gROwth – generația tinerilor români care cresc pentru a striga „ce naiba ați făcut cu banii noștri?”
Acest articol are la bază intenția exprimată de a adopta o Ordonață de Urgență prin care să se înființeze programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit.
Ce înțeleg politicienii din gROwth?
Contul se deschide pe numele fiecărui copil care este cetățean român și are sub 18 ani, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora. Dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei statul va mai adăuga încă 600 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. În sectorul bancar, depozitele cu scandența la 3 ani o au o dobândă de maxim 3,8%, astăzi.
Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani. Sumele pot fi retrase mai devreme în caz de cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia și în cazul decesului.
gROwth înseamnă creştere, dezvoltare, spor, progres pentru copiii de astăzi, adolescenții de mâine.
Ce înțeleg părinții din gROwth?
Ne-am prins și noi de faptul că fără o educație financiară minimă o vom duce din ce în ce mai greu, indiferent că vom rămâne printre ultimii români rămași în țara natală sau vom renunța la familia tradițională și unul dintre noi va pleca la muncă unde l-o purat soarta. Ne-am luat cărți, am fost pe la diverse evenimente, am întrebat în stânga și-n dreapta. Pe scurt, am învățat spre bătrânețe ce trebuia să știm din tinerețe.
Măi, voi ce n-ați fost votați. Nu ne mai păcăliți. Voi chiar credeți că vom fi de acord să vă împrumutăm anual cu jumătatea dintr-un salariu pe un termen atât de lung fără să avem nici un control asupra banilor? Vă mai aduceți voi aminte de Caritas, prima țeapă națională? Acea țeapă garantată de stat, unde cei ascultători au avut de câștigat și cei muncitori și-au pierdut averile?
Hai să presupunem totuși că vom accepta. Mergem la spital cu copilul pentru o vânătaie și plecăm cu el acasă cu cine mai știe ce virus intraspitalicesc. Voi n-aveți bani de tratamente. Nici nu vreți să recunoașteți că dezinfectați cu apă chioară. Ne puneți să semnăm fel și fel de hârțoage doar doar o mai trece timpul și avansați pentru rezinstență la locul de muncă. Noi ce putem face? Bugetul familiei nu ne permite să suportăm cheltuielile pentru tratament. Voi vreți să așteptăm ca boala să se agraveze până când ne vom putea încadra la boală cu risc de deces?
Avem și noi o propunere. Măriți alocația pentru copil la nivelul celor din alte state UE și ne gândim dacă vom fi sau nu de acord să vă lăsăm diferența în contul individual de economii.
Aaa. Si încă un detaliu. Cine vă dă dreptul să-i deschideți cont bancar copilului fără acceptul nostru?
gROwth înseamnă manipulare, minciună. Se ascunde faptul că visteria este goală și se urmărește pasarea poverii financiare pe umerii generațiilor următoare.
Ce înțeleg copiii din gROwth?
Pe când se serba centenarul, strămoșii noștri s-au împrumutat la noi pe următorul principiu – dacă vă vreți banii înapoi, mai lăsați internetul și puneți mâna la treabă ca să aveți de unde să vi-i luați înapoi. La ce au fost folosiți banii respectivi? Pentru sprijinul asistaților sociali – cei cu venituri de subzistență și a bugetarilor cu venituri de gherțoi.
gROwth înseamnă – ce naiba ați făcut cu banii noștri? Cu banii generației de români născuți în preajma centenarului? Poate că pe părinții noștri ați reușit să-i păcăliți cu RO scris cu majuscule, dar pe noi nu ne puteți păcăli cu wth scris cu litere mici. Stiți de la ce vine wth? De la „what the hell?”. Sau de la „what the heck?”. Pe românește – de la „ce naiba”.