Primul smartphone i se dăruiește unui copil abia când îl merită
Eu recomand ca primul smartphone să i se dăruiască unui copil abia după ce a demonstrat că îl merită.
Vine un moment în viața fiecărui părinte când începem să ne dorim ca cei mici să învețe mai repede să fie responsbili. Din păcate, sunt destui părinți incapabili să deosebească subordonarea de responsabilitate. Dacă un copil își adună jucăriile în coș sau își face singur temele nu înseamnă automat că este și responsabil. Un copil responsabil este un copil conștient de consecințele acțiunilor lui, fără să-i fie teamă că va fi pedepsit dacă greșește. El a învățat, inclusiv din propriile greșeli, să fie empatic și să ia decizii.
Primele lecții despre responsabilitate încep cu strângerea jucăriilor într-un coș.
Le strângem ca să nu calce din greșeală mama sau tata noaptea pe ele și să se lovească. Sunt indicate chiar simulări ale unor accidente casnice. Treptat, treptat, introducem și primele noțiuni despre securitate. Închidem geamul ca să nu intre zăpada în casă. Închidem ușa de la intrare ca să nu iasă câinele afară. Punem cheia de la mașină în buzunar ca să nu o pierdem. Vă rog, fără bau bau, hoți, țigani, teroriști și alte nlp-uri lipsite de ceva constructiv. Câinele poate să mai doarmă câte o noapte prin vecini în timp ce toată familia, cu mic cu mare, îl caută prin parc. Responsabilitatea se învață. Cu pași mici. In familie.
Când considerați că îl poate folosi, repet – a învățat cum să-l folosească și nu să aibă grijă de el, dăruiți-i primul telefon. Telefon normal. Cu taste. Sunați-l mai întâi din altă cameră. Apoi de la birou. După câteva zile permiteți-i să-l ia afară. Il va pierde în câteva săptămâni. Ii luați altul puțin mai performant. Il va pierde și pe acesta. Ii mai luați încă unul pe care îl va scăpa într-o baltă. Asta e. Se mai întâmplă. Ii luați alt telefon. Si tot așa până când va învăța să aibă grijă de el. De telefon.
Atenție la o capcană în care cad mulți copii din neglijența părinților.
Sfatul meu este să descurajați total jocul pe telefon.
Pentru jocuri există calculator, laptop, tabletă. Obiecte care rămân acasă. Telefonul îl ia mereu cu ei. Inclusiv în parc sau la mesele de familie.
Abia începând din acest moment vă puteți gândi la modelul primului smartphone. Un telefon cu niște facilități în plus. Ei bine, tocmai pentru aceste facilități este nevoie de responsabilitate. In momentul în care îi dăruiți un smartphone aveți obligația de a-i ghida primii pași către o lume nouă. O lume în care va folosi smartphone-ul pentru a plăti cumpărăturile, pentru a stinge lumina de acasă din parc, pentru a vedea unde este parcată mașina, pentru a posta un mesaj pe o rețea de socializare etc. Noi facem parte dintr-o generație care a crescut cu cheia de gât. Ei fac parte dintr-o generație care va sta cu smartphone-ul legat de șold. Si nu din cauza dorinței de a comunica mai rapid, ci datorită utilităților pe care acesta le va avea.
Sper că ați observat că nu am menționat nici o vârstă. In acest domeniu nu există vârste. Există doar responsabilitate a părinților. Voi decideți când îl merită.