ConnectHome: Internetul nu este un lux, este o necesitate

21 iul. 2015

Titlul acestui articol îi aparține președintelui american în funcție Obama și fost făcută zilele trecute în Oklahoma cu ocazia unei prezentări a proiectului ConnectHome.

ConnectHome

Se tot discută de câțiva ani în coace despre faptul că internetul le este de folos doar celor care au înțeles cât de valoros este și timpul lor. Internetul vă poate fi cel mai fidel complice pentru irosirea timpului, dar vă și poate ajuta să îndepărtați anumite bariere demografice sau istorice. Partea interesantă este că până vă veți decide voi de care parte să vă poziționați, riscați să intrați în următoarea eră la fel de nepregătiți. Uneori stau și mă întreb cum ne vom descurca în viitor atât timp cât știm cu toții că cel mai mare trafic online înregistrat în prezent este datorat unui conținut lipsit de omenie.

Intr-adevăr, internetul nu este un lux. Nu este ceva la care doar o pătură socială restrânsă are acces. Aici nu discutăm despre internet de mare sau mică viteză. Discutăm despre accesul la internet si despre atitudinea noastră față de mediul online. Unii îl evită complet, alții îl restrâng doar la rețele de socializare. Există din fericire printre noi destul de multe persoane care i-au înțeles adevăratul rol și care se pregătesc pentru ceea ce va urma.

Decalajul dintre ritmul alert în care se dezvoltă tehnologia și capacitatea diferită de adaptare a populației favorizează apariția în viitorul apropiat a unor probleme sociale la fel de grave precum cele din evul mediu.

Copiii noștri se vor putea urca în cireșii din curtea bunicilor indiferent dacă au crescut sau nu într-o familie tech. Diferențele dintre ei vor fi vizibile abia când se vor confrunta cu ceea ce noi numim astăzi IoT. Internetul va deveni cu adevărat o necesitate abia în momentul în care obiectele indispensabile din jurul nostru vor avea nevoie de conexiune online pentru a putea comunica între ele.

Am fi tentați să credem că proiectul Connect Home se adresează pasionaților IoT. De fapt, acest proiect se adresează celor 1 din 4 americani care nu internet acasă. (sursa techcrunch.com). Mai precis, copiilor acestor familii. Aceasta este realitatea americană în 2015. Pe de o parte avem copii care trăiesc deja în locuințe inteligente și participă pe fel și fel de târguri pentru a testa noile echipamente. Pe de cealaltă avem copii care și-ar dori acces la internet pentru a putea comunica, pentru a putea învăța cum să-și creeze un viitor mai bun.

Prin intermediul acestui proiect nu se dorește implementarea unor măsuri de pregătire a populației pentru era IoT, așa cum se întâmplă de exemplu în Corea de Sud, ci sprijinirea unui sfert din americani să aibă acces la internet acasă.

Pentru problemele cu care ne confruntăm dăm vina pe generațiile anterioare și pe politicieni. Copii noștri pe vine vor da vina pentru problemele cu care se vor confrunta în era IoT?

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!