Internetul este principala cauză a omorurilor, purtătorul ciumei psihice
Vă rog să urmăriți cu atenție diferența majoră dintre începutul și sfârșitul articolului republica.ro: Ciuma psihică. Moartea ca mod de a fi postat recent de dl Cristian Tudor Popescu.
„Spuneam, după măcelul cu camionul de la Nisa, că trăim o epidemie de ciumă psihică. Ea nu se transmite ca aceea fizică, prin contact sau apropiere, ci la mari distanțe, prin rețelele tehnologiei informaționale.
[…]
Internetul, pe care, în nuvela SF Pythia, scrisă acum 30 de ani, îl numeam INFORMONDIA, și nu Islamul, e principala cauză a omorurilor, purtătorul ciumei psihice.
[…]
Pentru prima dată în istoria umanității, omul oarecare poate să se facă auzit și văzut de milioane de oameni.
[…]
Mulțimea virtuală comite mii de crime virtuale pe zi prin postările pe net. Mânați de aceeași dorință de recunoaștere cu orice preț, postamaniacii agresează în scris tot ce mișcă, doar-doar or strânge ceva audiență. Unii dintre ei, tot mai mulți, fac pasul în stradă. Dar după ce ucid și mor acolo, tot pe internet așteaptă să se întoarcă, ca semizei inspiraționali, asta e Valhalla lor.
[…]
Ceea ce îi poate într-adevăr descuraja este blocajul informațional. Dacă s-ar putea aplica o convenție prin care orice urmă a acestor crime, și în primul rând a numelor făptuitorilor, audio, video sau scrisă, nu ar ajunge la conștiința colectivă prin tv, radio și site-urile de internet legal înregistrate, ar mai apărea niște comunicații-pirat, individuale sau de rețea teroristă, dar răspândirea ar fi mult limitată.
Cvasianonimatul e dușmanul de moarte al terorismului.
Această soluție naște însă o nouă întrebare, și mai rea: masa, din sintagma mass-media, ar accepta în sufletul ei, căci creier nu are, să nu mai vadă, la ora știrilor, scene cu morți, răniți și sinucigași?
Moartea altora pe ecran, dar tot moartea, nu e și pentru acești spectatori un mod de a-și întări convingerea că ei există, în viețile lor cenușii?”
Ați prins ideea? Internetul este la început țap ispășitor pentru toate faptele pe care le numim cu atâta ușurință acte de terorism, ca la final să fie aduse în discuție și tv-ul și radio-ul. Dacă e să discutăm despre monetizarea prostiei, hai să mergem până la capăt și să recunoștem faptul că nu este specifică doar mediului online.
Cine ne-a învățat să fim violenți? Hai să mergem la un raion de jucării sau … să stăm câteva ore pe un post de desene animate. Moarte pe ecran? Eu am ajuns să evit știrile pentru că nu pot sta continuu cu telecomanda în mână ca să schimb postul de fiecare dată când sunt avertizat că urmează imagini care mă pot afecta emoțional.
Cvasianonimat? Rahatul ascuns sub preș se împute de fiecare dată mai devreme sau mai târziu.