2 din 3 români nu știu să trimită un email potrivit raportului DESI al Comisiei Europene
Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază. Asta deși 80% dintre gospodării, inclusiv cele din mediul rural, sunt conectate la internet.
Deputatul Sabin Sărmaș, șeful comisiei IT&C din Camera Deputaților, și fost președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, a explicat, într-o discuție cu realizatorul I Like IT Marian Andrei, că acest lucru se vede, din păcate, și în instituțiile publice. (sursa protv.ro)
“Sunt cerințe simple chiar și pentru un copil de clasa I. Din păcate, sunt și funcționari publici care nu au cunoștințe digitale de bază. Pe înțelesul tuturor, (competențele digitale de bază) înseamnă capacitatea de a crea un document în Word, un tabel în Excel, de a modifica o imagine, de a o edita. Nu lucruri foarte complexe, la un nivel extrem de avansat, ci doar la un nivel de bază, care este util într-o activitate zilnică, la locul de muncă, sau pentru uz personal. Așadar, sunt cerințe simple chiar și pentru un copil de clasa I. Din păcate însă, sunt și funcționari publici care nu au cunoștințe digitale de bază.”
Vrem salarii și pensii ca afară, fără digitalizare
Toate discuțiile despre mărirea salariilor și, implicit, a pensiilor ar trebui să înceapă tocmai de la eficiența tuturor activităților. Singura modalitate de a putea obține un profit mai mare este de a fi eficient. Și aici intervine responsabilitatea. Începe cu atitudinea față de educația unui copil și se termină cu responsabilitatea față de un pensionar. La mijloc este responsabilitatea celor care muncesc.
În practică, cel puțin deocamdată, responsabilitatea față de copii este lăsată integral pe umerii părinților. Sistemul actual de învățământ este mai mult o simulare. Evit să spun, că a deveit un cadru care favorizează dezvoltarea depresiei timpurii. Responsabilitatea față de pensionari continuă să fie folosită în scopuri electorale. Nu contează de unde și cum. La mijloc? Cum stăm cu responsabilitatea celor care muncesc? Nu există responsabilitate. Nu lipsește responsabilitatea față de programul de muncă. Am acceptat ideea că la noi se câștigă mai puțin ca afară și … asta e. De ce să muncim mai mult? De ce să depunem un minim efort pentru a depăși acest stadiu?
În realitate, acea realitate paralelă despre care se discută doar în cercuri private, există printre noi persoane care au înțeles cât de importantă este această responsabilitate și au învățat cum să fie mai eficienți. Rezultatele nu au întârziat să apară. Sunt vizibile. Și nu doar prin bunuri materiale sau croaziere etalate ostentativ.
Avem. Și la ce ne ajută că avem. Internet.
Avem internet. Și la ce ne ajută că-l avem? E ca și cum am merge cu căruțele pe autostrăzi.