Mark Zuckerberg a fost rugat să explice ce atitudine are Facebook vizavi de cenzura online
Mark Zuckerberg a fost rugat oficial de către Comitetul de Comerț a Senatului SUA să spună ce atitudine are Facebook vizavi de cenzura online, ca urmare a unor sesizări privind blocarea unor știri conservatoare.
Se pare că și-n America este la fel ca la noi în preajma alegerilor electorale. Cum cineva cu influență își recunoaște public, chiar și indirect, sprijinul pentru un anumit candidat cu șanse de câștig cum începe să primească plicuri ștampilate din partea unor instituții. Așa-i în alegeri. Din păcate, marea majoritate a alegătorilor nu sunt capabili să conștientizeze nivelul real la care au loc anumite acțiuni și se lasă manipulați cu ușurință de informațiile care ajung la ei.
In timp ce Mark Zuckerberg dispune de o jucărie pe care e de dorit să nu o promovoci dacă ții la propria soartă, el a fost rugat oficial să spună în baza căror principii Facebook blochează sa favorizează anumite postări.
Adevărata forță a jucăriei lui Zuckerberg nu stă în blocarea unor postări, ci în ghidarea către o direcție prestabilită a celor care o urmăresc. Voi chiar mai credeți că el nu a înțeles nici până în prezent că o informație cu priză la public nu poate fi blocată? I se poate, în cel mai fericit caz, diminua rata de propagare. Bunicii noștri aveau o vorbă – rahatul de pisică ascuns sub preș va mirosi în continuare.
Chiar și așa, dacă voi credeți că solicitarea respectivă a fost trimisă de către Comitetul de Comerț a Senatului SUA cu intenția de a proteja consumatorii și agenții economici defavorizați de modul în care Facebook decide ce informații să promoveze în defavoarea altora vă înselați amarnic. Scrisoarea a fost semnată de către senatorul John Thune, un lider republican din North Dakota, din declarația căruia reiau doar un singur citat citat:
„Orice încercare din partea unei platforme social media neutră și favorabilă incluziunii de a cenzura sau de a manipula discuția politică este un abuz de încredere și în contradicție cu valorile unui internet deschis” John Thune (sursa: techcrunch.com)
Cum ar fi dacă la postul de pe Facebook cu această declarație neinspirată a senatorului John Thune ar apărea câteva mii de comentarii? Din partea taberei adverse. Din partea americanilor apolitici. Din partea roboților. Vineri seara, când e traficul cel mai ridicat, bonus, mai primește și câteva sute de distribuiri.
Chiar dacă scrisoarea buclucașă are și un sâmbure de adevăr, credeți că-și va mai aduce cineva aminte de el?