De ce copiii care au acces la televizor și tabletă vorbesc mai târziu

12 apr. 2017

Inainte să citiți acest articol, vă rog să vă gândiți încă de două ori la ce anume v-a motivat să poposiți aici. Vreți să știți de ce televizorul și tableta nu sunt recomandate copiilor care știu să vorbească, pot să vorbească, dar nu vor să vorbească?

Hai să nu mă joc cu nervii voștri. Dacă tot ați ajuns până aici, bănuiesc că sunteți părinți cu nervii întinși la maxim. Sunteți părinți cărora le pasă de proprii copii. Altfel, ați fi dat click pe 10 motive pentru care un azil de bătrâni este sponsorul oficial al echipei naționale de fotbal a României sau pe 15 secrete dezvăluite de către femei de succes.

Adevărul este că m-am folosit de preconcepția voastră ca să vă ademenesc aici. Voi chiar credeți că televizorul și tableta v-au stricat copiii. Ați dat click doar ca să găsiți o confimare. Ați dat click ca să vă completați lista cu 10 motive pentru care internetul este vinovat pentru faptul că pruncii voștri nu vorbesc, chiar dacă știu și pot. Am profitat. Recunosc. Stiți de ce? Pentru că îmi pasă de copiii voștri. Pentru că vreau să vă ajut să vorbiți cu ei.

Vreți să vorbiți cu copiii voștri?

copii vorbesc mai târziuDaa?!?! Bun. Când ați discutat ultima dată cu ei? Când ați ținut cont ultima dată de dorința lor? De ce nu vorbesc? Pentru că nu v-au văzut și nu v-au auzit vorbind în jurul lor. Sau pentru că au ajuns la concluzia că faceți întotdeauna doar ce vreți voi indiferent de ce spun ei. Refuzul de a vorbi nu are legătură cu televizorul sau cu mediul online. Astfel de cazuri au fost înregistrate și înainte ca acestea să fie inventate.

De-a lungul timpului am avut ocazia să discut despre acest subiect inclusiv cu câteva persoane cu diverse diplome înrămate pe perete. La final, am înțeles că în breasla lor există colegi care raportează totul la propria bulă și la bulele celor care o confirmă. Nu acceptă existența altor bule nici dacă îi pici cu ceară.

Hai să luăm o speță. O familie. Soț soție. Ambii angajați în multinaționale. Cariere. Ore suplimentare. Intre două delegații ea rămâne însărcinată. Veselie. Bucurie. Scutece. Biberoane. Scâncete. Gângureli. Cariera îi carieră. Bonă. Bunici. Liniște. Doarme. Crește. Delegațiile’s lungi și dese. Discuții despre copii. Copii comparați. Cum? Al tău vorbește?!?!? Bing. Gata. Incepând de astăzi eu sunt și alfa și beta în familie! Mâine mergem la medic. Si ajungeți la un adult crescut de societate care vă explică ce se află între cele două urechi și că internetul este de vină.

Pentru ei, o familie în care ambii soți au renunțat temporar la carieră de dragul copilului este ceva de domeniul since fiction. E cea mai mare prostie! Cum adică să renunțe amândoi la cariere și să-și crească singuri copilul? Fără bonă? Fără bunici? Să stea unul dintre ei non stop cu copilul? Să discute cu el de dimineață până seara? Să meargă împreună în locuri unde oamenii vorbesc? Să-l încurajeze să-și exprime dorințele? Să conducă cu 30km/h ca să poată urmări gâștele pe marginea șanțului? Să se uite împreună la televizor sau pe tabletă?

Sunt două bule diferite. De aici provin divergențele.

Vreți să vorbiți cu copiii voștri? Vorbiți! Si vor vorbi și ei cu voi. Nu dați vina pe televizor sau pe internet pentru eșecul vostru. Vorbiți! Comunicați! Si, cel mai important, țineți cont de dorințele lor.

Când mai dați peste un articol cu 10 motive pentru care televizorul și calculatorul nu sunt recomandate copiilor care refuză să vorbească fiți atenți la două detalii: câte posturi tv are televizorul și dacă există rețele de socializare pe pc. Unele articole preluate sunt de pe vremuri care nu mai au nimic în comun cu realitatea zilelor noastre.

Acest articol este dedicat mamei mele.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!