Ritmul vieții – darul magic al părinților pentru proprii copii

7 mai 2018

Ritmul vieții impus de societate este din ce în ce mai alert. Noi, ca părinți, avem sarcina de a păstra și de a transmite mai departe copiilor noștri darul magic cel mai valoros – ritmul lin al vieții.

Ritmul vieții

Acest articol este cu dedicație pentru părinții care se plâng pe rețelele de socializare că se confruntă cu o lipsă de concentrare și cu o dependență de net a copiilor. Dacă îi pui la birou să umple o coală de scris cu liniuțe și bastonașe se plictisesc după câteva minute. Nu au răbdare. Dar dacă îi lași la birou cu calculatorul deschis și pleci de acasă nu se ridică de pe scaun nici să se ducă la wc. Subiectul este vast și părerile sunt împărțite. Psihologi. Pedagogi. Experți în parenting. Bloggeri. Părinți. Bunici. Vecini. Mătuși. Toți își dau cu părerea. Unora le mai crește și tensiunea dacă avem curajul să ne susținem o părere contrară cu a lor. După ce am trecut aceste sfaturi de la urechea stângă la urechea dreaptă am rămas cu o concluzie simplă. O concluzie atât de veche încât uneori mă și mir cum de sunt atâtea persoane care nici măcar nu au auzit de ea. Se numește ritmul vieții. Un ritm care are firesc urcușuri și coborâșuri. Un ritm care … apropo, știți că unei pante de munte i se spune într-un fel dacă o privești de sus în jos și altfel dacă o privești de jos în sus. Este aceeși bucată de pământ. Diferența este dată de atitudinea noastră raportată la ea. Urcăm. Coborâm. Renunțăm. Indiferent că o luăm de sus în jos sau de jos în sus porțiunile mai plate de pe drum se numesc locuri de odihnă. Acolo ne oprim și ne tragem sufletul. Ne sprijinim de un copac plantat de un necunoscut și privim obosiți în pământ. Respirăm adânc și pornim din nou la drum. Acest ritm se aplatizeză, devine liniar, doar când se termină ața pe fuior.

Ca părinți, v-ați învățat copiii că există odihnă? V-ați învățat copiii că există relaxare?

Când ați stat ultima dată cu ei întinși pe iarbă și ați înnumărat stelele? Când ați fost ultima dată la pescuit? Când ați privit pe fereastra cuptorului cum iese un cozonac din tavă? Când ați mers ultima dată la metrou, într-o oră de vârf, în pas de melc în sens invers celor care se duceau grăbiți la job-uri? Când ați stat pur și simplu pe o bancă într-o gară? Cu un suc în mână. Să stați pur și simplu pe loc și să priviți oamenii cum mișună în jurul vostru. Să fiți altfel. Să priviți cum se propagă efectul de turmă. Să strângeți hățurile propriului ritm al vieții.

Si eu am tendința de a mă grăbi. Am atâtea liniuțe pe fișa zilnică încât nu mai știu în ce ordine să le iau. Indiferent ce metodă aplic tot îmi mai rămân câteva nebifate. Mă enervez repede când cei din jur se cramponează într-un ritm mai lent. Chiar și atunci când nu trebuie. De exemplu, sâmbăta trecută, în timp ce ne pregăteam să plecăm la căsuța de la țară, micuța energizantă a început să se joace singură. Când îmi propun să scriu și eu un articol pe blog, vrea să mă joc cu ea. Exact în acel moment ea vroia să se joace. Am rugat-o să se grăbească. Si am primit un răspuns de pocnit exact în centru: „Da’ de ce? Nu închide la bunica.” Avea dreptate. La bunica nu închide. Găsim poarta deschisă indiferent la ce oră ajungem.

Ce este acasă? Un loc unde seara, după ce se strâng toți membrii familiei, fiecare începe să-și dea agitat frâu liber frustrărilor, nemulțumirilor sau un loc în care fiecare abia așteaptă să ajungă pentru a se relaxa, pentru a se odihni? Am observat faptul că multe familii tânjesc după casa părintească sau a buniclor. De fapt, tânjesc după liniștea acelor case. Tânjesc după ritmul vieții pe care acestea le impuneau. Noi de ce am încetat să mai păstrăm acest ritm? Dăm vina pe copii că sunt dependenți de net dar noi ce facem pentru a ne proteja ritmul vieții al familiei față de toate săgețile tehnologice. Nu spun să re retragem cu toții la sihăstrie. Nu. Stiți că sunt împotriva renunțării totale la stilul de viață smart. Spun doar să învățăm să spunem stop. Să învățăm să ne impunem niște reguli pe care să le respectăm. Să ne adaptăm.

Tocmai din acest motiv nu sunt de acord cu cei care scriu pe blog când sunt cu familia în concedii sau vacanțe. Acel timp este al familiei. Este de ajuns că acasă blogul devine un inamic din cauza căruia copiii ajung să se joace singuri și partenerii de viață să se uite la un film prost. Măcar când sunt în vancață timpul respectiv să fie al familiei. Doar al familiei. Să existe o limită peste care ritmul societății să nu poată trece.

Incă o întrebare și mă retrag. Să presupunem că sunteți cu copilul de mână și așteptați să vină ceva. Cineva. Un autobuz. Un taxi. Un prieten. Soțul. Soția. Contează mai puțin. Ce aveți în cealaltă mână? Câți dintre voi aveți curajul să recunoașteți că țineți telefonul. Fie el și în buzunar. Potrivit rapoartelor de monitorizare a traficului online vizitatorii de pe smartphone sunt dominanți și stau puțin. De ce? Pentru că se grăbesc. Când au un minut liber intră pe net. Au uitat că există și un ritm lin al vieții. In loc să-i atragă copilului atenția asupra unei frunze … care tânjește la copacul din care tocmai a picat.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!