O metodă de a învăța mai repede și mai eficient în fața monitorului
A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție.
Săptămâna trecută, o mămică m-a contactat pe messenger și m-a întrebat cum își poate ajuta fiica să nu mai stea atât de mult timp pe internet. Discuția a devenit mai interesantă abia după ce am aflat că fiica este o adolescentă care dorește să învețe în câteva săptămâni tot ce a ignorat câțiva ani. Bac-ul bate la ușă și vrea să plece la facultate.
În astfel de situații, a limita la anumite ore accesul la internet nu este întotdeuna cea mai bună soluție. Ei au nevoie de sprijinul nostru. Au nevoie să-i învățăm cum să folosească eficient uneltele pe care le au la îndemână, nu de cineva care să le reamintească din minut în minut riscurile pe care și le asumă dacă se culcă la cântatul cocoșilor. Una din sarcinile noastre permanente ca părinți este să le transmitem discret din experiența noastră. Este exact ca-n copilărie când găseam noi întrebuințări unor jucării vechi. Alături de ceilalți copii de acceași vârstă fiecare jucărie își avea rolul ei. Alături de noi sau de frați / surori mai mari jucăriile sunt implicate în scenarii mai complexe. Primesc roluri noi din ce în ce mai atractive.
Este de preferat ca-n astfel de situații să ne păstrăm aceeași atitudine. În loc să le reamintim greșelile din trecut, hai să-i ajutăm. Hai să- ai ajutăm să folosească altfel cea mai nouă jucărie – mediul online. În loc să piardă inutil timp căuând diverse informații prin motoarele de căutare hai să-i învățăm cât de eficiente sunt comunitățile online cu o motivație comună. Insist asupra acestui detaliu – motivație comună. Mediul online este saturat de comunități în care membrii încearcă să-și aline anumite deficiențe de socializare. Pe acestea ignorați-le. Sunt o pierdere de timp. Fiecare are ceva de spus și nimic de zis. Mă refer la acele comunități, de regulă închise, în care membrii au un scop comun, o pasiune comună, o motivație comună. Aceste comunități au un număr redus de membri.
De exemplu, am întâlnit o clasă de elevi de liceu care avea un grup secret pe Facebook unde se ajutau reciproc să-și facă temele. Au renunțat temporar să mai protesteze împotriva programei încărcate. Oricum nemulțumirile lor nu sunt ascultate de nimeni. Au renunțat temporar. Până când vor avea drept de vot. Câteva exemple de activiăți existente pe acel grup:
- exercițiile de la matematică sunt împărțite în mod egal între membri, se publică rezolvarea, se analizează / corectează; la urmă, fiecare își transcrie soluția modificată pe ici pe colo ca să nu semene între ele;
- idem problemele de la fizică, chimie, etc.
- idem exercițiile și problemele de la orele personale de pregătire; astfel, își măresc numărul de exerciții rezolvate cu un grad ridicat de dificultate;
- corectează, de către colegii care se pricep mai bine, textele de tradus la limbi străine;
- se avertizează cu privire la întrebări capcană incluse în diverse teste;
- fac schimb de audiobook-uri cu nuvele, romane, cărți de istorie; seara nu mai stau cu ochii în monitoare, ci cu urechile ciulite și cu ochii în tavan;
- discută despre anumite situații incerte întâlnite în diverse lucrări – de la română (până la urmă, cine era X?) sau de la istorie (dacă în manualul de istorie scrie că bătălia a avut loc primăvara și la muzeu scrie că a avut loc toamna, la test eu ce bifez?)
- fac schimb de ore de pregătire – este cunoscut faptul că cel mai bine reții când îi explici altei persoane; eu te ajut 2 ore la fizică, tu mă ajuți 2 ore la filozofie.
Hai să mai renunțăm la armurile de părinți protectori și să-i ajutăm să se adapteze noilor vremuri. Pe vremea noastră, puteam învăța de pe un manual vechi și de 5 – 7 ani. Acum, din câte am înțeles, dacă înveți de pe un manual tipărit în urmă cu 2 ani riști să pici cu brio – în special la testele grilă.
În concluzie, o metodă de a învăța mai repede și mai eficient în fața monitorului constă în formarea unei comunități online cu acceași motivație – să fiți mai eficienți. În loc să pierdeți timpul să căutați o soluție, întrebați un prieten. Când el va avea nevoie de ajutor și cunoașteți răspunsul răspuneți-i. Veți căpăta mai multă încredere în voi și un nou prieten.