Voi ați spus STOP vieții digitale accelerate de ridicați tonul la copii?

6 mart. 2020

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP vieții digitale accelerate.

viață digital accelerată

Foarte puțini părinți au curajul să recunoască faptul că sunt suprasolicitați, stresați și simt constant că au eșuat. Linia dintre timpul alocat muncii și cel alocat familiei nu mai este clară și dreaptă. Este șerpuită și aproape invizibilă. Principalii inamici ai familiei sunt telefonul și laptopul de servici. Acele obiecte care ne permit să fim conectați în permanență cu sarcinile de serviciu. Câți dintre voi ați adus în discuție în timpul interviului de angajare obligația de a răspunde la telefon / la emailuri în afara programului de lucru? Câți dintre voi ați renunțat la un job mai bine plătit deoarece impunea să dormiți cu telefonul lângă pernă?

La o simplă privire în jurul nostru putem observa cu ușurință faptul că nici cei care nu sunt constrânși de astfel de obligații nu au un stil de viață tehnologic cu mult mai bun. Pornind de la bloggerii cu pretenții de profesioniști și până la antreprenori fără investiții personale. Sar ca arși imediat ce sună clopoțelul de la mesagerie. Timpul de răspuns este esențial. Indiferent de oră. Indiferent dacă ești la masă cu familia sau la joacă cu copiii. Bugetul cere sacrificii. Nici ceilalți nu stau mai bine. Abia așteaptă să ajungă acasă pentru a-și continua în liniște discuțiile cu prietenii de pe rețelele de socializare sau să verifice dacă a mai apărut ceva nou în feed-ul cu bârfulițe.

Câți dintre voi aveți acasă un rastel pentru smartphone-uri? Un loc unde să vă încuiați telefoanele astfel încât să nu mai fie imediat accesibile la primul impuls. Exagerez. Dar măcar vă puneți telefonul pe o noptieră înainte să vă băgați în pat sau vă culcați cu el sub pernă după ce ați mai dat câteva scroll-uri înainte să vină moș Ene pe la gene?

Abia după ce v-ați răspuns la aceste întrebări aveți dreptul să ridicați tonul la cei mici atunci când ați decis că au stat prea mult timp pe net.

Undeva în tărtăcuța noastră există o cămăruță unde s-a ascuns dorința de a petrece timp de calitate cu copiii. Vrem să ne hârjonim cu ei, să facem împreună activități ieșite din tiparul cotidian, să jucăm în piese imaginare. Dar, din diverse motive, stăm pe telefoane mai mult decât am dori. La sfârșit, după ce ne despărțim cu greu de ele, se încing spiritele dacă-i vedem că butonează în liniște. De ce stau pe net? Și-au făcut toate temele? Au făcut și ceva suplimentar? Vor să-și strice ochii?

Aflați că în jurul vostru există familii care au spus STOP vieții digitale accelerate (a nu se confunda cu cei care s-au autoizolat într-o lume lipsită de tehnologie). Ei sunt cei care și-au asumat poziția de părinte model în fața copiilor vizavi de acest nou stil de viață. Digital parenting este una dintre secțiunile de parenting lipsite de modele moștenite de la părinții noștri. Noi nu ne-am văzut părinții cum se comportau în fața calculatoarelor pentru a le putea analiza exemplele. Suntem nevoiți să luăm decizii. Să fim noi primele modele.

Sfatul meu este să începem cu rastelul pentru smartphone, să încetăm cu obsesia ca telefoanele copiilor să fie modele de top asemănătoare cu cele ale antreprenorilor și să organizăm drumeții, cu întreaga familie, în zone lipsite de semnal la telefoane.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…