Eu investesc zilnic în capacitatea fiicei mele de a rezista în fața tehnologiei

1 oct. 2018

Ca părinte care își crește fiica într-o cultură digitală, investesc zilnic în capacitatea ei de a rezista în fața tehnologiei. Știu că va veni o zi în care va naviga singură în mediul online, la fel cum a venit și ziua în care s-a desprins prima dată de mâna mea.

a rezista în fața tehnologiei

Educația unui copil este precum un pom. Îl plantăm pe încredere. Încredere în persoana de la care l-am cumpărat. Avem inimă îndoită până când rodește prima dată. Abia atunci putem spune din toată inima că am făcut o alegere corectă. La fel este și cu educația, în mod special cu educația privind parentingul digital. Putem merge la evenimente de parenting încă din primele luni de sarcină și să citim teancuri întregi de cărți. Adevăratul test se dă abia când mogâldeața a crescut și simte nevoia de intimitate online. Atunci se culeg roadele. Cei încep să emită brusc pretenții în acel moment, în lipsa unei investiții cât de mici în această privință, au picat testul din start.

Cea mai mare investiție se face în „timp”. Exact – în timp. Ei vor timpul nostru. Vor să ne jucăm non-stop cu ei. Vor să ne coborâm la nivelul lor și să le împărtășim ghidușiile. Vor să dăm în mintea copiilor – o lume în care tehnologia nu mai are loc dacă noi suntem prezenți.

Câți dintre părinți investesc în abilitatea de a rezista în fața tehnologiei?

Este adevărat că tehnologia a mai adăugat câteva cerințe suplimentare la fișa postului de părinți. Stilul de viață a mai eliminat și el câteva sarcini doar de pe listă (în realitate, ele au rămas). Ce facem când suntem depășiți de situație? Primul pas este să dăm vina pe cealaltă jumătate. Mama este de vină! Tatăl este de vină!

Spuneam mai devreme de sarcinile tăiate de pe listă. Prin târg se spune că am ajuns în această situație pentru că am plecat de tineri de acasă și nu prea mai avem modele de părinți care cad seara frânți de dragul propriilor copii. Ați văzut voi prin feed vre-un părinte care pune poze cu el cu ochii cât cepele de oboseală? Nuuu, toți ne selectăm cu maximă obsesie pozele. Le punem doar pe cele în care zâmbim. Chiar dacă sunt de la concediul de acum 3 ani. Un copil mic face în nădragi. Este copil. E normal. Este firesc. Cineva trebuie să-l schimbe și să-l spele. Mama când tatăl este plecat. Tatăl când mama doarme. Copilul desenează pe pereți. Iți varsă apă în pantofi. Se ascunde în cotețul câinelui cu care tu, ca părinte, nu prea te înțelegi. A fi părinte nu este chiar atât de ușor. Pe de o parte îi înțeleg pe cei care refuză să aibă copii. A crește un copil necesită un efort. Evit să spun sacrificiu. Nu este un scrificiu. Îi puteți spune o luptă cu propriul egoism, dar nu sacrificiu. Părinții, din prea multă precauție, evită să ne reamintească chiar și cele mai mici boacăne pe care le-am făcut la rândul nostru. Nuu, noi am fost cuminți. Să-i crească nasul celui care susține că nu a venit niciodată acasă cu jucăria altui copil? În concluzie, unora dintre noi ne lipsește abilitatea de a rezista în fața creșterii propriilor copii. Îi vrem mari și cuminți imediat. Așa ceva nu este posibil. Nici la cei săraci, nici la cei bogați. Nici la cei mai prostuți, nici la cei ce se cred deștepți.

Eu sunt de părere că este indicat să discutăm despre impactul tehnologiei asupra familiei în același context. În lipsa unor modele puternice, copiilor noștri le va fi foarte greu când tehnologia le va invada viața. Atunci când vor da greu este de preferat ca ei să-și amintească ce au văzut acasă, să-și amintească faptul că existau niște reguli clare a căror scop era de a proteja liniștea familiei. Să-și amintească și să aibă puterea de a se opune influenței nefaste.

Avem obligația de a le dezvolta capacitatea de a rezista tentației de a pune mâna pe smartphone la primul impuls. La fel cum am învățat cât de important este să-i ajutăm să conștientizeze cât de important este consumul moderat de dulciuri și de alcool. Asta este. Nu am fost întrebați dacă vrem ca internetul să apară pe vremea noastră.

Această abilitate se dezvoltă în timp. Cu reguli și exemple personale. Cu confruntări. Cu multă răbdare și înțelegere.

Câteva reguli din familia noastră

Prima regulă de la care nu am făcut niciodată rabat este una foarte simplă. Acasă are acces la tabletă. Stă pe cântecele (canale youtube pentru copii) ori de cîte ori vrea și cât vrea. Dar când suntem plecați internetul rămâne acasă pentru simplu motiv că pe telefonul nostru nu există internet. Internet noi avem doar acasă. Dacă vrea cântecele trebuie să reziste până acasă. Nu există alternativă. Atunci când se plictisește obligația noastră este să ajutăm și să o implicăm în activități offline. Știu cât de comod este să-i arunc un telefon în mână și să tacă, dar eu nu vreau să cresc o persoană dependentă de smartphone. Dimpotrivă, vreau să o ajut să învețe cum să reziste tentației de a privi într-un monitor.

Alte reguli:
• nu mergem niciodată cu telefonul la toaletă
• nu se discută la telefon când mâncăm
• nu se navighează pe rețelele de socializare în mașină
• nu stăm la discuții interminabile la telefon

Cam atât pentru astăzi. O zi bună vă doresc.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!