Părinți în lumea digitală: Folosiți-vă capul!

12 mai 2015

Conform unui studiu realizat recent in Norvegia trei din patru părinți nu prea știu ce este social media.

„Telenor vrea să-i ajute pe părinți să își dezvolte gradul de conștientizare și cunoaștere a social media, să fie modele digitale pozitive pentru copiii noștri”, spune Berit Svendsen, Telenor Norvegia CEO.

Copiii din Norvegia sunt campioni mondiali, atunci când vine vorba de utilizarea telefonului mobil pentru a accesa internetul – până la 70% din copiii de 9 până la 10 ani au propriul lor smartphone. În practică, acest lucru înseamnă că ei sunt deja online, tot timpul.

„Internetul și social media au devenit o parte naturală a vieții de zi cu zi pentru copii și tineri. Noi, adulții, trebuie să fim pregătiți pentru a-i ajuta să dezvolte obiceiuri online pozitive. Trebuie să vă conectați!”, spune Svendsen.

telenor digital parenting

Doar alți copii sunt agresați?

Astăzi, mai mult de 65.000 de copii și tineri din Norvegia sunt expuși hărțuirii pe internet. În timp ce 4 din 10 părinți care au luat parte la sondaj au recunoscut faptul că hărțuirea pe internet este o problemă în rândul copiilor și tinerilor, doar o parte dintre ei sunt de părere că acest tip de agresiune le poate afecta și proprii lor copii.

30% din părinții care au răspuns la sondaj au spus că postează uneori uneori comentarii la știrile on-line. 4 din 10 au recunoscut că le postează anonim – întotdeauna sau ocazional.

Comportamentul online al părinților, model pentru copii.

„Putem întâlni expresii interpretate incorect – comentarii hazlii care nu sunt menite să jignească pe nimeni, dar care îi pot răni pe cei cărora le sunt adresate”, spune Svendsen.

Telenor va elabora un program pentru părinți

În ultimii 6 ani, Telenor a difuzat o campanie de amploare anti-intimidare în Norvegia, „Folosește-ți capul”, în parteneriat cu Autoritatea norvegiană de Media, Crucea Roșie norvegiană și mass-media.

„Telenor Norvegia a stabilit ca un obiectiv important pentru reducerea agresiunii cibernetice cu 2% până la sfârșitul anului 2016. Acest obiectiv este parte din strategia Telenor și reflectă modul în care lucrăm ca o companie responsabilă social. Pe o perioadă mai lungă de timp, am văzut că părinții au nevoie de cunoștințe și de conștientizare, astfel încât dorim să-i ajutăm pe părinți prin dezvoltarea unui nou program dedicat lor, sub sloganul „Folosește-ți capul”, a spus seful CSR al Telenor Norvegia, Ana Brodtkorb.

Sfaturi pentru părinți

1. Dezvoltarea abilităților online
Nu aveți nevoie să fiți foarte activi pe social media, dar fiți la curent cu preferințele social media ale copiilor voștri. Mass-media poate fi o sursă bună de informare, dar experții reali sunt de fapt copiii. Este, de asemenea, indicat să testați rețelele de socializare pentru a ști cum funcționează.

2. Fiți un model pozitiv
Gândiți-vă la ceea ce postați pe social media. Ce atitudini și convingeri vă caracterizează? De asemenea, gândiți-vă bine ce poze distribuiți – este bine să apară în ele copiii voștri sau ai altor persoane?

3. Copiii au dreptul la o viață privată
Este întotdeauna bine să fiți „prieteni” cu copiii voștri pe social media? Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare. Consultați-vă cu copiii în acestă privință. Ca părinți, avem la dispoziție mai multe feluri de monitorizare a copiilor noștri, dar aceasta nu înseamnă că le putem exploata.

4. Vorbiți cu alți părinți
Vorbiți despre provocările digitale și oportunitățile oferite de acestea cu alți părinți. Acest lucru vă poate oferi o mai bină perspectivă despre ceea ce se întâmplă în mediul copiilor voștri.

5. Intimidarea afectează pe toată lumea
Chiar dacă copiii dumneavoastră sau prietenii lor nu sunt implicați în agresiunii, ei știu ce se întâmplă la școală. Ii puteți ajuta să învețe cum să-i recunoască pe cei care au nevoie de ajutor.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!