Cât de utilă este școala online cu o programă depășită și inutilă

20 aug. 2020

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și inutilă.

scoala online

Din respect față de propriul timp și timpul vostru, al celor care veți citi aceste rânduri, de această dată voi fi mai direct.

Să începem cu o comparație. Să presupunem că veniți în vizită la rudele din provincie. Fiecare își deschide larg porțile și vă invită să luați loc pe terasă la un păhărel. Ce mai faci? Cum o mai duci? Cum mai este pe la oraș? Așa și pe dincolo. Primul pahar. Al doilea. Al treilea. Ce bună este țuica de prună ținută în butoi de dud. Ce bun este vinul făcut din strugurii din bolta din fața casei. Vă ghiorăie mațele de foame, dar voi tot cu discuțiile despre băutură o țineți. Nimeni nu vă invită la o farfurie cu fasole și jumări. Grătarul nici nu intră în discuție. Este zi de post. Cam la fel stă treaba și cu discuțiile despre școala online vs școala tradițională. Indiferent cum se va ține, dacă se va respecta programa actuală, copiii noștri vor ajunge acasă cu „capul” gol. Nu spun că programa actuală este proastă în totalitate. Vreau doar să spun că nu este suficientă pentru a pregăti copiii noilor vremuri. Așa cum nici băutura rudelor nu este proastă. Băutura este bună. Problema este că nu ține și de foame.

Prin vară am avut ocazia să discut cu un tânăr care a plecat definitiv peste mări și țări. Întâi a plecat cu o bursă. Ajuns acolo le-a căutat de muncă părinților (cu carte de muncă) și i-a luat și pe ei. Familie cu bibilotecă mare. L-am întrebat ce l-a deranjat cel mai tare în România. Răspunsul său a fost croșeu de dreapta: programa de la școală este mai veche decât internetul. Aici e buba. Indiferent de ce parte ai interveni, profesorii actuali nu au nici un drept să emită pretenții vizavi de disponibilitatea online atât timp cât ei își transmit din generație în generație o programă de pe vremea străbunicilor. Îi las pe alții să enumere motivele. Știu că se discută despre conspirații internaționale ca să fim ținuți în jug, despre nivelul de pregătire al cadrelor didactice numite pe criterii politice în funcții cheie, despre lipsa banilor pentru investiții smart. despre interesul scăzut al părinților.

Fiecare școală se descurcă cum poate. Unele mai bine, altele mai puțin bine. După interesul comunităților locale. Dar nu este suficient. Nu am auzit pe nimeni, ministru – profesor – părinte care să iasă în față și să spună. Măi, oameni buni, hai să mai renunțăm la câteva lecții despre noțiuni inutile și imposibil de înțeles la anumite vârste și hai să începem să-i învățăm cum să interacționeze cu un robot. Înțelegeți diferența?!?!?!?! Noi acum discutăm despre lipsa tabletelor în rândul elevilor. Acesta este nivelul nostru. Asta este principala noastră preocupare. În acest timp, alți copii se joacă cu roboți. Acasă sau la școală. Peste câțiva ani nimeni nu-i va întreba în ce an a murit cine mai știe cine, cum să rezolve o integrală cu 3 necunoscute sau cum se cheamă osul dintre cot și palmă. Pe cei de nivel mediu. Dar, cu siguranță, vor fi obligați să interacționeze cu roboți.

Vă las mai jos trei activități pe care mi-aș dori să le văd în programa pentru anul viitor. Nu în cea cu activități extrașcolare, opționale sau after school. Nuuu. În programa principală, cea obligatorie pentru fiecare școală.

În concluzie, dacă nu se discută și despre decalajul enorm dintre programa școlară și cerințele vremurilor actuale, indiferent dacă vom avea școală online / tradițională sau mixtă școala va rămâne în continuare o pierdere de timp. Ca să evit polemicile, repet – nu afirm că programa actuală este proastă în totalitate. Afirm doar că este nevoie ca ritmul în care aceasta este actualizată să fie îmbunătățit.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto