Facebook nu va recunoaște cu AI tendințele de suicid ale utilizatorilor din Europa

30 nov. 2017

Un nou AI Facebook care ne monitorizează postările pe această rețea de socializare a primit sarcina de a ne detecta tendințele de suicid exprimate în mesaje text. El este testat în prezent în SUA și este pregătit să fie extins la nivel mondial – cu excepția țărilor din UE unde legile stricte privind confidențialitatea nu permit companiei să utilizeze deocamdată această facilitate.

Facebook și-a suplimentat investițiile în acest AI și l-a inclus în manifestul de 6000 de cuvinte de la începutul acestui an după incidentul Katelyn de anul trecut.

Incidentul Katelyn de anul trecut (Katelyn Nicole Davis, în vârstă de 12 ani, și-a transmis sinuciderea în direct pe o altă platformă social media, Live.me – înregistrarea de 43 de minute a fost postată ulterior pe Facebook unde a rămas disponibilă timp de două săptămâni) și cifrele Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora suicidul este a II-a cauză principală de deces pentru persoanele cu vârste între 15 și 29 de ani l-au convins pe Mark Zuckerberg să includă în manifestul său de 6000 de cuvinte de la începutul acestui an și măsuri de sprijin a utilizatorilro de Facebook cu tendințe de suicid. Așa se explică suplimentarea investițiilor în acest AI și eforturile de negociere cu oficiali ai Uniunii Europene.

Ideea e simplă. Până acum Facebook a oferit sfaturi utilizatorilor despre care se credea că au intenții de suicid în baza unor acțiuni umane (prieteni care au dat click pe butonul de raport al unui post). Incepând din luna martie a acestui an început să folosească inteligența artificială pentru a identifica aceste tendințele și să trimită o alertă unor operatori și prieteni umani – în speranța că prietenii ne vor convinge să rămânem la stadiul de tentativă și că autoritățile vor reuși să ajungă la timp pentru a ne ajuta. Mark Zuckerberg a investit enorm în acest an pentru a putea pune în practică această idee, a colaborat cu mai multe organizații sănătate mintală și a discutat ore în șir cu diverși reprezentanți ai autorităților americane și, în special, europene. Cu toate acestea, a fost nevoit să ne trasnmită că testele au reușit. Cu două excepții.

Tendințele de suicid sunt monitorizate oficial doar în mesajele text, nu și în streaming-ul video live

Sper ca acest impediment să fie remediat în cel mai scurt timp. Cei care-și trag singuri de ața de pe fuior nu mai stau să scrie. Pornesc camera și transmit live. Nu aceasta este tendința? Nu suntem îndemnați pe mai multe canale să creem conținut video în direct?

Cea mai mare provocare este modul în care-și va adapta informațiile la cultura din care provine utilizatorul.

Tendințele de suicid vor fi monitorizate oficial în toată lumea, cu excepția Europei

Este normal ca cei votați să ne reprezinte interesele să fac tot ce este omenește posibil ca să ne protejeze, dar mi se pare corect ca aceste măsuri să fie luate într-un ritm adaptat la provocările cu care ne confruntăm. Decalajul dintre sistemul legislativ european și evoluția tehnologică sunt din ce în ce mai evidente.

„Știm că viteza este critică atunci când lucrurile sunt urgente”, a declarat managerul de produs Facebook, Vanessa Callison-Burch, pentru BBC. (sursa bbc.com)

Viteza cu care se actualizează legile. Viteza cu care AI identifică tendințele de suicid. Viteza cu care i-a o decizie. Viteza cu care transmite un mesaj celor mai apropiați priteni – ca nivel de atașament și ca locație. Viteza cu care transmite o alertă autorităților locale. Viteza cu care prietenii citesc mesajul și decid să intervină. Viteza cu care autoritățile decid să intervină. Viteza cu care prietenii intervin. Viteza cu care autoritățile intervin. Viteza cu care prietenii și autoritățile îl conving să renunțe. La final sunt îmbrățișări și consilieri de specialitate. Cei care au avut de-a face cu cazuri de suicid știu că timpul se măsoară în minute. Viteza este într-adevăr critică. Fiecare mandat acordat unui trântor poate duce la pierderi de vieți omenești. Pentru că prima viteză aparține sistemului legislativ.

Utilizatori obișnuiți de Facebook nu-și vor putea bloca această funcție de monitorizare. Ei vor putea doar să-și exprime opțiunea de a primi sau nu sprijin din partea Facebook și a partenerilor săi. Vrei să te anunțăm dacă identificăm tendințe suicidale pe contul tău? DA / NU.

„Această funcție este concepută pentru a spori siguranța utilizatorilor și că resursele de sprijin oferite de Facebook pot fi respinse rapid dacă un utilizator nu dorește să le vadă.” a declarat un purtător de cuvânt Facebook pentru TechCrunch (sursa techcrunch.com)

Ce se va întâmpla cu un american venit ca turist în România care începe să transmită în direct pe Facebook că dorește să se sinucidă după câteva țoiuri cu pălincă? Transmite text. Stie că streaming-ul video live nu poate fi monitorizat. Iși cere scuze prietenilor pentru toate greșelile știute și neștiute. Le promite că îi va vizita în fiecare noapte de Halloween. Il ajută AI-ul lui Mark Zuckerberg? O fi el cetățeam american, dar se află pe teritoriul european și pe aici AI-ul are câteva restricții.

Cum ați proceda dacă ați primi un mesaj că persoana cu care sunteți într-o relație pe Facebook are gânduri de suicid?

Am păstrat pentru final această întrebare. Cum procedați? Ignorați mesajul sau încercați să vedeți dacă este adevărat? Dincolo de toate limitările actuale ale AI și de toate restricțiile legislative la final se ajunge tot la o intervenție umană. Nu vine AI-ul lui Mark să-i strice șusta celui a cărui nume nu se pronunță. Tot noi trebuie să intervenim. Ce facem? Intervenim sau continuăm să citim ce ne mai e afișat în feed. Avem încredere într-o inteligență artificială? A mai rămas în noi ceva din omenia părinților?

Rețele de socializare

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ce știi în acest moment despre dezvoltarea stimei de sine? Ce știi despre hipersensibilitate, timiditate, sentimentul lipsei valorii proprii și lipsa de obiective? Discuția cu…

Ești în Brașov? Indiferent dacă ai rămas în pană, ai suferit o defecțiune sau ai nevoie de tractare, echipa noastră profesionistă este disponibilă 24/7 pentru…

Alegerea unor oglinzi personalizate la comandă este o investiție în estetică, în confortul și în funcționalitatea unui spațiu, oferind în același timp un decor unic…

O oază verde acasă are numeroase beneficii care ne îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală. Totodată, o oază verde acasă contribuie la crearea unui mediu de…

Discută cu un psiholog!