V-ați uitat vreodată pe contul de Facebook al unui prieten?
Acest articol este dedicat celor care confundă internetul cu Facebook-ul și prietenilor lor.
La Webstock-ul din acest an am asistat la o discuție încinsă despre bulele în care trăim. Conștient sau inconștient. Chiar dacă ne simțim bine când suntem în preajma unor persoane cu care poți discuta despre iot și 010101 aferent adevărul este că în imediata noastră apropiere sunt persoane care încă își mai doresc să navigheze online. Dincolo de bulele în care noi tastăm sunt tineri pentru care dorința de a intra pe internet rămâne încă un vis. Atât timp cât abia reușesc să facă deosebirea dintre o adresă url și o adresă de email ce pretenții putem avea de la ei ca să folosească mijloacele online pe care noi le promovăm?
Bula noastră, a celor care ne mândrim cu internet pe smartphone-uri performante, conține o bulă mai mică formată din persoane care confundă internetul cu Facebook-ul. Dacă le spui să intre pe internet, ele deschid Facebook-ul. Orice discuție despre alte rețele de socializare, website-uri sau aplicații devine monolog. Pe ei îi găsești activi dimineața, la prânz, seara, la miezul nopții. Ei postează comentarii lungi și se implică în polemici pe orice subiect – se pricep la orice. Si sunt foarte uniți. Dacă unul dintre noi are curajul să intervină și să posteze un comentariu contrar cu părerea lor se încing spiritele mai ceva ca după Colectiv. Ca orice lucru pe lumea asta, au și o parte bună. Ne mai distribuie și nouă mesajele cu link-uri către bloguri. In cel mai rău caz, le văd – ne crește inima când vedem mii de vizualizări și niciun click către site.
Am tot stat, m-am gândit la ei și am încercat să găsesc o breșă în bula lor. O crăpătură mică prin care să putem strecura o idee. Dacă va prinde sau nu rădicini vom vedea mai târziu. Important este să încercăm. Si uite așa mi-a trecut mie prin tărtăcuța următorul fitil.
Cred că ei nici nu știu ce este Facebook.
Chiar dacă sunt foarte aproape de dependență, tind să cred că ei nici nu știu ce este Facebook. Habar n-am ce cred ei că este Facebook, dar știu sigur că părerea lor diferă total de a mea. Partea cea mai interesantă este că și părerea mea diferă de cea a altor utilizatori de Facebook. Ce face diferența? Calitatea prietenilor.
De curiozitate, v-ați uitat vreodată pe contul de Facebook al unui prieten? Ați încercat să vedeți cum arată Facebook-ul prin prisma prietenilor lui? La sfatul unui amic am făcut ieri acest experiment. Mi-am ales doi prieteni diametral opuși. Unul pe care intenționam să-l tai de pe lista cu prieteni și unul pe contul căruia revin ca să-i văd istoricul. I-am contactat pe privat, le-am explicat ce vreau și mi-au dat acces pe TeamViewer pentru câteva minute. Bănuielile mi-au fost confirmate. La primul era un haos total – zeci de mesaje necitite (apropo de socializare cumpătată), abonat la grupuri pe care nu le urmărea (fusese adăugat fără consimțământ lor și nu a ieșit din ele), prieteni fictivi / viruși (un astfel de prieten își cheamă și alți prieteni), poze postate în ipostaze diverse (apropo, nu mai postați fraților albume cu peste 100 de poze din concediu – faceți și voi o selecție că nu stă nimeni să le vadă pe toate) etc. La al doilea totul era organizat. Cu această ocazie am aflat și eu despre câteva facilități.
Internetul este plin cu sfaturi despre cum să folosim Facebook-ul. Până la ele, dacă tot stați ore în șir pe această rețea de socializare, rugați-vă un prieten să vă arate cum se vede Facebook-ul pe monitorul lui. Ieșiți din bulă!