Sexualitatea frivolă și transparentă din mediul online generează trafic adulților și probleme copiilor
Intrebat fiind ce părere am despre faptul că România înregistrează cel mai mare număr de mame cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Europa, am spus că vina aparține în totalitate adulților.
Așa cum bine se știe, cel mai bine vinde sexul și bârfele negative. Combinația dintre ele este și mai profitabilă. Mie îmi vine să râd de părinții care și-au instalat fel și fel de progrămele pentru a bloca bannerele publicitare online, dar care au un istoric în browser saturat de pagini cu conținut sexual. Prin conținut sexual eu nu înțeleg doar materiale pornografice, ci și articole cu cât și-a mărit sânii vedeta x, poziții recomandate pentru Paște, fotografii indecente postate de fostul prieten pe un cont fals de Facebook, coktail-uri cu care să-ți dai partenerul pe spate etc. Când intri pe un site nișat pe o anumită temă și vezi că promovează excesiv articolele cu conotație sexuală începi să te întrebi dacă ai ajuns unde trebuie. Incet, încet, am început să ne obișnuim cu aceste titluri deocheate. Le ignorăm și mergem mai departe fără să conștientizăm impactul negativ pe care îl au asupra copiilor. Departe de mine gândul să le punem mâna la ochi cum făceau unii dintre bunicii noștri, dar mi se pare greșit să blocăm bannerele publicitare inserate în pagini cu conținut sexual și apoi să ne plângem că cei mici au apucat pe căi considerate imorale.
Din fericire, am întâlnit și părinți care au înțeles unde poate duce sexualitatea frivolă.
Persoana care m-a întrebat azi dimineață ce părere am despre acest subiect nu face parte dintre ele. Dimpotrivă. A încercat să mă convingă de faptul că acest raport nu este relevant pentru că peste două treimi dintre tinerele însărcinate trăiesc în zone rurale. Zonele rurale au fost cumva excluse din România și eu nu știu încă? Hai să trecem peste acest amănunt. Partea mai puțin plăcută a discuției respective a început în momentul în care am început să aduc vorba despre numărul din ce în ce mai mare de tinere care au curajul să depună plângere la poliție că sunt șantajate de foștii prieteni cu poze indecente. Nu doar la noi. Am înțeles că și poliția engleză a tras de curând un semnal de alarmă în această privință. Cică fetele de la țară, în special cele crescute de bunici și întreținute de părinții aflați la muncă în străinătate, sunt lipsite de educație. Dar fetele de la oraș care butonează toată ziua pe smartphone-uri de ultimă generație, crescute de bone și întreținute de părinți aflați la birouri în țară, sunt mai educate? Dacă da, de ce nu au înțeles nici până acum că nu este indicat să te dezbraci în fața oricui și să te lași fotografiată? De ce nu știu ce înseamnă sextortion?
Toate proiectele online care apelează la sexualitate pentru a-și mări traficul au un scop comercial. Când veți întâlni un proiect pe această nișă lipsit de orice formă de monetizare, în prezent sau planificată pentru viitor, să-mi spuneți și mie. Se știe. Se cunoaște. Si se acceptă în continuare fără să le pese de sănătatea copiilor noștri. Nu le pasă. Ei vor doar să înregistreze un trafic cât mai mare pentru a-și mări veniturile.
Ce putem face în aceste condiții?
Simplu. Să le evităm. Si să discutăm despre impactul lor asupra copiilor noștri. Exact. Să discutăm. Să discutăm între noi. Să discutăm cu copiii noștri. Să-i învățăm cum să se protejeze. Si, cel mai important, să le arătăm ce am făcut noi pentru a-i ajuta.