Disponibilitatea non stop pe social media poate duce la depresie
Lipsa unui somn de bună calitate conduce la o vulnerabilitate crescută pentru anxietate și depresie.
Cercetătorii Dr. Heather Cleland Woods și Holly Scott de la Universitatea din Glasgow – Marea Britanie au prezentat la conferința British Psychological Society din acest an ( 9 – 11 septembrie / Manchester) rezultatele unui studiu despre impactul presiunii de a fi online 24 h / zi asupra somnului în rândul adolescenților.
Ei au rugat 467 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani să răspundă la un chestionar cu întrebări despre calitatea somnului, stima de sine, anxietate, depresie și social media. Au observat faptul că adolescenții care au investit emoțional mai mult în rețelele de socializare au parte de un somn mai slab calitativ, o stimă de sine mai scăzută și rate mai crescute de anxietate si depresie decât ceilalți adolescenți. Aceste asocieri negative sunt mai puternice în rândul adolescenților care folosesc social media inclusiv seara.
Adolescența poate fi o perioadă de vulnerabilitate crescută pentru debutul de depresie și anxietate, calitatea slabă a somnului putând contribui la acest lucru. Este important să înțelegem modul în care activitatea în social media le influențează. Legătura dintre utilizarea social media și bunăstare este evidentă, în special în timpul adolescentei, dar cauzele sunt neclare – a explicat Dr. Cleland Woods. (sursa gla.ac.uk)
Presiunea de a fi online 24 de ore / zi subminează orele de somn și poate fi asociată cu probleme de sănătate mintală.
Dr. Woods a spus că tinerii se confruntă cu presiunea de a fi disponibili 24 ore din 7 zile și de a participa activ la toate discuțiile din grupurile social media unde sunt înscriși poate duce la o creștere a anxietății datorită temerilor de a nu fi o parte a ceea ce se întâmplă în mediul on-line. Adolescentii au recunoscut că folosesc constant Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram, Pinterest, și Youtube. Ei se confruntă cu noi forme de stres și această presiune este una dintre cele mai grave.
Sfatul cercetătorilor englezi este să-i îndemnăm să se implice mai mult emoțional în comunități offline a căror activități încetează de la sine când se apropie ora de culcare și să-i ajutăm să înțeleagă necesitatea unei limitări a timpului alocat socializării în mediul online.
După cum puteți constata, responsabilitatea rămâne tot în sarcina părinților. In loc să dați vina pe alții când îi vedeți cum butonează tableta sau telefonul cu lumina stinsă eu unul consider că e mai bine să vă uitați câteva minute în oglindă și să vă întrebați ce ați făcut pentru ca ei să aibă parte de un somn odihnitor. Când erau mici și ieșeați cu ei în parc ce făceați? Stăteați alături pe bancă, cum am văzut că se practică în unele locuri, fiecare butonând la un telefon sau jucați șotron împreună cu alți copii? Primele forme de comunicare se învață în familie. Dacă ele sunt cedate tehnologiei le va fi extrem de greu să facă față ulterior presiunii mediului online.