Primul smartphone i se dăruiește unui copil abia când îl merită

6 ian. 2016

Eu recomand ca primul smartphone să i se dăruiască unui copil abia după ce a demonstrat că îl merită.

Vine un moment în viața fiecărui părinte când începem să ne dorim ca cei mici să învețe mai repede să fie responsbili. Din păcate, sunt destui părinți incapabili să deosebească subordonarea de responsabilitate. Dacă un copil își adună jucăriile în coș sau își face singur temele nu înseamnă automat că este și responsabil. Un copil responsabil este un copil conștient de consecințele acțiunilor lui, fără să-i fie teamă că va fi pedepsit dacă greșește. El a învățat, inclusiv din propriile greșeli, să fie empatic și să ia decizii.

Primele lecții despre responsabilitate încep cu strângerea jucăriilor într-un coș.

Le strângem ca să nu calce din greșeală mama sau tata noaptea pe ele și să se lovească. Sunt indicate chiar simulări ale unor accidente casnice. Treptat, treptat, introducem și primele noțiuni despre securitate. Închidem geamul ca să nu intre zăpada în casă. Închidem ușa de la intrare ca să nu iasă câinele afară. Punem cheia de la mașină în buzunar ca să nu o pierdem. Vă rog, fără bau bau, hoți, țigani, teroriști și alte nlp-uri lipsite de ceva constructiv. Câinele poate să mai doarmă câte o noapte prin vecini în timp ce toată familia, cu mic cu mare, îl caută prin parc. Responsabilitatea se învață. Cu pași mici. In familie.

smartphone copii cadou

Când considerați că îl poate folosi, repet – a învățat cum să-l folosească și nu să aibă grijă de el, dăruiți-i primul telefon. Telefon normal. Cu taste. Sunați-l mai întâi din altă cameră. Apoi de la birou. După câteva zile permiteți-i să-l ia afară. Il va pierde în câteva săptămâni. Ii luați altul puțin mai performant. Il va pierde și pe acesta. Ii mai luați încă unul pe care îl va scăpa într-o baltă. Asta e. Se mai întâmplă. Ii luați alt telefon. Si tot așa până când va învăța să aibă grijă de el. De telefon.

Atenție la o capcană în care cad mulți copii din neglijența părinților.

Sfatul meu este să descurajați total jocul pe telefon.

Pentru jocuri există calculator, laptop, tabletă. Obiecte care rămân acasă. Telefonul îl ia mereu cu ei. Inclusiv în parc sau la mesele de familie.

Abia începând din acest moment vă puteți gândi la modelul primului smartphone. Un telefon cu niște facilități în plus. Ei bine, tocmai pentru aceste facilități este nevoie de responsabilitate. In momentul în care îi dăruiți un smartphone aveți obligația de a-i ghida primii pași către o lume nouă. O lume în care va folosi smartphone-ul pentru a plăti cumpărăturile, pentru a stinge lumina de acasă din parc, pentru a vedea unde este parcată mașina, pentru a posta un mesaj pe o rețea de socializare etc. Noi facem parte dintr-o generație care a crescut cu cheia de gât. Ei fac parte dintr-o generație care va sta cu smartphone-ul legat de șold. Si nu din cauza dorinței de a comunica mai rapid, ci datorită utilităților pe care acesta le va avea.

Sper că ați observat că nu am menționat nici o vârstă. In acest domeniu nu există vârste. Există doar responsabilitate a părinților. Voi decideți când îl merită.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!