Voi când v-ați întrebat ultima dată copilul ce a văzut interesant în offline?
Acest articol este dedicat celor a căror viață este dominată de tehnologie. Tata stă pe net. Mama stă pe net. Copilul este dojenit că stă pe net.
Străbunii noștri aveau o vorbă – buturuga mică răstoarnă carul mare. Ei bine, în această confruntare cu tehnologia, în special în familiile cu copiii mai mici, soluția este mai ușoară decât bănuiți. Este suficient să vă propuneți să vă concentrați pe discuții despre subiecte din offline. În loc să discutați despre ce ați văzut la tv, despre un clip pe net sau despre o imagine găsită pe o rețea de socializare mai bine discutați despre câinele vecinului. Sau despre cum ați oprit mașina într-o parcare pentru a admira un apus de soare mirific.
Să luăm cazul clasic. Părinții stau pe net. Fiecare pe smartphone-ul lui. La un moment dat vine prichindelul cu tableta entuziasmat de un clip găsit pe YouTube. Vrea să vă arate noutatea. Vrea să vă arate ce jucărie a scos din cutie un copil. Înainte să apuce să vă spună că-și dorește și el acea jucărie, chiar dacă mai are vreo 3 asemănătoare, se schimbă brusc atmosfera în casă. Părinții lui, calmi până în clipa respectivă, își aduc brusc aminte că nu a făcut baie, că nu s-a spălat pe dinți, că geanta pentru a doua zi nu este făcută, că mai sunt jucării împrăștiate prin casă și… el stă prea mult pe tabletă în loc să se joace cu jucăriile. De preferat, singur.
Dacă vreți să-i ajutați pe cei mici să nu mai petreacă atât de mult timp pe net, încurajați discuțiile despre subiecte specifice offline-ului
Într-o carte, scuze dar nu-mi amintesc titlul, autorul compara tehnologia cu foamea. Dacă cel mic urlă de foame dă-i să mănânce și apoi ai grijă să nu să se mai repete. La fel este și cu tehnologia la copii – dacă ei vin cu tableta în mână și vor să discute despre ceva ce i-a impresionat discutați cu ei despre acel subiect. Apoi mutați discuția pe un subiect din offline. Fuga nu este o soluție constructivă.
Cu toții simțim nevoia să povestim. Mai ales copiii. Folosiți-vă de acest aspect! Încurajați-i să vă povestească ce au văzut pe stradă când au venit de la grădiniță sau de la școală! Veți observa după puțin timp că vor căuta subiecte de discuție. Vor fi mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor. Și să rețineți că o simplă pietricică de pe stradă poate fi pentru ei cel mai prețios diamant. Jucați-vă! Intrați în lumea lor!
Înainte să mă contraziceți sau să-mi dați dreptate vă provoc la un exercițiu. Pe cei care sunteți părinți și vă plângeți de timpul petrecut de copii pe internet. Pe parcursul unei săptămâni, ca să prindem și un weekend, cât timp pierdeți cu soția / soțul cu discuții inutile despre politicieni, job-uri, rude etc., și cât timp discutați cu proprii copii? Cu acei copii cărora le limitați accesul la net.