Până la sfârșitul acestui an se va crea Strategia Croației digitale pentru următorii zece ani

In timp ce noi suntem ultimii din Uniunea Europeană și în 2017 în ceea ce privește performanța digitală, guvernul din Croația a decis de urgență să pună bazele unei strategii naționale digitale pentru următorii zece ani.

„Guvernul este conștient de cât de importantă este politica societății digitale pentru dezvoltarea viitoare a Croației, astfel încât până la sfârșitul acestui an va crea Strategia Croației digitale pentru următorii zece ani”, a anunțat premierul croat Andrej Plenković la conferința intitulată „Provocări digitale unificate în domeniul transformării digitale a sectorului de afaceri”, desfășurată la Zagreb cu câteva zile în urmă. (sursa thedubrovniktimes.com)

Plenković a subliniat că economia digitală crește de șapte ori mai rapid decât cea clasică și că abilitățile digitale sunt necesare pentru dezvoltarea economiei digitale în Croația. El a arătat, de asemenea, că, potrivit celui mai recent indice digital al economiei și al societății (DESI) al țărilor membre UE publicate de Comisia Europeană, aproape 45% din cetățenii din Croația nu dispun de competențe digitale de bază.

Internetul, tehnologia digitală și serviciile publice digitale în România

Vă rog să vă mai uitați încă o dată pe graficul de mai sus. România se află pe ultimul loc. Acest grafic ne indică ce ne așteaptă indiferent de cât de mult vom crește acum salariile pentru profesori și medici. Este o bucurie de scurtă durată. Familiile cu o pregătire peste medie vor continua să-și mute definitiv domiciliul în alte țări atât timp cât vom rămâne codași în lumea digitală. Dacă imediat după ’90 cei mai mulți români au dat dovada de naivitate și au rămas alături de casa părintească, în prezent aud din ce în ce mai des părinți care conștientientizează direcția greșită în care ne îndreptăm pe termen lung.

In perioada în care îmi completam primele cv-uri cunoștințele de operare calculator erau opționale. Acum sunt obligatorii. Până și angajatul cu cel mai mic salariu este nevoit să știe să citească un mesaj transmis digital. Acest scenariu se repetă din nou la un nivel mai ridicat. Dacă astăzi cunoștințele despre operare roboți constituie un avantaj, peste câțiva ani ele vor fi indispensabile. Cei care nu vor reuși să-și dezvolte o gândire logică și să învețe cum să comunice cu ei vor vota pentru a supravețui.

Fără o strategie rapidă va fi vai și amar de noi. Din fericire, am observat în ultimele luni o schimbare. Mai bine spus, am observat că au mai renunțat la a mai pasa realitatea pe umerii celor care vor urma după ei și au recunoscut că stăm foarte foarte prost. Website-urile unor mionistere se blochează când se postează un comunicat cu interes mai ridicat, cardurile de sănătate merg o zi din trei, ne plimbă pe la ghișee pentru a depune o hârțoagă banală (a se citi și trafic aglomerat inutil, parcările de la instituții ocupate integral de autoturismnele propriilor angajați etc.). Deocamdată, avem promisiuni. Este un început.

Totodată, am observat că unele persoane de pe meleagurile noastre cu influență în lumea tehnologiei au încetat să mai promoveze jocurile pe smartphone și au început să recomande aplicații cu ajutorul cărora ne putem îmbunătăți viața. Stim cu toții că jocurile pe smartphone pot avea urmări extrem de neplăcute asupra ochilor și favorizează dependență. Cum poți să-i explici unui copil că smartphone-ul îi poate fi util dacă i l-ai transformat deja într-un obiect cu încărcături emoționale negative puternice? Despre educația digitală în rândul copiilor scriu în categoria Digital Parenting.

Ar fi perfect dacă ne-am învăța reciproc cum am putea fi mai eficienți în lumea digitală. De exemplu, Cristian Florea a postat recent o listă cu 45 de tooluri utile pentru un om de marketing.

In timp ce vecinii noștri discută la cel mai serios mod despre analfabetizare digitală noi ne chinuim să prindem curaj pentru a recunoaște că ne confruntăm cu o creștere alarmantă a analfabetizării. Fără digital. Analfabetizarea aia de bază. In alte societăți, familiile au înțeles rapid că sistemul de învățământ de stat pierde pasul cu cerințele vieții și au început să emită pretenții. Au pus pe masa autorităților liste actualizate cu provocările. Scoala trebuie să-i învețe să gândească într-o lume care le oferă soluții celor care nu vor să gândească. Si la acest aspect suntem deficitari. Acesta este și motivul pentru care am configurat categoria Deontologia online.

Am avut ocazia să discut cu mai mulți organizatori de activități digitale adresate copiilor. N-o să vă vină să credeți. Un procentaj nesemnificativ dintre cei care participă la atelierele respective vor să rămână în țară. Marea majoritate sunt deciși de mici să plece peste hotare. In concluzie, ei nu pregătesc o generație viitoare. Ei pregătesc alți emigranți. Credeți că un salariu mai mare îi va motiva să rămână acasă? Eu mă îndoiesc. Din momentul în care ai început să-ți respecți fiecare secundă permisă de Providență rămâi cu un gust amar când vezi că ești obligat să te duci personal la o instituție lipsită de parcare cu locuri libere pentru cetățeni, că cei cu care ieși la masă la un restaurant nu-și mai ridică ochii din telefon su că angajatul partenerului de afaceri este incapabil să înțeleagă câteva noțiuni digitale de bază.

De ce guvernul croat a luat decizia de a întocmi rapid Strategia Croației digitale? Fie, din respect față de croați. Din respect față de cei care i-au votat și pun constant presiune pe ei.

Aceasta este mare diferență dintre noi și ei. In loc să ne dezvoltăm un stil de viață digital și să emitem pretenții ca să-și actualizeze serviciile, noi continuăm să ieșim în stradă sau să protestăm mut. Hai să o lăsăm mai moale cu tăiatul frunzelor la câini și să începem să folosim cum se cuvine facilitățile digitale. Chiar dacă nu o recunosc public, întocmesc și analizează rapoarte.

Comentarii

  1. Costel spune:

    Pe scurt. Brânză bună în burduf de câine. Capacitate avem. Vezi hub-utile it din țară. Ne lipsește capacitatea de a emite pretenții digitale. Continuăm să ne mulțumim cu puțin.

  2. Oana Jujeu spune:

    Viața este percepută diferit în funcție de fereastra de pe care o privești. Am prieteni programatori în companii de it din Cluj care refuză să plece din țară. Vor să rămână aici.

Postează un comentariu


Articole învecinate