Nu dorim „dependență de ecran”, dar acceptăm „screen addiction”
Cea mai eficientă metodă de a-i proteja pe copii de „dependența de ecran” este exemplul oferit de către proprii părinți.
Dorința noastră de a fi mult mai precauți cu timpul petrecut în fața monitoarelor este cunoscută și de către cei a căror activitate depinde de acest timp. Ei au tot interesul să ne țină cât mai mult timp în fața monitoarelor și ne reamintesc ori de câte ori au ocazia că nu mai depindem de televizorul sau calculatorul de acasă. Acum avem tv și internet pe mobil. In timp ce scoatem prietena la o masă în oraș putem vedea și meciul de tenis. Când scoatem câinele afară (atenție, câinele – copilul rămâne acasă în fața calculatorului din propria cameră) putem vedea și un meci de baschet. Mai aveți un dram de conștiință? Nici o problemă – puteți salva și le vizionați mai târziu. Nu contează când. Important este să le vedeți.
Dependența de ecran a copiilor este lăsată în seama noastră, a părinților. Pe ei îi interesează doar dependența de ecran a adolescenților și a adulților, conștienți de faptul că cei mici ne vor urma exemplul. Orice discuție despre conspirații și alte chestii de acest gen nu își au rostul. Aici este vorba doar despre activități comerciale – concepute, realizate și promovate de către simpli angajați și acceptate de către cei mai mulți semeni de-ai noștri. Ii vedem la terase, în parcuri, pe stradă, în mijloacele de transport în comun. Mai grav, îi vedem alături de proprii copii. Pe bancă în parc.
Câteva firme de telefonie mobilă au început să se implice discret în lupta împotriva dependenței de ecran. E un început. Aștept să se implice mai mult.
Inainte să le scoateți copiilor televizoarele din cameră și să le blocați accesul la internet pe telefoane și tablete în afara casei, vă recomand să fiți mai atenți la cum vă comportați voi datorită unor spoturi tv.
Cât suntem adolescenți sau adulți fără copii suntem liberi să facem ce vrem cu timpul nostru. Putem sta la televizor sau pe net de dimineața până seara și de seara până dimineața. Este timpul nostru. Este viața noastră. Noi o facem, noi o tragem. Dar, începând din momentul în care am devenit părinți și nu vrem ca ei să devină dependenți de ecran avem obligația de a pune piciorul în prag și să ne adaptăm comportamentul la statutul de părinți.
Peste ani, când vor înțelege și ei ce înseamnă mesaje subliminale, își vor aminti de serile în care voi ați închis televizorul, ați lăsat tableta pe birou și ați ieșit cu ei în parc sau pe terenul de fotbal.