ești nevoit să-ți privești în ochi cei mai buni prieteni.

Pornind de la exemplul celor care au organizat festivalul culinar Haarlem din Olanda recomand ca fiecare invitație la o nuntă să fie însoțită de o politică de confidențialitate. Accepți, vii la nuntă. Nu accepți, nu vii. Olandezii au pus la dispoziția celor care nu vroiau să fie fotografiați buline de lipit pe frunte. Nu ai bulină – îți exprimi acceptul de a fi fotografiat. Ai bulină – refuzi să fii fotografiat. La o nuntă se pot folosi alte obiecte distinctive – dansezi cu paharul în mâna dreaptă îți exprimi acordul, dansezi cu paharul în mâna stângă refuzi acordul de a fi filmat.

Lăsând gluma la o parte, obsesia unor nuntași de a transmite live anumite momente intime din timpul unei nunți deranjează. Mirii, din dorința de a fi gazde bune, evită să intervină. Nașii sunt discreți. Socrii se uită reciproc unii la alții.

Am întâlnit case în România cu afiș la intrare – foto video interzis. Este decizia lor, decizie pe care noi, ca oaspeți, avem obrazul să o respectăm. Aș prefera să ridicăm puțin ștafeta și să adăugăm ceva asemănător și la nunți. Mirii să decidă până unde se poate merge cu filmarea video de către nuntași.

Comentarii

  1. Aurelian spune:

    Gluma-i gluma, dar nu-i departe de adevar. Eu am participat la nunti in care mirii au spus fiecarui invitat in parte ca singurii care pot filma sau fotografia sunt cei din echipa foto-video angajata.

Postează un comentariu


Articole învecinate