Cum ați sărbătorit astăzi Ziua Internaţională a Internetului?
Pe 29 octombrie 1969 a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere.
În ultimele luni, toate activitățile compatibile cu internetul au sărit în mediul online. Eu sunt de partea celor care susțin că oricum am fi avut parte de așa ceva în viitorul apropiat. Diferențele dintre cei care foloseau internetul și cei care se fereau de el erau deja destul de mari. Pandemia asta doar a grăbit puțin luarea unor decizii. Din disperare. Sunt sigur că nu s-ar fi schimbat nimic în această privință dacă pandemia ar fi durat doar câteva săptămâni. Când ajungi la fundul sacului sau, mai nou, la plafonul de jos al descoperirii de card, se activează modulul de supravețuire existent în fiecare dintre noi.
Deci. Astăzi este Ziua Internaţională a Internetului. Este ziua acelui ceva în care ne-am pus ultimele speranțe. Lucrăm de acasă. Învățăm de acasă. Plătim taxele și amenzile de acasă. Petrecem zilele festive de acasă. De acasă. Pe internet.
Internetule, să ai parte de libertate de exprimare!
Eu libertate de exprimare îi doresc. Am observat faptul că restricțiile s-au cam înmulțit. Cum începi să ieși din front, cum se trezește cineva să ia atitudine. Discutăm despre protejarea datelor cu caracter personal, dar evităm să discutăm și despre dreptul de a ne exprima liber. Pentru cei care nu au apucat încă să învețe, în același colet cu care vine libertatea este pus bonus responsabilitatea. Cei care cred că se poate una fără alta sunt cei mai naivi dintre naivi.
Apropo de responsabilitate. Responsabilitate au și cei care vor să citească / să vadă / să audă ce au pus alții pe internet. Dacă se limitează doar la câteva feed-uri generate automat vor fi victime sigure ale criteriilor care le filtrează informațiile. Ei sunt primii care se plâng de manipularea internetului. Ei sunt primii care sar ca arși la prima știre falsă și o propagă atât de repede încât știrea care o dezminte peste câteva ore nu mai are nici o șansă să se ridice la același nivel de promovare naturală. Ai văzut ce a zis X-lescu?!?!?!?! Da tu ai văzut ce a spus Y-lescu despre ce a spus X-lescu mai devreme?!?!? Hm. În acest timp știrea despre ce a spus neinspirat Z-lescu trece nebăgată în seamă.
Mai spun doar că sunt tare curios dacă blogosfera va reuși să-și recapete locul în social media. Dacă noi – voi – ei vor începe să citească dimineața, la cafea, un blog.