Internetul conține amenințări reale pe care nu le putem anticipa și gestiona

26 mart. 2019

Internetul ne oferă conexiuni și informații, dar are și efecte negative pe care avem tendința de a le exagera de teamă că nu le putem anticipa și gestiona.

amenintari internet

Am observat că unii părinți insistă să le explice copiilor aspectele negative ale netului imediat ce le-a permis accesul la mediul online. Ai grijă cu cine vorbești, ai grijă ce le spui, ai grijă să nu-ți dai adresa sau numărul de telefon. Ai grijă că … . Vezi că … . Dacă … . Nu spun că este greșit să le explicăm și partea mai puțin plăcută a internetului, dar de multe ori am avut senzația că se exagerează.

În urmă cu câteva luni, o cunoștință m-a sfătuit să joc un rol de fiecare dată când vreau să-mi învăț micuța energizată cum să se protejeze în fața unui pericol. Să renunț la pedestalul de părinte pe care m-am cocoțat și să cobor în lumea ei. Să mă alătur ei fără armură. Să las propriile temeri și amintiri în lumea mea și să o însoțesc, să-i fiu alături, să descoperim împreună o nouă lume. Să identificăm posibilele pericole și să învățăm cum să ne protejăm. Este un exercițiu extrem de obositor pe care vi-l recomand din toată inima. Obositor, dar foarte constructiv.

Descoperim lumea împreună și-mi adaptez sfaturile la pericolele cu care ne confruntăm. Dacă, de exemplu, suntem pe o cărare pe vârful muntelui și ne uităm la o autostradă imaginară nu încep să-i detaliez ce se poate întâmpla dacă băiatul cu care pleacă la mare începe să conducă brusc cu 200 km / h, fără centură de siguranță, după ce au băut câteva cafele ca să nu adoarmă pe drum. Recunosc, îmi este teamă. Dar de ce să permit ca această teamă să ne strice bucuria de a admira peisajul din fața noastră? Consider că, în seara respectivă, este suficient dacă îi explic, la întoarcere, ce se poate întâmpla dacă va călca pe o piatră rotundă. În limita timpului disponibil putem simula un mic accident hazliu și să o rugăm să ne ofere primul ajutor. Atele. Muschi de pământ. Bandaj. Un exercițiu practic ajută la memorare.

Chiar dacă, spre deosebire de Bau Bau care ne-a terorizat nouă copilăriile, mediul online chiar ne poate fura copiii, vă recomand să adoptați acceași atitudine când vine vorba de securitate online. Fiți lângă ei! Descoperiți împreună medul online! Adaptați-vă indicațiile la indiciile întâlnite! Cum ar fi dacă eu acum aș începe să-i explic care sunt riscurile la care se expune dacă își dă întâlnire în alt oraș cu un băiat cunoscut pe internet? Dacă e să mă iau după anumite tendințe, peste câțiva ani își vor da întâlnire în alte țări nu la o terasă din oraș unde poate fi recunoscută de un amic. Îmi spune că a primit invitație la cine mai știe ce conferință / tabără sau cum se vor mai chema și-mi cere bani de buzunar. Transportul, cazarea și masa este asigurat integral de către organizator. Sun, întreb și mi se confirmă. Dar nu am de unde să știu că a aplicat la acel eveniment cu un scop ce-mi va fi ascuns.

Riscurile diferă în funcție de nivelul tehnologic și de educație online.

De fiecare dată când participați la o discuție între părinți despre măsuri de securitate online urmăriți cu atenție latura dominantă a acestora. Urmăriți dacă ele sunt specifice doar rețelelor de socializare sau abordează și aspecte care țin de asistenții online conectați la gadgeturile din casă. În timp ce unii dintre noi le ținem lecții despre rețelele de socializare și importanța confidențialității adresei de acasă sunt și părinți care se confruntă cu provocări cu un grad de risc superior precum conectarea la home smart a unui gadget cu un sistem de protecție rudimentar.

Apropo. Zilele trecute, pe un grup internațional de parenting, o mamă compara programele de control parental cu un prezervativ invizibil și secret. La o petrece la care sunt invitate mai multe familii, un adolescent și o adolescentă se plac și se retrag discret. Părinții zâmbesc liniștiți. Sunt în siguranță. A doua zi se retrag iar. A treia zi, înainte de plecare, se mai retrag încă o dată. După câteva luni își dau întâlnire în alt oraș, aflat în afara ariei de acoperire a sistemului de protecție și se retrag îmbujorați în camera de hotel. Vă respect dreptul de a anticipa singuri ce a urmat.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!