A da like unui articol din care ați învățat ceva este ca și cum ați mulțumi cu gura închisă

6 ian. 2018

Dacă mă considerați prieten pe Facebook, nu doar o liniuță în șirul de „prieteni” online cu care vă mândriți în stanga și-n dreapta, și Providența v-a scos în cale un articol din care ați învățat ceva vă rog să-mi spuneți și mie. Și eu vreau să pun seara capul pe pernă puțin mai bun decât am fost când m-am trezit.

like

Am ales special acest subiect pentru a-mi începe noul an de blogăreală. Este un subiect cunoscut de către cei mai mulți dintre voi. Nu cred că mai este vreunul printre voi care n-a dat un like anul trecut. Măcar un singur like. In același timp, este un subiect care ne confirmă atitudinea față de noile facilități tehnologice. Am pierdut pasul. Partea mai puțin plăcută este că bat la ușă obiecte inteligente. In loc să ne folosim de ce ne este acum accesibil gratuit pentru a ne pregăti pentru ceea ce va urma noi alergăm după like-uri. Si mai spunem că cei care alergau după potcoave de cai morți aveau țigle lipsă pe casă.

Micuța mea energizată mi-a reamintit zilele trecute un obicei pe care îl aveam și eu când eram de vârsta ei – îmi rugam părinții să discute în locul meu. Mă ascundeam după picioarele lor și le șopteam să ceară o bomboană sau să le spună cum mă cheamă. Imi cereau. Până într-o zi. Într-o zi, brusc, nu au mai vrut să-mi ceară. Privind în urmă cu mintea de acum sunt sigur că m-au avertizat de nenumărate ori că va veni și o zi în care nu vor mai cere nimic în locul meu. Nu-mi amintesc de ele. Mi-au intrat pe o ureche și mi-au ieșit pe cealaltă. Stiu că au fost. Sunt sigur. Îmi amintesc zâmbetul lor discret de fiecare dată când ceream ceva. Când discutam cu oameni. Cu membri ai familiei, cu vecini, cu necunoscuți. Cu prieteni. Cu copii care mi-au greșit.

Dincolo de toată teoria cu algoritmul în funcție de care ne sunt selectate mesajele postate de către prieteni se află un cal troian. In loc să ne învingem timiditatea online și să comunicăm cu prietenii noștri de pe rețelele de socializare noi ne limităm la a da un simplu like. Dăm like și lăsăm AI să decidă dacă le va afișa și lor. Le permitem să decidă în locul nostru. Si vor decide în funcție de ce a butonat majoritatea. Mă rog, așa se spune. Repet. In loc să le spunem direct prietenilor online că am dat peste un articol care ne-a ținut cu ochii ațintiți pe monitoare până când l-am terminat de citit noi transmitem unor AI că ne-a plăcut și le permitem să decidă dacă le vor spune sau nu. In loc să distribuim pe propriul canal noi dăm like.

Inainte să scriu aceste rânduri am discutat în privat cu câțiva prieteni cu degetele fine de la tastatură. Nici dacă distribuim link-ul pe canalele noastre nu avem certitudinea că-l vor vedea. Au dreptate. Dar probabilitatea de a-l vedea este mai mare decât în varianta cu like-uri. Măcar facem tot ce ne stă în putință pentru a le transmite o informație fără să-i deranjăm. Cu puțin noroc, una dintre distribuiri este făcută de către un prieten cu mii de prieteni. În loc de un like care poate duce la afișarea mesajului câtorva zeci de persoane el l-a transmis direct la câteva mii din care îl vor citi cu siguranță câteva sute. Si una dintre ele, cu prieteni la fel de mulți, poate să-l distribuie la rândul său. La final, un articol postat de către un blogger anonim cu un trafic nesemnificativ poate să ajungă în mii de case. Indiferent de numărul de like-uri.

Like-ul este un pas mic către Big Brother.

Cu fiecare like pe care îl dăm ne mai pierdem un drept de a ne împotrivi Big Brother-ului. Este un paradox. Pe de o parte ne batem cu pumnii în piept și susținem că ne protejăm intimitatea, dar … stăm inclusiv la masă cu smartphone-urile în mâini și dăm like-uri. Dăm like-uri. Primim like-uri. Dăm like-uri. Primim like-uri. Toată lumea e fericită. Avem like-uri. Noi încetăm să mai comunicăm direct online. Avem tendința de a comunica prin intermediari AI. Nu de like-uri avem nevoie. Avem nevoie de o comunicare directă. Online. Offline. O comunicare care poate fi transformată ulterior în strângeri de mâini și îmbrățișări.

Contrar a tot ceea ce aud prin jur, singurul motiv pentru care ar trebui să ne fie teamă de AI este propria noastră prostie omenească. Noi suntem cei care renunțăm cu prea multă ușurință la principiile moștenite de la bunii noștri și ne lăsăm copiii fără modele demne de urmat într-o lume în care AI este deja prezentă.

Dacă aveți ceva să-mi spuneți … spuneți! Nu vorbiți cu gura închisă că nu vă aud.

Deontologie online

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…

Tu ești atent când vezi cuvântul ADVERTORIAL afișat într-o pagină web? Unul din motivele pentru care am ajuns unde am ajuns este faptul că am…

A te mândri în prezent de Ziua Națională doar cu forța militară este un afront adus Independenței. în primul grup ar trebui să fie absolvenții…

Până când Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul anumitor instituții, va începe să miște ceva vă recomand să fiți foarte atenți la mesajele pe care…

Pentru părinți este concediu. Pentru copii este vacanță. Pentru familie este timp petrecut împreună, nu de stat pe telefoane. Dacă aș avea propria pensiune, undeva…

Dacă v-ați ales cazarea în funcție de review-urile online, este indicat să postați la întoarcere un review. Toate discuțiile despre concediu au stație pe la…

Observ o creștere a celor care se plâng de scăderea calității articolelor online pe care le citesc. S-au obișnuit cu greu cu greșelile de dactilografie…

Eu, astăzi, consider că plantarea copacilor este dovada supremă de spirit civic. Este dovada că ai înțeles cât de important este buretele existent printre rădăcinile…

Pe 29 octombrie 1969 a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere. În ultimele luni, toate activitățile compatibile cu internetul au sărit în…

Confruntate cu o creștere bruscă a numărului de mesaje care îi doresc moartea președintelui Trump – diagnosticat recent COVID-19. (sursa CBS News), principalele rețele de…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto