Google vs Rezidențiat – care este limita internetului în fața medicinei
Tendința de autodiagnosticare în baza informațiilor găsite pe internet și a discuțiilor din mediul online nu este o problemă de educație cu care se confruntă doar românii. Această meteahnă se regăsește și la case mai mari.
Campania Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! de anul trecut a dispărut, din păcate, la fel de repede precum a apărut. Campania a trecut, problema a continuat să dea bătăi de cap celor mai naivi și idei unor cadre medicale.
De curând, a fost lansată o nouă campanie. De această dată mai aproape de așteptările mele. Se numește Google vs Rezidențiat și își propune să ne confirme de ce Internetul nu poate înlocui 6 ani de Medicină. Reiau câteva idei.
Google vs Rezidențiat
CUM SE POATE LUPTA CU ASTA
După cum mi-a explicat Adrian Păun, cel mai bun mod să lupți cu fake news-ul ăsta medical este ca medicii să înceapă să informeze oamenii corect într-un mod mai direct, mai implicat. El și cei din Societatea Studenților în Medicină în București o s-o facă printr-o mișcare numită „Stop Automedicației”, în care vor merge prin școli și licee să le explice tinerilor de ce este important să nu se mai diagnosticheze de pe net și să nu se mai trateze singuri.
Tot cu ajutorul informațiilor corecte crede că trebuie să luptăm și Alex Doppelgänger:
„Să începi cu elementele de bază: adevărul cu bune și cu rele despre tratamente și medicamente, cum funcționează ele, ce sunt efectele adverse și secundare și mai ales să îi convingi că nicio piersicuță sau olivie nu se compară cu o comunitate întreagă de oameni care studiază de zeci și sute de ani (cu instrumente specializate) corpul uman. Dacă ți se strică motorul de la mașină, te duci la un mecanic, nu te duci la un filozof sau avocat pe motiv că „lasă, că știu eu o metodă alternativă să îți reparăm motorul”. E absurd.”
Dar tot Alex crede că ar trebui să folosim niște metode un pic mai emoționale de convingere, altfel mesajele raționale ale medicilor se vor pierde în marea de conținut alarmist și haotic de pe net.
CE O SĂ FAC EU
La provocarea celor de la Regina Maria, o să fac acest experiment în care dau Rezidențiatul cu ajutorul Google.
O să arăt exact care este limita internetului în fața medicinei. O să văd dacă Doctor Google chiar poate să-mi dea un răspuns punctual la orice problemă medicală. Vreau să văd dacă faptul că ai acces la orice informație medicală la un simplu click se poate compara cu studiul și efortul unor oameni care știu să interpreteze acele informații.
Sau, în cel mai rău caz, săptămâna viitoare poți să te distrezi urmărind cum reacționează un millennial bucuros c-a scăpat acum opt ani de facultate când e pus față în față cu unul dintre cele mai grele examene din viața marilor medici din România. Poate aduc și diploma mea de participare la olimpiada de Biologie din clasa a 12-a, pentru noroc.
Sursa: vice.com
Un pas mic înainte
Există o singură modalitate de a stopa așa numitul fenomen „medici online fără frontieră” – postarea unor informații medicale pe un site medical oficial, pe un site care să câștige încrederea „pacienților online”. Se tot discută despre fake news, despre dispariția cadrelor medicale cu o pregătire avansată, despre calitatea precară a unor medicamente dar nu se vine în întâmpinarea noastră cu informații oficiale. Nu se face o educație medicală a populației. Ni se spune să nu mai avem încredere în ce se postează pe internet și să mergem la medici, ignorându-se cu bună știință faptul că în popor circulă destul de des vorba „la spital te duci cu o boală și pleci cu trei”. Adevărul este că, hai să nu generalizez, eu am încredere în sistemul medical românesc actual la fel de puțin cum am în medicii online.
La provocarea Google vs Rezidențiat netul va pierde categoric. Dar acest rezultat nu-i va elimina pe cei cu rezidențiat mai puțin pregătiți decât unii medici online. Am revenit la lipsa de încredere. Exact ceea ce ne motivează să fim extrem de precauți când discutăm cu un cadru medical.