gROwth – generația tinerilor români care cresc pentru a striga „ce naiba ați făcut cu banii noștri?”

24 oct. 2018

Acest articol are la bază intenția exprimată de a adopta o Ordonață de Urgență prin care să se înființeze programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit.

gROwth

Ce înțeleg politicienii din gROwth?

Contul se deschide pe numele fiecărui copil care este cetățean român și are sub 18 ani, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora. Dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei statul va mai adăuga încă 600 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. În sectorul bancar, depozitele cu scandența la 3 ani o au o dobândă de maxim 3,8%, astăzi.

Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani. Sumele pot fi retrase mai devreme în caz de cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia și în cazul decesului.

gROwth înseamnă creştere, dezvoltare, spor, progres pentru copiii de astăzi, adolescenții de mâine.

Ce înțeleg părinții din gROwth?

Ne-am prins și noi de faptul că fără o educație financiară minimă o vom duce din ce în ce mai greu, indiferent că vom rămâne printre ultimii români rămași în țara natală sau vom renunța la familia tradițională și unul dintre noi va pleca la muncă unde l-o purat soarta. Ne-am luat cărți, am fost pe la diverse evenimente, am întrebat în stânga și-n dreapta. Pe scurt, am învățat spre bătrânețe ce trebuia să știm din tinerețe.

Măi, voi ce n-ați fost votați. Nu ne mai păcăliți. Voi chiar credeți că vom fi de acord să vă împrumutăm anual cu jumătatea dintr-un salariu pe un termen atât de lung fără să avem nici un control asupra banilor? Vă mai aduceți voi aminte de Caritas, prima țeapă națională? Acea țeapă garantată de stat, unde cei ascultători au avut de câștigat și cei muncitori și-au pierdut averile?

Hai să presupunem totuși că vom accepta. Mergem la spital cu copilul pentru o vânătaie și plecăm cu el acasă cu cine mai știe ce virus intraspitalicesc. Voi n-aveți bani de tratamente. Nici nu vreți să recunoașteți că dezinfectați cu apă chioară. Ne puneți să semnăm fel și fel de hârțoage doar doar o mai trece timpul și avansați pentru rezinstență la locul de muncă. Noi ce putem face? Bugetul familiei nu ne permite să suportăm cheltuielile pentru tratament. Voi vreți să așteptăm ca boala să se agraveze până când ne vom putea încadra la boală cu risc de deces?

Avem și noi o propunere. Măriți alocația pentru copil la nivelul celor din alte state UE și ne gândim dacă vom fi sau nu de acord să vă lăsăm diferența în contul individual de economii.

Aaa. Si încă un detaliu. Cine vă dă dreptul să-i deschideți cont bancar copilului fără acceptul nostru?

gROwth înseamnă manipulare, minciună. Se ascunde faptul că visteria este goală și se urmărește pasarea poverii financiare pe umerii generațiilor următoare.

Ce înțeleg copiii din gROwth?

Pe când se serba centenarul, strămoșii noștri s-au împrumutat la noi pe următorul principiu – dacă vă vreți banii înapoi, mai lăsați internetul și puneți mâna la treabă ca să aveți de unde să vi-i luați înapoi. La ce au fost folosiți banii respectivi? Pentru sprijinul asistaților sociali – cei cu venituri de subzistență și a bugetarilor cu venituri de gherțoi.

gROwth înseamnă – ce naiba ați făcut cu banii noștri? Cu banii generației de români născuți în preajma centenarului? Poate că pe părinții noștri ați reușit să-i păcăliți cu RO scris cu majuscule, dar pe noi nu ne puteți păcăli cu wth scris cu litere mici. Stiți de la ce vine wth? De la „what the hell?”. Sau de la „what the heck?”. Pe românește – de la „ce naiba”.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!